[:nl]Risotto zonder gist, koemelk en suiker[:en]Risotto zonder gist, koemelk en suiker[:]

[:nl]Risotto is een gerecht waar je eigenlijk alles in kan gooien wat je lekker bij elkaar vindt smaken. Een simpele en dieetvriendelijke oplossing voor doordeweeks die wij met enige regelmaat gebruiken is onderstaand recept. Risotto zonder gist koemelk en suiker.

Ingrediënten voor 2-3 personen

1 pak risottorijst

1 zakje roerbakgroenten en/of wortel, courgette, prei, taugé

1 gerookte kipfilet

1 ui

2 tenen knoflook

2 eetlepels gistvrije bouillonpoeder (natuurwinkel) of een bouillonblokje zonder gist

2 flinke scheuten droge witte wijn

1 stuk zachte geitenkaas met korst (ongeveer 150 gram)

Peper, zout en groene kruiden naar smaak

Werkwijze

1. Snij de kip, groenten en knoflook, kook water voor de bouillon, zet de bouillon klaar, zorg dat de verpakking van de geitenkaas af is en zet alle andere ingrediënten klaar. Ik vind het handig om risotto in een grote kookpan te maken, neem een ruime pan om er zeker van te zijn dat alles er op het einde ook nog inpast.

2. Kook de risotto volgens de verpakking. Begin met een scheutje plantaardige boter in de pan met wat knoflook en ui, voeg de eerste lading bouillon toe wanneer de risotto er wat glazig uit begint te zien. Hou er rekening mee dat de risotto met kleine scheutjes vocht in 20 tot 30 minuten klaar is. Zorg dus voor een relaxed hoofd, een glaasje wijn en wat achtergrondmuziek zodat je niet halverwege raakt afgeleid. Als je het lekker vindt kan je een deel van de bouillon vervangen met wat droge witte wijn. Ik gooi er op gevoel altijd een flinke scheut in voor de smaak.

3. Wanneer de risotto beetgaar is voeg je de groenten en kip toe. Dit kan je het beste geleidelijk aan doen en de groenten en kip gelijk door de risotto heen roeren. Roer de risotto met groenten en kip zo’n 5 tot 10 minuten door, dan zijn de groenten nog lekker beetgaar en de kip goed warm.

4. Neem wat flinke stukken geitenkaas en gooi die in de pan. Roer de risotto voorzichtig door, dan smelt de kaas niet helemaal op. Je kan voor de gezelligheid een stukje geitenkaas bewaren om op het bord bovenop de risotto te leggen. Een druppeltje honing of balsamico kan ook lekker zijn.

Variëren

Het belangrijkste bij risotto is dat de rijst goed gaar is en de andere ingrediënten een goede mix van smaak en textuur hebben. Ik vind het lekker om de groenten beetgaar te hebben omdat de geitenkaas vrij zacht is, de risotto zit daar qua textuur weer precies tussenin. Dit is typisch een gerecht wat zich leent om mee te variëren en spelen. Ik ben heel benieuwd naar jouw recept. Eet smakelijk![:en]Risotto is een gerecht waar je eigenlijk alles in kan gooien wat je lekker bij elkaar vindt smaken. Een simpele en dieetvriendelijke oplossing voor doordeweeks die wij met enige regelmaat gebruiken is onderstaand recept. Risotto zonder gist koemelk en suiker.

Ingrediënten voor 2-3 personen

1 pak risottorijst

1 zakje roerbakgroenten en/of wortel, courgette, prei, taugé

1 gerookte kipfilet

1 ui

2 tenen knoflook

2 eetlepels gistvrije bouillonpoeder (natuurwinkel) of een bouillonblokje zonder gist

2 flinke scheuten droge witte wijn

1 stuk zachte geitenkaas met korst (ongeveer 150 gram)

Peper, zout en groene kruiden naar smaak

Werkwijze

1. Snij de kip, groenten en knoflook, kook water voor de bouillon, zet de bouillon klaar, zorg dat de verpakking van de geitenkaas af is en zet alle andere ingrediënten klaar. Ik vind het handig om risotto in een grote kookpan te maken, neem een ruime pan om er zeker van te zijn dat alles er op het einde ook nog inpast.

2. Kook de risotto volgens de verpakking. Begin met een scheutje plantaardige boter in de pan met wat knoflook en ui, voeg de eerste lading bouillon toe wanneer de risotto er wat glazig uit begint te zien. Hou er rekening mee dat de risotto met kleine scheutjes vocht in 20 tot 30 minuten klaar is. Zorg dus voor een relaxed hoofd, een glaasje wijn en wat achtergrondmuziek zodat je niet halverwege raakt afgeleid. Als je het lekker vindt kan je een deel van de bouillon vervangen met wat droge witte wijn. Ik gooi er op gevoel altijd een flinke scheut in voor de smaak.

3. Wanneer de risotto beetgaar is voeg je de groenten en kip toe. Dit kan je het beste geleidelijk aan doen en de groenten en kip gelijk door de risotto heen roeren. Roer de risotto met groenten en kip zo’n 5 tot 10 minuten door, dan zijn de groenten nog lekker beetgaar en de kip goed warm.

4. Neem wat flinke stukken geitenkaas en gooi die in de pan. Roer de risotto voorzichtig door, dan smelt de kaas niet helemaal op. Je kan voor de gezelligheid een stukje geitenkaas bewaren om op het bord bovenop de risotto te leggen. Een druppeltje honing of balsamico kan ook lekker zijn.

Variëren

Het belangrijkste bij risotto is dat de rijst goed gaar is en de andere ingrediënten een goede mix van smaak en textuur hebben. Ik vind het lekker om de groenten beetgaar te hebben omdat de geitenkaas vrij zacht is, de risotto zit daar qua textuur weer precies tussenin. Dit is typisch een gerecht wat zich leent om mee te variëren en spelen. Ik ben heel benieuwd naar jouw recept. Eet smakelijk![:]

Facebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *