Red de relatie van boer Geert

boer geert

Dames, ik heb jullie nodig. Dat wil zeggen, boer Geert van Boer zoekt vrouw, heeft ons nodig. Zijn nieuwe liefde Hetty heeft namelijk geen idee hoe ze om moet gaan met zijn ADHD en zegt precies de verkeerde dingen. Ik denk dat we allemaal regelmatig mensen tegenkomen die niet weten hoe AD(H)D werkt, maar wel tips geven. Ik vind ze persoonlijk irritant en lief tegelijk. Ze willen helpen, vaak nogal fanatiek, maar na hun tips voel je je dom. Hun zinnen beginnen meestal met ‘Je moet gewoon… gevolgd door een opdracht: elke dag je huishouden bijhouden, lijstjes maken, niet piekeren. Meestal moet je je gaan gedragen zoals zijzelf. Het werkt niet. De tips kun je immers zelf ook verzinnen, maar in de uitvoering gaat het mis.

Verkeerde tekst

Als Geert aangeeft dat hij bang is dat Hetty hem straks smeert omdat ze genoeg krijgt van zijn chaotische kant, reageert ze als volgt: ‘Maar je kunt ook ’s avonds tegen jezelf zeggen: “Geert sleutels hier, bankpas daar, portemonnee daar, la dicht, klaar.”’ Geert geeft aan dat hij dat al jaren probeert, maar dat het hem niet lukt. Hetty begrijpt het niet en doet er nog een schepje bovenop: ‘Als jij wilt dat iets werkt, tussen ons of whatever dan doe je dat, dan is het geen opgave maar een vanzelfsprekendheid.’ Ondertussen prikt ze in zijn arm. Van Geert blijft niet veel meer over. ‘Knoop dat maar eens in je oren,’ zegt ze daarna. Geert zucht en zwijgt. Hij is niet gerust op het verdere verloop en zegt tegen de camera dat Hetty niet begrijpt wat ADHD inhoudt en dat het daardoor kan mislukken.

Nu mogen wij

We zijn getuige van een liefde die in de kiem gesmoord dreigt te worden, door een gebrek aan kennis. Dit mag niet gebeuren dames. Ik vind dat wij aan de beurt zijn om tips te geven. Hoe kan Hetty omgaan met ADHD van Geert?

Trouwens, als je iets aan de tips hebt Hetty, worden we graag uitgenodigd op de huwelijksdag. Hier is alvast de eerste tip: regel jij in hemelsnaam ter zijner tijd die bruiloft!

Suzanne

Foto: KRO