Alle artikelen Kennisbank Marketing Strategie

Frankwatching – Jouw communicatie online-only? Think again!

woman in red and white plaid shirt checking the vinyl record

De veranderingen in PR en communicatie hadden de laatste jaren een focus op online ontwikkelingen. Maar waar staat offline in dit verhaal? Nou, niet op dezelfde plek als een aantal jaar geleden. Offline is aan het veranderen. Vooral door de evolutie van online PR en -communicatie, zal offline een grote rol spelen in de nabije toekomst. Authentieke en persoonlijke communicatie is groeiende en offline kan deze trend faciliteren.

Snelle veranderingen in PR en communicatie

Traditioneel gezien is offline communicatie eenrichtingsverkeer, zonder veel feedback. Denk aan televisiecommercials en billboards, het is lastig hier directe feedback op te geven die de zender gaat bereiken. Online communicatie is gebruikelijker geworden en eenzijdige communicatie wordt steeds meer een vage herinnering uit het verleden. Persoonlijke en directe communicatie is de laatste ontwikkeling die veel impact heeft.

Het publiek zoekt naar iets dat opvalt. Met een bijna oneindige hoeveelheid content die gevonden kan worden, is het essentieel om authentiek te zijn en het publiek iets van waarde te geven. Het uitsturen van de brand message alleen is niet meer genoeg. Het opbouwen van relaties gebaseerd op vertrouwen en het delen van waardevolle content waar het publiek op zit te wachten, is de weg vooruit.

Het opbouwen van relaties gebaseerd op vertrouwen en het delen van waardevolle content waar het publiek op zit te wachten, is de weg vooruit.

De afgelopen twee decennia is het veld van PR, communicatie en marketing behoorlijk veranderd. Lees bijvoorbeeld dit rapport over de impact van social media op PR). Communicatie en marketing nemen het voortouw in het implementeren van online veranderingen in de dagelijkse workflows. Consumenten omarmen hierbij nieuwe trends die het medialandschap veranderen.

Ook daardoor krijgt PR een push om zich aan te passen aan de veranderende wereld om ons heen.

In this new media landscape, publicists have had to adjust to reach reporters, producers and bloggers at their new places of business, via their preferred methods of contact. – bron: The future of Public Relations, Three forks in the road

Ontwikkelingen

Blogs, social media, forums en tools om content te monitoren en in te plannen, zijn in de meeste PR- en communicatieteams geïntegreerd. Het vrij verspreiden van content, jezelf presenteren als een thought leader in jouw veld van expertise en de connectie vinden met het publiek op meerdere online kanalen, is de norm geworden. PR-teams kunnen niet achterblijven. Je moet bovenop de laatste ontwikkelingen zitten die je publiek volgt, om zeker te zijn dat je het juiste publiek bereikt.

Enkele van deze ontwikkelingen zijn:

  • Integreren blogs en social media in de strategie
  • Meten van output is steeds belangrijker
  • Focus op een authentieke brand story en thought leadership
  • Directe en persoonlijke communicatie
  • Targeting van specifieke doelgroepen

Online versus offline

Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om over offline te praten zonder online te benoemen. Online PR en -communicatie hebben de wereld ongelooflijk veranderd in de laatste twee decennia. Het publiek heeft meer controle over welke content ze consumeert, en over welke kanalen en formats er worden gebruikt voor deze content. Het bijbenen van trends die relevant zijn voor je doelgroepen is essentieel voor een succesvolle PR- en communicatiestrategie. Dit geldt zowel online als offline.

Met de introductie van monitoring en scheduling-tools voor online communicatie, wordt de behoefte aan een meetbare en gestandaardiseerde voorbereiding van content, output en PR-inspanningen steeds groter. Offline PR-inspanningen zoals evenementen, moet je in termen van ROI meten. Daarnaast moet de organisatie van offline PR-inspanningen gestandaardiseerd worden, om zo een duidelijk overzicht en planning van de taken bij de hand te hebben. Op deze manier heeft online de wereld offline erg beïnvloed. Het grappige is dat door de focus op authentieke, directe en persoonlijke communicatie in online communicatie, offline PR juist nu relevanter en belangrijker wordt.

Events en traditionele media

Het publiek wordt continu getarget, online en offline. Zij kunnen kiezen hoe, wanneer en waar zij content consumeren. Om effectief een connectie aan te gaan met je doelgroep, moet je weten waar ze zijn. Ook moet je de content presenteren die ze willen consumeren en dit doen op een manier die zij aantrekkelijk vinden. Door offline strategieën te gebruiken, onderscheid je jezelf van bedrijven die zich alleen op online focussen. Het organiseren van een event, seminars bezoeken, deelnemen aan een relevante televisieshow of samenwerken aan een stuk voor de krant, kan veel effect genereren. Kijk bijvoorbeeld naar dit rapport van SBS over de impact van evenementen.

Traditionele media zijn nog steeds belangrijk en het publiek wil graag een directe connectie aangaan, bij voorkeur face to face (kijk bijvoorbeeld ook naar dit onderzoek over traditionele media). Gebruik de middelen die je al hebt. Stuur je werknemers naar interessante meet ups en evenementen, laat ze spreken op evenementen en creëer een omgeving waarin werknemers worden gestimuleerd om de wereld te vertellen over wat ze weten en doen.

Dit zal je brand story en waarden ondersteunen en de kans verhogen om direct en op een authentieke manier met je doelgroep in contact te komen.

Unless you are re-tweeted by the Pope, traditional media still beats social media head to head” – bron: The future of Public Relations, Three forks in the road

Offline klantrelaties

PR gaat over het aangaan van relaties. Relaties zijn gebaseerd op vertrouwen, waarde toevoegen aan elkaars leven en een connectie aangaan met elkaar. Er is veel wat je met online PR kunt bereiken, maar het zijn de mensen in het publiek waarmee je de connectie zoekt. Zij leven offline! Op een persoonlijk niveau met elkaar in verbinding staan, is nog steeds een waardevolle manier om een duurzame relatie op te bouwen. Ga naar buiten en praat met je publiek, ontmoet ze persoonlijk en ga direct de conversatie aan in plaats van alleen online. Mix offline en online, zodat het aansluit op de voorkeuren van je doelgroep.

Mensen gaan nog steeds naar een winkel om iets te kopen dat ze online hebben onderzocht. 69 procent van de consumenten doet online onderzoek om vervolgens het product in een offline winkel aan te schaffen. Aanbevelingen van bekenden zijn ook heel waardevol. Mensen zijn gewend om online recensies te checken voordat ze een aankoop doen, maar ze zijn geneigd de aanbeveling van iemand die ze kennen serieuzer te nemen.

Wil je de mond-tot-mondreclame boosten? Investeer in klantrelaties, klantenservice en evenementen om dat te bereiken. Een persoonlijke touch of persoonlijke ontmoeting heeft meer effect dan een artikel, online campagne of e-mailconversatie. Zorg dat je inspanningen online en offline bedoeld zijn om de verbinding te maken met je doelgroep.

De toekomst van offline

De persoonlijkere relaties tussen organisaties en hun publiek worden steeds belangrijker. Marketing en PR gaan meer samenwerken. Elkaar ondersteunen is essentieel om succesvolle relaties met doelgroepen en klanten op te bouwen. De trend van focus op kleinere doelgroepen en directe targeting betekent dat offline PR-middelen als evenementen en branchemagazines kunnen helpen om de connectie met deze mensen aan te gaan. Het doel is steeds meer een ervaring creëren voor mogelijke nieuwe en bestaande klanten.

At its core PR is still about great storytelling but the future of PR is about creating a shareable experience. – bron: Defining the future of Public Relations

Een proactieve, transparante en authentieke aanpak is de manier om dit te doen. Het bouwen aan duurzame relaties met je publiek, is gebaseerd op vertrouwen. Door transparant en authentiek te zijn, bouw je een betrouwbare reputatie op. Uiteindelijk zal dit leiden tot een levendige community van klanten, ambassadeurs en prospects die jouw merk en brand story, offline en online, ondersteunen.

Om de toekomst voorbereid tegemoet te treden, is het belangrijk om content te creëren die past bij de doelgroep. Denk na over manieren waarop je offline communicatie en offline strategieën kunt inzetten om je PR-uitingen te versterken. Passende evenementen organiseren, samenwerken met influencers (online en offline), kwalitatieve content creëren en exclusieve samenwerkingen met traditionele media aangaan, kunnen je PR een goede boost geven.

De basis is hetzelfde, de vorm is veranderd

“Brand loyalty still comes from the public relating to a brand’s culture and values and a belief that its offerings add great value.” (bron: 4 PR strategies you should be using right now) Uiteindelijk is de basis van PR niet veranderd, de vorm wel.

Dit artikel schreef ik voor Frankwatching.

Aanbevolen artikelen