Medicatie is een van de meest bekende behandelmethoden bij ADHD. De ervaringen zijn wisselend. Sommige mensen weten niet wat ze overkomt nu ze rust in hun hoofd hebben door medicatie, anderen voelen zich afgevlakt en niet zichzelf wanneer ze bijvoorbeeld Ritalin of Concerta gebruiken. De keuze voor wel of geen medicatie is een persoonlijke, maar zorg dat u goed geinformeerd bent voordat u een keuze maakt.

Ritalin

Ritalin is het meest bekende middel wat wordt voorgeschreven bij ADHD en ADD. Het actieve bestanddeel van Ritalin is Methylfenidaat. Ritalin is kortwerkend, meestal wordt er aangeraden om 2 tot 4 doses per dag in te nemen. Bijwerkingen kunnen zijn problemen met inslapen, verminderde eetlust, lusteloosheid, hoofdpijn en hartkloppingen. Zie hier meer informatie over Ritalin en bijwerkingen.

Concerta

Concerta is een vrij bekend medicijn wat regelmatig bij ADHD wordt voorgeschreven. Meestal wanneer Ritalin onvoldoende werkt of de client moeite heeft met het regelmatig innemen van Ritalin wordt er eerst naar Concerta gekeken. Methylfenidaat is, net als bij Ritalin, het actieve bestanddeel van het middel. Concerta is langwerkend, meestal wordt een dosis per dag aangeraden. Bijwerkingen kunnen zijn buikpijn, sufheid, verminderde eetlust, hoofdpijn en hartkloppingen. Zie hier meer informatie over Concerta en bijwerkingen.

Dextro-amfetamine of dexamfetamine

In sommige gevallen wordt Dextro-amfetamine of dexamfetamine voorgeschreven, dit werkt wat langer dan Ritalin en wordt vaak voorgeschreven als Ritalin onvoldoende werkt. Bijwerkingen kunnen zijn buikpijn, sufheid, verminderde eetlust, hoofdpijn en duizeligheid. Zie hier meer informatie over Dextro-amfetamine en bijwerkingen.

Atomoxetine

Atomoxetine is een nieuw en langwerkend middel wat, in tegenstelling tot de eerder genoemde medicatie, niet onder de Opium-wet valt omdat het geen stimulantia is. Bijwerkingen kunnen zijn buikpijn, sufheid, verminderde eetlust, hoofdpijn, overmatig zweten, suicidale gedachten en duizeligheid. Zie hier meer informatie over Atomoxetine en bijwerkingen.

Wellbutrin

Wellbutrin XR (langwerkend bupropion) is een langwerkend middel wat nog niet voor ADHD en ADD is geregistreerd. Het wordt voorgeschreven bij depressie en als middel om te helpen bij het stoppen met roken. Bijwerkingen kunnen zijn slaaploosheid, hoofdpijn, spanningen, droge mond, misselijkheid en verminderde eetlust. Meer informatie over dit middel en de werking bij mensen met ADHD is te vinden op de site van PsyQ. Zie hier meer informatie over Wellbutrin en bijwerkingen.

Equasym XL

De werkzame stof in Equasym XL is Methylfenidaat, net als Ritalin en Concerta, en wordt voorgeschreven aan kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen met ADHD. Bijwerkingen kunnen zijn moeite met inslapen, hoofdpijn, nervositeit, verminderde eetlust en hoofdpijn. Zie hier meer informatie over Equasym XL en bijwerkingen.

Medikinet

Ook de werkzame stof in Medikinet is Methylfenidaat. Het middel wordt voorgeschreven aan mensen met ADHD. Bijwerkingen van Medikinet kunnen zijn moeite met inslapen, hoofdpijn, nervositeit, verminderde eetlust en duizeligheid. Zie hier meer informatie over Medikinet en bijwerkingen.

Modiodal

In sommige gevallen wordt Modiodal voorgeschreven. Dit medicijn wordt normaliter door mensen met nacrolepsie gebruikt. In sommige gevallen kan het werkzaam zijn bij mensen met ADHD. Bijwerkingen kunnen zijn moeite met inslapen, hoofdpijn, droge mond, misselijkheid, hartkloppingen en verminderde eetlust. Zie hier meer informatie over Modiodal en bijwerkingen.

LTO3

Het natuurlijke middel LTO3 lijkt in opkomst. Het middel schijnt geen bijwerkingen te hebben en mensen met ADHD kunnen er profijt van hebben. Onder andere het gebrek aan concentratie, onrustig gedrag en snel overprikkeld zijn is volgens gebruikers afgenomen. Op ADD Kenmerken is meer informatie over het middel te vinden.

Meer weten over ADHD?

Ik geef trainingen voor HR-medewerkers, managers, werkgevers en werknemers over ADHD op de werkvloer. Meer informatie, bekijk deze pagina en neem contact met mij op.

Meer lezen over ADHD

Diagnose ADHD
Online ADHD-test doen
Bekende symptomen en klachten bij ADHD
Therapie ADHD
ADHD dieet
Alternatieve behandeling ADHD