Alle artikelen Nederlands Recensies Web content

[:nl]XI Online: Il Dono[:]

[:nl]Geplaatst op 12 mei 2006

Wat een ontzettende saaie, stomme film! Anderhalf uur lang kijken naar een Italiaanse film zonder dialoog waarvan de beelden ook niet indrukwekkend zijn is zelfs voor de meest getrainde filmhuiskenners een hele opgave. De personages hebben vaag een relatie met elkaar die af en toe duidelijker word maar totaal oninteressant is, het landschap is niet heel mooi in beeld gebracht en de sfeer van de film komt niet geheel over op het publiek. Voor de echte die-hards volgt hier nog een stukje over de (waarschijnlijke) inhoud van de film, de rest raad ik aan hier te stoppen en deze film snel voorbij te gaan.

De film gaat grotendeels over een oude man in een klein Italiaans dorpje waar helemaal niks gebeurd. Er wonen weinig mensen, het dorpje is verlaten en begint vervallen eruit te zien. De moderne maatschappij heeft hier nog weinig invloed gehad. De oude man slijt zijn dagen met gewone bezigheden. Af en toe komen twee jongens bij hem langs om hem ergens mee te helpen. Deze laten een mobieltje en een pornofoto liggen. De man verliest hiervoor al snel zijn interesse, net als bij de andere dingen die hij in het dagelijks leven tegenkomt.

Ook woont er in dit dorpje een meisje waarvan de dorpsbewoners denken dat ze bezeten is. Een paar oude dames proberen haar te bevrijden. Dit meisje geeft haar lichaam aan automobilisten die haar een lift naar huis geven en rookt, daarmee vult ze haar bestaan. Uiteindelijk ontmoeten de oude man en het meisje elkaar, maar er gebeurd verder helemaal niks. Het hoogtepunt van de film is nog wanneer de oude man doodgaat.

Verder is er wat betreft de inhoud weinig te vertellen, de drie zinnen die werden gesproken in het Italiaans zonder ondertiteld te worden dus daar word de kijker niet veel wijzer van. De relaties tussen de personages blijft de gehele film vrij vaag en de kijker krijgt ook weinig van hun karakter te zien. Het landschap zal vast prachtig zijn maar dit is niet op een speciale of mooie manier in beeld gebracht, dat is erg jammer. De geluiden die in de film te horen zijn, zijn dagelijkse geluiden en worden op een gegeven moment zelfs irritant. Als de film een stuk korter was geweest had het misschien wel een aardig project geweest maar dit is een beetje te veel van het (minder) goede. Maar misschien ziet iemand er een uitdaging in om de film te gaan kijken, en het nog leuk te vinden ook!

Danitsja Koster

Geplaatst op XI Online

[:]

Aanbevolen artikelen