Zaterdagavond 21:00 uur: Seks

adhd-hoofd-seksAgenda’s op papier, digitale agenda’s, to do lijsten op papier, digitale to do lijsten, geeltjes, post-its, lijstjes op de koelkast, niets vergeten schijnt een belangrijke zaak te zijn in ons dagelijks leven. De ADHD’er heeft voor alles wel een lijstje of een plek om plotselinge invallen op te schrijven. Ondertussen stellen we verschillende piepjes en pop-ups in om er zeker van te zijn dat we niets vergeten.

Behalve voor tijd met onze geliefde. En dus ook seks.

Seks in de agenda?

Maar seks plan je toch niet in? Ik stel je gelijk een wedervraag. Waarom niet? Lunch plan je in, een afspraak met de kapper zet je in de agenda, die borrel met collega’s heb je tijd voor vrijgemaakt. En voor je Ritalin gaat netjes een alarmpje af. Zoiets fijns als een avondje met je lief, afgesloten met een partijtje vrijen, zou dan nog belangrijker moeten zijn.

Maar dan gaat het spontane eraf!

Zin in seks komt niet opzetten als honger of dorst. Daar moet je hard voor werken. Een spontane vrijpartij vraagt om de juiste omstandigheden. Die omstandigheden creëer je zelf. Er zijn zoveel redenen om het niet te doen.

Ik noem druk. Druk in je hoofd. ‘Ik heb geen ruimte in mijn hoofd voor andere dingen, hoor’. Ondertussen veeg je die hand op je buik weer weg. Je ligt in je bed, terwijl je gedachten alle kanten op schieten. Het komt niet eens in je op om initiatief te nemen.

Oeps, vergeten…

volle agenda adhdOf een volle agenda, impulsief iedere vrije minuut volproppen met belangrijke, maar vooral minder belangrijke zaken. En dan je partner gewoon vergeten. Want je moet nog zoveel doen. Je voelt je gejaagd. Dat gevoel van altijd maar door moeten, omdat je anders je werk niet af krijgt. Het werk, dat je zelf in je agenda hebt gezet.

En vergeet ook de hyperfocus niet. Niet alleen je eega vervaagt in het niets. Ook de rest van de wereld verdwijnt, omdat je compleet in je spelcomputer opgaat. Spelcomputer mag je vervangen door entertainment en/of werk van eigen keuze.

Lief vindt dat niet leuk! Jijzelf waarschijnlijk ook niet.

Hoe dan wel?

Stap 1: Zoek je lief op en deel hem of haar mee dat je aanstaande zaterdagavond een date wilt.

Stap 2: Incasseer de vreemde blikken die jouw kant op komen.

Stap 3: Leg uit dat je deze blog hebt gelezen. Leg dan uit dat je de zaken, hierboven besproken, herkent.

Stap 4: Pak jullie agenda’s en schrijf de afspraak erin.

Stap 5: Laat je nog even herinneren aan de afspraak, zodat je hem ook echt opvolgt.

Stap 6: Relax en veel plezier!

Hoe je de avond invult, mag je lekker zelf weten. Zolang je er maar voor zorgt, dat telefoon, sociale media en andere storende factoren uitstaan. Even geen piepjes en pop-ups, maar tijd voor elkaar.

Door Zafanja
Illustratie door Evelien Stougie

Diclaimer: Soms zijn oorzaken en gevolgen ingewikkelder. Lees meer op www.seksualiteit.nl over geen zin in seks. Heb je het idee dat je hulp kunt gebruiken? Zoek dan een deskundige in de buurt om jou en/ of je partner te ondersteunen. Bijvoorbeeld een geregistreerd seksuoloog via nvvs.info of PSYQ (klik hier voor handige links).