ADHD & leer- en gedragsproblemen

Fytotherapie als alternatief voor medicatie

Ingestuurd artikel door Primrose Farma.

background-primrose-plantSteeds meer kinderen en volwassenen krijgen de diagnose ADHD. Leer- en gedragsproblemen, gebrek aan concentratie, hyperactiviteit, angst, onzekerheid en stress kunnen verschillende oorzaken hebben. Er is in wetenschappelijk onderzoek een verband gevonden tussen ADHD en een verkeerd voedingspatroon, een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, voedselallergie, te veel toxische stoffen in de voeding of omgeving, een gebrek aan discipline, structuur en aandacht of een moeilijke thuissituatie. Het aanpassen van deze factoren vraagt tijd en inspanning en is niet voor iedereen even gemakkelijk realiseerbaar. Medicijnen zoals methylfenidaat of dexamfetamine zijn vaak heel effectief bij ADHD, maar ze werken niet voor iedereen en kunnen heftige bijwerkingen hebben. Gelukkig zijn er geneeskrachtige planten die de verschillende symptomen van ADHD en ADD op een natuurlijke, niet schadelijke manier verminderen.

Alternatieven voor medicijnen in de plantenwereld

Er zijn een aantal geneeskrachtige planten waarvan is aangetoond dat ze een gunstig effect hebben bij een gebrek aan concentratie en aandacht, hyperactiviteit, onrust, angst, onzekerheid, enz. Deze planten hebben geen bijwerkingen wanneer ze in de aanbevolen doseringen genomen worden. Een bijkomend voordeel is dat ze nog veel andere gunstige effecten hebben, zoals een antivirale, antibacteriële, antischimmel en antioxidantwerking. Ze werken dus niet alleen in op het zenuwstelsel, maar op heel het lichaam.

Jatamansi

De wortel van jatamansi (Nardostachys jatamansi) heeft twee belangrijke inhoudsstoffen: jatamanson en nardosinon. Jatamanson stimuleert de aanmaak van serotonine en remt de afbraak van acetylcholine. Serotonine is een neurotransmitter die o.a. nodig is voor een goede stemming, zelfvertrouwen, geluk, emotionele stabiliteit en een goede nachtrust. Acetylcholine is een kalmerende neurotransmitter, die ook het geheugen, de concentratie en de verstandelijke vermogens stimuleert. Jatamansi zorgt voor een ontspannen gevoel, zonder echt verdovend te werken. Het vermindert ook angst en onzekerheid.

Nardosinon beschermt het zenuwstelsel tegen beschadiging. Het verhoogt de aanmaak van nerve growth factor, een groeifactor die nodig is voor het behoud van gezonde zenuwcellen en de aanmaak van nieuwe onderlinge verbindingen (neurieten). Nardosinon zorgt ervoor dat verschillende verstoorde hersenfuncties weer beter gaan werken.

Jatamansi verhoogt ook de aanmaak van noradrenaline, dopamine, GABA en taurine. Het kan de natuurlijke balans tussen al deze neurotransmitters herstellen, een eigenschap die niet nagebootst kan worden door medicijnen. Medicijnen activeren of blokkeren één of enkele neurotransmitter(s), waardoor het evenwicht nog meer verstoord wordt.

Pepermunt

Pepermunt (Mentha x piperita) – met als hoofdingrediënt menthol – verhoogt de concentratie, de alertheid, de reactiesnelheid en de informatieverwerking. Pepermunt verbetert ook het geheugen. Het kan dus gebruikt worden om beter te studeren. Pepermunt remt de afbraak van acetylcholine, zodat deze langer beschikbaar blijft voor de zenuwcellen. Het beschermt bovendien de zenuwcellen tegen schade.

Basilicum

Basilicum (Ocimum basilicum) remt net als jatamansi en pepermunt de afbraak van acetylcholine, met een gunstig effect op de concentratie en het geheugen. Het kalmeert zonder suf te maken. Linalol, het hoofdbestanddeel van basilicumolie, stimuleert de bijnierschors en verhoogt de vrijgave van noradrenaline en adrenaline. Deze neurotransmitters verscherpen de aandacht en verhogen de motivatie. Een gebrek aan aandacht en concentratie, leermoeilijkheden, gedragsproblemen, vermoeidheid en depressie zijn typische tekenen van een gebrek aan (nor)adrenaline. Linalol vermindert angst en agressie en verbetert sociale interactie.

Rozemarijn

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een stimulerend kruid. Het verhoogt de activiteit van bètagolven in de hersenen, die belangrijk zijn voor bewuste aandacht en concentratie. Men voelt zich actiever, frisser en alerter.
Rozemarijn verhoogt de aanmaak van dopamine, serotonine, adrenaline en acetylcholine. Het verbetert het geheugen, de concentratie en de motivatie en werkt als een natuurlijk antidepressivum.

Nootmuskaat

De olie van nootmuskaat (Myristica fragrans) heeft als werkzame stof myristicine. Myristicine heeft een kalmerend effect en vermindert hyperactiviteit. Aan de andere kant heeft het een stimulerend effect op de hersenfuncties. Het wordt omgezet in stoffen die een gelijkaardige werking hebben als amfetamine, maar dan in veel mindere mate. Het remt de afbraak van noradrenaline, adrenaline en acetylcholine. Nootmuskaat verbetert het leervermogen en het geheugen, vermindert angst en depressie en geeft een algemeen goed gevoel.

Passiebloem

Passiebloem (Passiflora incarnata) is bekend als een kalmerend, ontspannend en angstremmend kruid. Het wordt ook gebruikt als natuurlijk slaapmiddel. Het heeft echter geen verdovend effect op verstandelijke prestaties en geheugen. Passiebloem vermindert angst, onzekerheid, sociale teruggetrokkenheid en concentratiestoornissen.

Ballote

Ballote (Ballota nigra) is een natuurlijk kalmeermiddel. Het bevat fenylpropanoïden, die inwerken op de benzodiazepine- en dopaminereceptoren. Ballote heeft een sedatief effect bij hyperactiviteit, rusteloosheid, nervositeit, stress, irritatie en agressie.

Plantencombinaties als alternatief voor medicatie

Een combinatie van jatamansi, pepermunt, basilicum, rozemarijn en nootmuskaat is effectief bij zowel ADHD als ADD. Bij hyperactiviteit en onrust kan ook ballote toegevoegd worden. Bij aandachtstoornissen, angst en onzekerheid biedt passiebloem een extra ondersteuning.

Hilde Maris
Primrose Farma

Referenties

1. Prabhu V, Karanth KS, Rao A. Effects of Nardostachys jatamansi on biogenic amines and inhibitory amino acids in the rat brain. Planta Med. 1994 Apr;60(2):114-7.
2. Li P, Matsunaga K, Yamamoto K, et al. Nardosinone, a novel enhancer of nerve growth factor in neurite outgrowth from PC12D cells. Neurosci Lett. 1999 Sep 24;273(1):53-6.
3. López V, Martín S, Gómez-Serranillos MP, et al. Neuroprotective and neurochemical properties of mint extracts. Phytother Res. 2010 Jun;24(6):869-74.
4. Moss M, Hewitt S, Moss L, et al. Modulation of cognitive performance and mood by aromas of peppermint and ylang-ylang. Int J Neurosci. 2008 Jan;118(1):59-77.
5. Orhan I, Kartal M, Kan Y, et al. Activity of essential oils and individual components against acetyl- and butyrylcholinesterase. Z Naturforsch C. 2008 Jul-Aug;63(7-8):547-53.
6. Linck VM, da Silva AL, Figueiró M et al. Effects of inhaled Linalool in anxiety, social interaction and aggressive behavior in mice. Phytomedicine. 2010 Jul;17(8-9):679-83.
7. Sayorwan W, Ruangrungsi N, Piriyapunyporn T, et al. Effects of inhaled rosemary oil on subjective feelings and activities of the nervous system. Sci Pharm. 2013 Jun;81(2):531-42.
8. Sasaki K, El Omri A, Kondo S, et al. Rosmarinus officinalis polyphenols produce anti-depressant like effect through monoaminergic and cholinergic functions modulation. Behav Brain Res. 2013 Feb 1;238:86-94.
9. Muchtaridi, Subarnas A, Apriyantono A, et al. Identification of compounds in the essential oil of nutmeg seeds (Myristica fragrans Houtt.) that inhibit locomotor activity in mice. Int J Mol Sci. 2010 Nov 23;11(11):4771-81.
10. Pytte M1, Rygnestad T. [Nutmeg-more than a spice]. [Article in Norwegian] Tidsskr Nor Laegeforen. 1998 Nov 20;118(28):4346-7.
11. Daels-Rakotoarison DA, Seidel V, Gressier B, et al. Neurosedative and antioxidant activities of phenylpropanoids from ballota nigra. Arzneimittelforschung. 2000 Jan;50(1):16-23.