Alle artikelen Nederlands Recensies Web content

[:nl]XI Online: Surviving Christmas[:]

[:nl]Geplaatst op 2 mei 2006

Een rijke jongeman besluit de kerst niet weer alleen te willen vieren maar daarvoor een familie in te huren die in zijn ouderlijk huis wonen. Klinkt gezellig, maar bij de eerste kennismaking begint de ellende. Drew wil koste wat het kost een perfecte kerst zoals hij als klein jongetje altijd al wilde. Zijn familie voor deze gelegenheid heeft hier heel andere ideeën over. Drew sleept het gezin van hot naar her om de perfecte kerstboom te kopen, een lief familieportret inclusief Santa te laten maken en het hele huis komt vol te staan met lampjes en andere kerstspullen. De situatie lijkt nog redelijk te overzien, zelfs voor grumpy dad Tom. Totdat hun succesvolle knappe dochter Alicia in het spel komt. De afloop laat zich raden, of toch niet?

Aan het begin van de film ziet iedere kijker al aankomen dat de situatie waar het gezin zich in bevind nog geen vijf minuten goed kan gaan. En dat is ook de bron van humor waar de film op draait. De familie kampt met allerlei problemen en lijkt nogal van elkaar vervreemd te zijn. Een vreemde, nogal actieve en irritante gast met de kerst is dan ook niet het beste wat het gezin kan doen. De een heeft nog meer een hekel aan de kerst dan de ander, en Drew die zich opwerpt als de perfecte zoon zorgt voor meer irritaties dan ze van tevoren hadden kunnen overzien. Helemaal als Alicia binnen komt lopen en direct de familie gek verklaard en Drew zich gaat bemoeien met de problemen tussen Tom en zijn vrouw Christine. Kerst overleven word hiermee letterlijk overleven.

Tom en Christine hebben huwelijksproblemen en zien de lol van het leven niet meer in. Hun zoon Brian sluit zich de hele dag op in zijn kamer om via het internet porno te bekijken. Hun dochter Alicia komt eigenlijk alleen nog thuis tijdens de kerstdagen. Kerst heeft bij het gezin nooit een veel grotere rol gespeeld dan samen wat eten. Drew zet met zijn sterke eigen willetje het feest compleet op zijn kop. Tom word gedwongen een kerstmuts te dragen, een wildvreemde man word het huis binnengehaald die zijn Doo-Dah (opa) voor de kerst is en Christine word naar een fotoshoot gestuurd zodat ze weer inziet dat ze een mooie vrouw is, met alle gevolgen van dien.

Waar het natuurlijk om draait in de film is de voorspelbare relatie tussen Alicia en Drew. De nogal oppervlakkige en opdringerige Drew doet zijn best deze mooie jongedame te leren kennen maar ondertussen ook haar leven zuur te maken. Alicia is daarentegen nogal vastberaden om Drew geen plekje in haar leven te geven. Langzaamaan groeien de twee meer naar elkaar toen, maar staat Drews ex-vriendin voor de deur. De reden dat hij de kerst alleen door zou brengen schopt dan zijn feestdagen in de war. Alicia speelt hier lekker gemeen op in door zich voor te doen als zijn zus en daarmee allerlei leuke kinderfeitjes over broerlief met haar te delen. Zijn ex en ouders blijven de kerst en dat loopt uit op een grote ramp. Alle lopende problemen in het gezin lijken in een keer te escaleren en de gezinnen hebben geen enkele overeenkomst met elkaar. Eind goed al goed: vriendin geloosd. Maar nu nog Alicia.

Drew kiest eieren voor zijn geld en vertrekt voor het feestgedruis naar zijn eigen appartement. Tom komt zijn geld halen en ze vertrekken beide naar de kerstvoorstelling van Doo-Dah waar iedereen vrijkaartjes voor heeft gehad. En gelukkig, iedereen is weer blij met iedereen zoals de hele film al duidelijk was.

Het verhaal is vrij origineel en er zitten wat leuke en eigentijdse grappen in. Het laat ook zien dat een kerstfeest bij een ander niet altijd beter en leuker is dan de saaie feestdagen thuis. De grote lijn is helaas vanaf het begin al bekend en het personage Drew blijft erg oppervlakkig en drammerig wat af en toe irriteert. Een leuke en gezellig kerstfilm, maar meer ook niet. Om in de sfeer te komen zonder te veel verwachtingen een prima tussendoortje.

Danitsja Koster

Geplaatst op XI Online

 [:]

Aanbevolen artikelen