Alle artikelen Nederlands Web content

[:nl]NostalgieNet: Soldaat van Oranje, een spectaculaire beleving[:]

[:nl]Geplaatst op 17 december 2010

Iedereen die de laatste tijd de media enigszins in de gaten heeft gehouden weet dat Soldaat van Oranje – de musical in een speciaal gebouwde hangar wordt opgevoerd, dat er een heus vliegtuig meespeelt en een spektakel schijnt te zijn. De bezoeker komt bij het parkeerterrein al in de juiste sfeer. Een uitgestrekte landingsbaan functioneert als parkeerplaats, een verlicht vliegtuig uit de oorlogsjaren begroet de bezoeker en de aankleding in de hangar is van bar tot toilet geheel doorgevoerd. Deze sfeervolle locatie op dit afgelegen terrein beloven wat. Op naar de eerste musical geregisseerd door theaterregisseur Theu Bormans!

Buiten het prachtige verhaal heeft Soldaat van Oranje – de musical een hele goede troef in handen. De techniek heeft een belangrijke plaats in deze enorme productie en dat uit zich in spectaculaire scenewisselingen en prachtige, verschuifbare, decors. De Noordzee, die een grote rol speelt in het verhaal, komt wel erg dichtbij. Een levensecht strand met kolkend zeewater waar de hoofdrolspelers uitkijken op Rotterdam en wegdromen naar een reis richting Engeland laat een diepe indruk achter.

In de musical wordt gebruik gemaakt van video uit de oorlogsjaren wat de juiste toon zet voor de komende scene. Indringende beelden van het verloop van de oorlog in de Nederlandse straten worden afgewisseld met affiches en optochten van het Duitse leger. De wanhoop en onmacht waar de hoofdrolspelers in dreigen te verdrinken zijn bijna tastbaar. Deze context geeft het verhaal net wat meer diepgang en tragiek die goed past in de sfeer.

De liedjes zijn ingezet met hetzelfde doel, maar slagen er niet altijd in om het publiek te laten voelen wat er gaande is. Het hielp niet dat in sommige nummers de balans tussen zang en muziek een beetje zoek was waardoor de zang er niet bovenuit kon komen. Er was slechts één rol die qua zang positief opviel, namelijk de krachtige sopraan Charlotte (Loes Haverkort) die het lukte door merg en been te gaan met haar solo’s.

De belevenis waar de bezoeker in wordt meegesleurd zit erg goed in elkaar. De aankleding is helemaal doorgevoerd voor de juiste sfeer. De decors en techniek zijn onderscheidend en zeer indrukwekkend. Veel bezoekers zullen het verhaal van binnen en van buiten kennen, maar dat doet niks af aan de ervaring die de musical biedt. Helaas is het onderscheidende vermogen in zang en songteksten niet zo groot. Misschien is dat nu nog een brug te ver.

Soldaat van Oranje: de musical

Te zien in de Theaterhangar Valkenburg in Katwijk

Kijk hier voor meer informatie

Geplaatst op NostalgieNet weblog[:]

Aanbevolen artikelen