Alle artikelen Nederlands Web content

[:nl]NostalgieNet: Indiëgangers[:]

[:nl]Geplaatst op 4 augustus 2011

Deze maand staat de programmering van NostalgieNet helemaal in het teken van Nederlands-Indië. Met films en documentaires over ‘ons Indië’ en de onafhankelijkheidsstrijd.

De Nederlands aanwezigheid in Indië gaat al terug tot de 16de eeuw en tijdens de lange gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Indië zijn veel Nederlanders voor korte of langere tijd naar deze kolonie vertrokken. Tot 1880 waren dit voornamelijk militairen, maar later reisden steeds meer burgers af naar de tropen.

In tegenstelling tot veel ‘Amerikagangers’ wilden de meeste zogenoemde ‘Indiëgangers’ zich niet permanent vestigen in Nederlands-Indië, maar hoopten zij er carrière te maken om na een jaar of 15 a 20 met een kapitaaltje terug te keren in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat tussen 1812 en 1962 in totaal meer dan 300.000 Nederlanders naar ‘Ons Indië’ vertrokken. Bijna een kwart van het nationale vermogen was in de Oost belegd en vrijwel iedereen had er destijds familie of vrienden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de migratie tot stilstand en tijdens de dekolonisatie-periode die volgde, was er zelfs een omgekeerde stroom van migranten die vanuit de Oost (terug) naar Nederland reisden en vele Indiëgangers keerden terug naar het vaderland.

Zoals algemeen bekend verliep de dekolonisatie zeker niet zonder slag of stoot. In Nederland heerste de gedachte ‘Indië verloren, rampspoed geboren’ en na de Japanse bezetting tijdens de oorlog, wilden de Hollanders hun belangrijkste kolonie niet zomaar opgeven.

Nederland verzette zich dus hevig tegen de Indonesische onafhankelijkheid en stuurde militairen om hun macht te herstellen. De periode van de zogenaamde ‘politionele acties’ brak aan, waarin Nederland met harde hand de rust probeerde te herstellen. Mede door de enorme internationale druk gaf Nederland in 1949 op: Indonesië was onafhankelijk.

De Indonesiërs zelf hebben altijd vastgehouden aan de onafhankelijkheidsdatum van 17 augustus 1945, de datum waarop Japan verslagen werd, en deze datum werd pas in 2005 ook door Nederland erkend. Een historisch feit waarmee een jarenlange strijdbijl kon worden begraven.

Nederlands-Indië op NostalgieNet. Kijk voor alle uitzendingen in de programmagidsen of op www.nostalgienet.nl

Geplaatst op NostalgieNet weblog[:]

Aanbevolen artikelen