ADHD bij kinderen ADHD test Concentratie Dyslexie Hyperactiviteit Leerproblemen Therapie

Gamen helpt tegen dyslexie

children-video-game dyslexie adhdItaliaanse wetenschappers brengen goed nieuws voor kinderen met dyslexie en een liefde voor videogames. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 80 minuten per dag gamen meer vooruitgang boeken in hun leesvaardigheid dan kinderen die traditionele dyslexietraining zoals leesvaardigheidstraining of remedial teaching volgen. Het spelen van de computerspelletjes vermindert de symptomen van dyslexie behoorlijk. Dat klinkt veelbelovend en een heel stuk leuker dan de huidige behandelingen voor dyslexie!

Gamen tegen dyslexie

Onderzoekers van de Universiteit van Padua lieten kinderen met dyslexie actiegames en spelletjes zonder echte actie spelen. De kinderen speelden de games 80 minuten per dag, na negen sessies waren de resultaten aardig opmerkelijk. De actiegames werpen hun vruchten af, gamen werkt echt tegen dyslexie.

Behendigheid en aandacht

Uit het onderzoek blijkt dat de kinderen die zich moesten richten op behendigheid tijdens het gamen aanzienlijk minder last hadden van hun dyslexie. Na enkele sessies van 80 minuten gamen per dag was de vooruitgang groter dan bij kinderen die traditionele leesvaardigheidprogramma’s hebben gevolgd. Ook is er een verbetering te zien in het aandacht bij een onderwerp houden en minder snel afgeleid zijn. Mede hierdoor hebben de kinderen minder last van dyslexie gerelateerde klachten volgens de onderzoekers.

Geen wondermiddel tegen dyslexie

De onderzoekers waarschuwen dat ze met dit onderzoek niet het onbeheerd en onbeperkt gamen willen promoten. Het onderzoek opent een wereld aan mogelijkheden voor alternatieve behandelwijzen voor dyslexie en wie weet ook andere ‘afwijkingen’ in de hersenen. De onderzoekers geven in Medical Xpress aan dat het onderzoek veel informatie geeft over hoe de hersenen werken bij iemand met dyslexie. Dit kan de weg plaveien voor alternatieve behandelwijzen en zelfs preventieve behandeling van dyslexie. Het klinkt in elk geval een stuk leuker dan remedial teaching!

Danitsja Koster
FacebookTwitterWebsite

Aanbevolen artikelen