Concentratie Concerta Medicatie Omgaan met ADHD Onhandig Onzekerheid Ritalin Slaapproblemen Stress Therapie

Beeld over ADHD verandert in de wetenschap

Congres Dit is ADHDDat het beeld over ADHD de laatste jaren is verandert, dat is wel duidelijk. Behandelwijzen, symptomen en oorzaken van de aandoening zijn in de loop der jaren aangepast, anders benadert en van naam verandert. Zelfs het woord ‘aandoening’ is tegenwoordig niet meer de juiste manier om ADHD te beschrijven. Er is veel gebeurt sinds Minimal Brain Damage in 1947 haar intrede deed (vroegere benaming van gedragsproblemen vergelijkbaar met ADHD).

Congres ‘Dit is ADHD’

Op 28 oktober zal het congres ‘Dit is ADHD’ in Utrecht plaatsvinden wat zich richt op de wetenschappelijke, psychologische en medische veranderingen ten aanzien van ADHD. Het congres is gericht op wetenschappers, psychologen en andere professionals die met kinderen en jongeren met ADHD werken. De focus ligt op nieuwe ontwikkelingen en inzichten uit de medische en wetenschappelijke wereld.

Discussie over ADHD

Kijkend naar het programma lijkt het een gevarieerde en interessante dag te gaan worden waar leken en ADHD’ers zelf ook wat uit kunnen halen. De entree zal voor de meeste mensen iets te prijzig zijn om voor de gezelligheid heen te gaan dus op basis van het gepubliceerde programma wil ik wat onderdelen uitlichten. Want het lijkt erop dat een aantal fel bediscussieerde onderwerpen tijdens het congres aan bod zullen komen welke voor spannende conclusies kunnen gaan zorgen.

Neurologie en ADHD

Het programma is grofweg in te delen in een deel over de oorzaken en aanwijzers van ADHD die in de hersenen te vinden zijn en methoden om ADHD te kunnen behandelen. In het eerste deel van de dag wordt de indeling van subtypen van ADHD besproken en wordt er gekeken naar de ontwikkeling van neuro imaging technieken die de circuits in de hersenen kunnen bekijken die geassocieerd worden met ADHD. Deze techniek zou een mogelijke doorbraak kunnen betekenen in een meer persoonlijke benadering van het behandelen van ADHD en het bestaansrecht van ADHD. Want er zijn nog steeds voldoende mensen die niet geloven dat het bestaat of de ernst ervan in willen zien. Ook is er ruimte voor een update over de huidige kennis van ADHD in relatie tot onder andere DSM V (psychologisch handboek). Daarnaast is er een lezing gewijd aan executief functioneren in relatie tot de hersenen bij ADHD, wat onder andere plannen en bijsturen inhoudt. Dit kan een duidelijk beeld schetsen van de moeilijkheden waar veel ADHD’ers mee kampen en hoe dat neurologisch in elkaar steekt.

Behandelmethoden ADHD

Naast de huidige stand van de ontwikkeling van neuro imaging en de neurologische kant van ADHD ben ik ook heel benieuwd naar de verschillende presentaties over behandelmethoden bij ADHD. Methoden als neurofeedback, coaching bij plannen, cogmed training, functietraining met behulp van een computerspel en persoonlijk begeleiden komen aan bod. Nu ben ik in de veronderstelling dat elke ADHD’er andere behoeften en moeilijkheden heeft dus ook baat zal hebben bij andere behandelwijzen. Het kan zeer interessant zijn om in kaart te brengen welke methoden bij welke behoeften passen om zo de problematiek van een ADHD’er doelgericht aan te kunnen pakken door een of meerdere therapie- en coachingmethoden aan te wenden.

Beeldvorming ADHD veranderd

Kortom, dit congres kan wat verklarende beelden schetsen en spannende conclusies opleveren. Ik ben vooral heel benieuwd of de bevindingen van deze lezingen en discussies worden gepubliceerd zodat de bevindingen van wetenschappers en onderzoekers gespecialiseerd in neurologie, psychologie en ADHD voor het grote publiek beschikbaar zijn en kunnen bijdragen aan de brede en hopelijk kloppende beeldvorming. Het is alvast een prettig idee dat zowel kinderen als volwassenen met ADHD aan bod zullen komen, op deze manier komt het met de beeldvorming en het wetenschappelijk inzicht rondom ADHD uiteindelijk wel goed.

Danitsja Koster
FacebookTwitterWebsite

Aanbevolen artikelen