Alle artikelen Interviews Muziek Nederlands Web content

[:nl]3voor12/Flevoland: Wie is Sjors Schaap[:]

[:nl]Geplaatst op 9 september 2010

Wie is Sjors Schaap 3voor12Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Sjors Schaap.

‘De Urker muziekscene wordt onderschat’

Sjors Schaap (1991) is net klaar met de havo en druk bezig met voorbereidingen om naar het conservatorium in Zwolle of de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden te gaan. Hij is beter bekend als de bassist van de band Fur. Zijn vriendin Kristel is de zangeres van deze band. Hij woont bij zijn ouders in Emmeloord waar naar zijn smaak op het gebied van muziek te weinig gebeurd. Hij is druk bezig met het zoeken van een kamer in Zwolle.

Als kleine jongen besteedde hij zijn tijd aan hutten bouwen en fikkie stoken, pas op de middelbare school kwam muziek in beeld. Daar begon hij met een paar vrienden een bandje en zo is hij geïnspireerd geraakt om de bas te gaan bespelen. Al had de bijzondere manier van bassen van Chris Mulder (Daily Bread) ook zeker invloed op zijn ontluikende liefde voor de bas. Hoog tijd om hem eens wat vragen voor te leggen…

Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?

“Dat moet toch wel mijn slaapkamer zijn, waar mijn lp, cd’s, iTunes, radio, basversterker, bassen, laptop en bed staan. En waar natuurlijk alle magie gebeurt, ha ha. Plus, stiekem ben ik best wel een luilak.”

Welke kroeg noem jij je stamkroeg?

“De Klos, officieel een openbaar jongerencentrum en veel te vaak uitgescholden voor donker hol, wat het eigenlijk ook wel is. Daar staan geregeld goede bands en het is als enige poppodium van Emmeloord wel een beetje de place to be.”

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?

“Dat is Daily Bread. Alhoewel ze niet echt Flevolands meer zijn, begonnen ze wel hier. En de drummer woont hier nog steeds! Zij zijn toch eigenlijk wel het enige Flevolandse bandje dat ik ken dat, bijvoorbeeld, een platencontract heeft. Bovendien maken ze natuurlijk te gekke muziek!”

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?

“De Urker muziekscene, er gebeurt daar een hoop met bandjes, rockbandjes specifiek. Helaas is daar vrijwel geen aandacht voor. Misschien een vooroordeel? Ik weet het niet, maar onderschat word het sowieso.”

Welke band/artiest mag voor eeuwig zwijgen?

“Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morisson, Keith Moon, John Bonham, Ian Curtis en nog een hoop andere overleden geweldenaren die hun aandeel wel gedaan hebben, mogen wat mij betreft nu hun welverdiende rust wel nemen.”

Wat is voor jou een bron van inspiratie?

“Als instrumentalist is het natuurlijk moeilijk om te zeggen dat ik inspiratie haal uit de liefde of het leven, dus komt het toch wel uit muziek. Dit is dan veel jazz, veel nieuwere bands als bijvoorbeeld the Drums, the Black Keys en Moss, veel grootheden uit de sixties en seventies, maar ook Motown en new wave. Eigenlijk haal ik dus uit net te weinig muziek inspiratie om te zeggen dat ik van alle muziek houd.”

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft?

“We’re not born geniuses, we become them.” Wat doe je in het dagelijkse leven? “Ik zat tot voor kort nog op de middelbare school, maar ik ben nu geslaagd voor mijn havo. Nu ben ik druk bezig om toegelaten te worden op het conservatorium in Zwolle, dus ben ik ook nog op zoek naar een kamer in Zwolle. En straks lekker het studentenleven induiken!”

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?

“Tot nu toe nog veel te weinig, maar sowieso breng ik met Fur een mooie uitzondering naar voren. In Flevoland heeft men namelijk volgens mij nog veel te veel het idee van ‘twee gitaren, een bassist, en drummer en een zanger’. Wij laten mooi zien dat het niet per se hoeft!”

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?

“Nou misschien vinden sommigen het luisteren van jazz al dubieus, waar ik het overigens niet mee eens ben. Maar ik moet stiekem toegeven dat ik ook wel van Chic houd, een disco groep uit de eighties. Die baslijnen zijn echt wonderschoon!” En, hoe is het verder? “Ja, prima! Zin in volgend jaar, eindelijk weg bij mijn ouders en van mijn hobby mijn studie maken, te gek toch?”

Wat wil je verder nog kwijt?

“Boekers, Fur wil spelen. Dus boek Fur!”

Danitsja Koster

Geplaatst op 3voor12/Flevoland[:]

Aanbevolen artikelen