Concentratie Concerta Depressie Hoofdpijn Medicatie Omgaan met ADHD Onzekerheid Ritalin Stress Therapie Vergeetachtigheid Verveling

ADHD en sociale omgang op het werk

Loesje baas ontvriendenLaten we even eerlijk zijn, ADHD zet je niet ‘uit’ wanneer je naar je werk gaat. Was het maar zo’n feest. In plaats daarvan hebben de meeste ADHD’ers juist op het werk moeite met hun ADHD-trekjes en het gevoel dat ze niet alles uit zichzelf (kunnen) halen.

Hoe ga je hiermee om? Gebruik je medicatie, zoek je heil in hulpmiddelen en trucs, stel je collega’s en managers op de hoogte of juist niet? Hoe zorg je ervoor dat je het beste uit jezelf haalt zonder jezelf voorbij te lopen en in je typische ADHD valkuilen te trappen? Het lijkt erop dat er nog veel is te winnen voor ADHD’ers op de werkvloer, want lang niet iedereen kan even open zijn over ADHD en bijbehorende issues.

Medicatie voor ADHD

Veel ADHD’ers hebben vroeger of later te maken met de keuze om wel of geen medicatie te gaan gebruiken. Er zijn genoeg voor- en nadelen te bedenken, ik vind dat iedereen voor zichzelf moet besluiten of hij/zij voldoende baat heeft bij bepaalde medicatie of niet. Ik gebruik het met vlagen, dat ligt voornamelijk aan mijn ADHD trouwens. Er zijn periodes dat ik het gebruik en het prima gaat, maar na bijvoorbeeld een vakantie of drukke periode komt de klad er weer in. Ik merk wel dat ik er profijt bij heb dus ik ben vandaag weer begonnen met het nemen van Ritalin, voornamelijk om me op mijn werk beter te kunnen concentreren en voldoende energie te hebben om het werk goed af te ronden. Want welke tips, trucs en hulpmiddelen je allemaal inschakelt, voor sommige ADHD’ers is medicatie onvermijdelijk.

Hulpmiddelen ADHD

Naast medicatie, die ik dus niet zo heel structureel inneem, heb ik uiteraard wat tips en trucs in de afgelopen jaren geperfectioneerd. Een van mijn grootse reddingen is ‘het lijstje’. Het to do-lijstje, de papieren agenda, een Word-document met actiepunten: het lijstje is de afgelopen twee decennia mijn redding geweest. Door middel van een lijstje kan ik overzicht aanbrengen in mijn taken, prioriteiten stellen, data en tijden aan bepaalde klussen hangen en mezelf dwingen deze opgelegde deadlines te vervullen. Zeker op mijn werk heb ik zo zaken voor mezelf kunnen inplannen zodat ik niet een dag van te voren ineens bedenk dat ik een enorm project moest opleveren waar ik nog niks voor had gedaan en kan ik niks vergeten. Want ja, ik ben echt een vergiet als ik zaken niet opschrijf. Daarnaast werk ik met kleurcodes in mijn email en overzichten in Excel, zijn de mappen op mijn computer akelig netjes geordend en bevestig ik alle afspraken die ik maak per email. Op die wijze heb ik overzicht, kan ik niks vergeten en kan ik altijd terug vinden wat er is afgesproken of opgeleverd. Dat geeft een hoop rust in den Kopf kan ik je vertellen.

Sociale omgang met ADHD

Het je anders voelen dan de rest en het gevoel hebben nooit echt ergens bij te horen omdat mensen jou niet begrijpen/jij andere mensen niet begrijpt is een beetje inherent aan ADHD en stoornissen uit het autismespectrum. Veel ADHD’ers hebben het gevoel anders te zijn dan anderen en niet helemaal begrepen te worden. Dat kan ervoor zorgen dat je je niet helemaal thuis voelt op een plek en niet de ruimte hebt of neemt om volledig jezelf te zijn. Ik merk bijvoorbeeld aan mezelf dat ik in een professionele omgeving minder van mezelf loslaat en bewust een rustige, professionele en daarmee misschien ook minder opvallende kant van mezelf te laten zien.

Professionele uitstraling

Ik lijk op het werk rustig en serieus, soms vraag ik me af of ik daarmee mezelf teveel op de achtergrond plaats. De gekke opmerkingen, rare dansjes, associatieve gedachten en impulsieve acties die mijn familie en partner van me gewend zijn zullen weinig collega’s en managers van mij zien. Dit omdat ik het enerzijds niet erg gepast vind (al heb ik alleen maar bij organisaties gewerkt waar dat echt wel kon) en anderzijds omdat ik me nooit volledig op m’n gemak heb gevoeld. Nu zal dit niet alleen maar met ADHD te maken hebben, maar ik ben wel benieuwd hoe andere ADHD’ers hiermee omgaan. Bindt je in op het werk om zo professioneel over te komen, of heb/neem je de ruimte om jezelf te zijn?

Openheid over ADHD of niet?

De onvermijdelijke vraag over ADHD en werk is natuurlijk: ben je open over je ADHD op het werk? In mijn omgeving merk ik dat ADHD’ers vaak redelijk terughoudend zijn met het delen van hun ADHD op het werk. Gaandeweg zijn er redelijk wat ADHD’ers die de stap durven te zetten om het aan een aantal directe collega’s te vertellen, maar zeker managers en HR of P&O liggen nogal gevoelig. Dit zal zeker te maken hebben met de huidige beeldvorming rondom ADHD en de crisis waar we gezellig in zitten. Daarnaast kan je je afvragen of je er goed aan doet het te delen.

Lange weg te gaan voor professionele ADHD’er

In het vorige bedrijf waar ik werkte was vrij veel openheid en persoonlijke ruimte omdat het een klein bedrijf is. Daarnaast was ik bezig met mijn zoektocht naar ADHD terwijl ik daar werkte en wilde graag mijn leidinggevende en direct collega’s daarin betrekken, het wordt anders wel heel lastig te verklaren dat je zoveel naar de dokter bent. Ik heb daar toen de ruimte gekregen uit te leggen wat het is en wat het met mij doet, maar ik merk achteraf toch dat ik niet zoveel mezelf ben geweest als dat ik misschien had kunnen zijn.

In het bedrijf waar ik nu werk is de persoonlijke aandacht wat kleiner omdat het bedrijf groter is. Ik heb met een paar directe collega’s gedeeld dat ik ADHD heb en hoe ik daarmee omga, maar in het management is dit niet bekend. Ik hoef het niet perse geheim te houden, maar het is ook nog niet echt ter sprake gekomen. Misschien dat ik toch ergens verwacht dat er negatief over geoordeeld gaat worden als mensen mij als werknemer nog niet goed kennen, dus ik kijk wat dat betreft eerst de kat uit de boom. Daarnaast zie ik ook niet echt in wat het management of ik ermee opschieten om hier een big deal van te gaan maken. Ik functioneer naar behoren of zelfs beter en doe dat lekker op eigen kracht. Misschien dat ik in de loop der tijd er wel meer openheid aan wil geven juist om de positieve beeldvorming te bevorderen, maar dan wel pas op het moment dat ik mijn sporen heb verdient.

Naiad

Aanbevolen artikelen