Alle artikelen Kennisbank Marketing Technologie

Wat is SaaS?

Amsterdam, 03 oktober 2017

Software as a Service – Wat is het en wat is het niet?

SaaS-bedrijven zijn in opkomst en steeds meer mensen zien de meerwaarde van SaaS. Maar wat betekent dat? Wat is Software as a Service en wat mag je van een SaaS-bedrijf verwachten?

Software as a service uitgelegd

De meesten van ons werken dagelijks met software. Lange tijd was het gebruikelijk om een cd-rom of dvd te kopen waar de software op staat en deze te installeren op een computer. Updates konden worden gedaan door een nieuwe versie te kopen of een bestand van de bedrijfswebsite te downloaden. Toen apps werden geïntroduceerd veranderde dit. Helaas moeten apps nog steeds lokaal worden geïnstalleerd en geupdate wat opslagruimte inneemt. Ook open source systemen vereisen opslagruimte en moeten worden beheerd door IT. Met Software as a Service is dit proces overbodig geworden.

“Het SaaS-concept biedt de mogelijkheid om software op basis van een abonnement te gebruiken en de applicatie wordt ergens anders opgeslagen. […] Dat ‘ergens anders’ staat bekend als de cloud.” Bron: SaaS for Dummies

Software as a Service is on demand te benaderen in de cloud. De software wordt aangeschaft via een abonnement in plaats van dat het product wordt gekocht. Een SaaS-bedrijf verzorgt de software, de updates, het netwerk, de servers, de systemen, opslag en het zorgt ervoor dat je altijd de laatste versie van de software op elk tijdstip en elke plek kunt gebruiken. Het is niet nodig om een IT-diploma te hebben om nieuwe software te implementeren, alle technische details worden door het SaaS-bedrijf verzorgd.

De grootste voordelen, zeker voor bedrijven, zijn:

  • de software kan op meerdere apparaten worden gebruikt op elke plek in de wereld
  • het is online te gebruiken
  • het hoeft niet geïnstalleerd te worden
  • de software is altijd up to date

In plaats van een groot bedrag te investeren om nieuwe software aan te schaffen, betaal je nu abonnementsgeld voor de services die werkelijk gebruikt worden. Veel SaaS-bedrijven bieden een gratis proefperiode en aanvullende apps om te zorgen dat de software volledig kan worden geïntegreerd in de bestaande workflows en systemen.“

Het SaaS-concept biedt de mogelijkheid om software op basis van een abonnement te gebruiken en de applicatie wordt ergens anders opgeslagen. […] Dat ‘ergens anders’ staat bekend als de cloud.

Source: SaaS for Dummies

Wat mag je verwachten van een SaaS-bedrijf?

De voordelen van SaaS software-oplossingen zijn duidelijk. Het voornaamste voordeel is dat het gemakkelijk is om te gebruiken, onderhouden en implementeren. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Het andere deel, de menselijke kant, is ook belangrijk. Wat doet een SaaS-bedrijf voor een klant?

Het eerste contact met een bedrijf gaat vaak via Sales. De meeste SaaS-bedrijven pakken sales iets anders aan. Een open en directe conversatie, en inzoomen op de uitdagingen die een klant mogelijk heeft, zijn van belang in de salesstrategie. Sales Representatives ontwikkelen zich steeds meer als consultants en researchers, die een echte connectie leggen met mogelijke klanten. Ze hebben veel kennis van en begrip voor de markt waarin zij zich bewegen en de uitdagingen die prospects tegenkomen. Ze kennen de service die ze bieden vanbinnen en vanbuiten en ze zoeken de connectie met mensen die werkelijk voordeel kunnen behalen met hun software-oplossing. Het bieden van een gratis proefperiode, investeren in goede demonstraties voor klanten en brainstormen met een prospect om een oplossing te vinden die past, is hoe de Sales Representatives handelen. Wanneer een prospect een klant wordt, draagt de Sales Representative de klant over aan een toegewezen Customer Success manager met alle informatie die nodig is om het onboardingproces te starten.

De meeste SaaS-bedrijven hebben een toegewijde Client Service- of Customer Success-afdeling. Zij zijn de link tussen de klant en interne afdelingen, voornamelijk Development. De Customer Success Manager is verantwoordelijk voor het onboardingproces, zorgen dat de software op de juiste manier wordt geïmplementeerd en het begeleiden van de klant zodat deze weet hoe de software werkt. Het belangrijkste is dat de Customer Success Manager pro-actief meedenkt met de klant om zo te kijken hoe zij het volledige potentieel van de software kunnen benutten. Wanneer de software geïmplementeerd is, verzorgt de Customer Success Manager customer support en diepgaande informatie over de software. Zij zijn de voornaamste contactpersoon voor klanten en hebben goed inzicht in wat werkt, welke behoeften er zijn en welke ontwikkelingen gevraagd worden. Zij zullen deze klantbehoeften delen met Development en klanten updaten over support tickets die ze hebben aangevraagd.

Aangezien bij SaaS de software centraal staat, is een goed Developmentteam onmisbaar. Development focust op ervoor zorgen dat de software goed blijft werken, regelmatige updates en nadenken over manieren waarop de software en gebruikerservaring kunnen worden verbeterd. De meeste SaaS-bedrijven bieden een kant-en-klare software-oplossing. Er kunnen verschillende opties zijn op basis van bedrijfsgrootte, industrie of voorkeur, maar de software wordt gekocht zoals het is. Developmentteams in SaaS-bedrijven werken continu aan het verbeteren en updaten van de software voor alle gebruikers, daarom zijn op maat gemaakte aanpassingen niet gebruikelijk. Het voordeel is dat het Developmentteam continu bezig zijn om de laatste ontwikkelingen te volgen en elke feature op het platform is up to date waardoor klanten altijd met de nieuwste en modernste software werken.

Wat doet een SaaS-bedrijf niet?

Een SaaS-bedrijf biedt meestal één of meerdere kant-en-klare software-oplossingen. Dit betekent dat op maat gemaakte aanpassingen en features niet binnen de geboden oplossing vallen, dit is een extra service. Wanneer een nieuwe klant bij PressPage binnenkomt, gaat het Customer Successteam aan de slag om de newsroom aan de hand van de styling van de klant in te richten en de features te gebruiken die de klant nodig heeft. Dit houdt in dat we een newsroom template (of designlaag) creëren gebaseerd op de website van de klant, dat we de gebruikte modules en features stylen aan de hand van de look & feel van de bedrijfswebsite en we helpen met het opzetten van de lay-out van de newsroom. Wat onze klanten handig vinden, is dat ze het platform zelf kunnen customizen door modules aan en uit te zetten.

We creëren niet een heel nieuw design voor een website of webpagina, creëren geen op maat gemaakt Content Management Systeem en we creëren geen nieuwe apps of modules voor de onboarding. We staan uiteraard altijd open voor suggesties en steunen op input van onze klanten om prioriteiten te stellen in updates en toevoegingen aan het platform.“

SaaS nieuwe mogelijkheden en een andere relatie tussen leveranciers en klanten waar beide van profiteren.

Waarom kiezen voor een SaaS-bedrijf?

Ben je op zoek naar nieuwe software? Dan kom je zeker SaaS-bedrijven tegen die een software-oplossing bieden. Waarom zou je een SaaS-bedrijf moeten overwegen? Allereerst nemen SaaS-bedrijven de volledige verantwoordelijkheid over de technische details van de software, het is niet nodig om uitgebreide technische kennis of bronnen in te zetten om de software te gebruiken. Daarnaast zijn de meeste SaaS software-oplossingen up to date en gemakkelijk in het gebruik. SaaS-software leunt op de abonnementen van tevreden klanten, dus we doen ons uiterste best om je tevreden te houden.

Tot slot hebben SaaS-bedrijven over het algemeen een proactieve en klantgeoriënteerde houding richting klanten en prospects. Dit betekent dat het Salesteam vooraf onderzoek doet naar prospects en waardevolle inzichten geeft terwijl ze op zoek zijn naar een mogelijke ‘fit’, customer sucess de klanten helpt om alles uit de software te halen en development focust op het doorontwikkelen van het platform zodat deze de verwachtingen van klanten blijft overtreffen. SaaS is een heel flexibele en klantgerichte manier van ondernemen. Dat maakt het een perfecte oplossing voor elke klant die op zoek is naar software.

Kort gezegd creëert SaaS nieuwe mogelijkheden en een andere relatie tussen leveranciers en klanten waar beide van profiteren. Bij PressPage zijn we continu bezig om verschillende aspecten van ons SaaS-model te ontwikkelen om zeker te zijn dat we onze klanten de gewenste service en ervaring bieden.

Dit artikel schreef ik voor PressPage https://www.presspage.com/news/nl/wat-is-saas/

Aanbevolen artikelen