Gedachten Overzicht Prioriteiten Werk

This is NOT what I’m doing now!

ADD Crusher Alan BrownAi, een mailtje in mijn inbox. ’Vergeet je niet je blog te sturen Hanneke?’ Ik verzin 300 excuses waarom ik het nog niet heb kunnen doen, maar sla mezelf -vergezeld van een zachte ‘’oh shit’’- uiteindelijk toch maar voor mijn hoofd. Mijn schuld, dus daar gaan we!

Dit ben ik NIET nu aan het doen!

Voor nu ben ik even gezegend met ADHD, want er komen meteen wat onderwerpen naar boven. Ik bedenk dat het misschien handiger is als ik eerst nog even wat eet en mijn kleren vast uitzoek, maar in mijn hoofd hoor ik de stem van een op en top Amerikaan galmen: ‘This is NOT what you’re doing now!!’

ADD-crusher

Eén van de meest leerzame en praktische worskhops op het ADHDvrouw congres was de lezing van de Amerikaanse Alan Brown. Natuurlijk kwam ik, zoals het een ADHD’er betaamd, weer veel te laat. Ik had wel ‘’ongeveer’’ opgezocht waar het was en de routebeschrijving erbij gepakt, maar ik kon niet anders concluderen dat ik toch weer te laat weg was gegaan van huis. Voorzichtig liep ik de volle zaal in en naam plaats. Zijn typisch Amerikaanse enthousiasme was niet te missen en werkte aanstekelijk. Er werd veel gelachen in de zaal en de herkenning was enorm. Nu baal je misschien dat je er niet bij was? Niet getreurd, speciaal voor jullie hier mijn/zijn eyeopeners die ik zelf heel goed vond!

Stress

Wie kent het niet; de veel te lange to-do-lijstjes of die vele geeltjes die je tegemoet komen. Beiden lijken ongeduldig te wachten tot je ze afstreept dan wel vermorzeld. Uit pure ellende weet je niet waar te beginnen en in plaats daadwerkelijk te beginnen, kies je maar iets anders. Dat deze handelwijze verkeerd is, weten we allemaal. Hoe kan je dat doorbreken? Naar mijn idee word ik gespannen van al die taken, maar is dat wel zo? Nee. Het zijn niet de dingen die je moet doen die je gestresst maken, het zijn de dingen die je NIET hebt gedaan die zorgen voor stress. Dus hup, met deze gedachte aan de slag!

Wat ben je aan het doen?

Deze simpele truc heb ik meteen na de lezing in mijn dagelijks leven toegepast. Alan Brown liet met plaatjes en korte anekdotes zien wat deze tip inhoudt, namelijk jezelf afvragen wat je aan het doen bent. Ik zal zomaar een compleet willekeurig en uit de lucht gegrepen voorbeeld geven ter vergelijking; stel je moet een blog schrijven. Vandaag. Dan is jouw primaire taak om dit blog te schrijven, af te ronden en op tijd op te sturen.

Net op het moment dat je je laptop openklapt en begint te schrijven, licht je telefoon op en je ziet een berichtje binnen komen. Hoe verleidelijk het ook is, leer om jezelf in gedachten af te vragen ‘Is dit nu wat ik aan het doen ben?’ In de meeste gevallen zal het antwoord nee luiden. Probeer jezelf hier dan ook op te wijzen en door te gaan met hetgeen waar je daadwerkelijk mee bezig moet zijn. Hoe moeilijk ook, maar oefening baart kunst!  Daarom heb ik me tijdens het schrijven van dit last-minute blog streng en als ‘’bijna’’ volleerd ADD-crusher toegesproken: ‘This is NOT what I’m doing now!’. Et voilà, ook nog eens een geeltje weg.

Hanneke

Aanbevolen artikelen