[:nl]
Geplaatst op woensdag 8 januari 2013
Denise van Dijk verzamelt volksverhalen en steunt hiermee ontwikkelingslanden . ‘We willen kinderen stimuleren in hun nieuwsgierigheid en de angst voor de ander wegnemen’
DRONTEN -Denise van Dijk uit Dronten is initiator van de Global Books Foundation. De stichting houdt zich bezig met het verzamelen van volksverhalen om ervoor te zorgen dat deze niet verloren gaan. Door het uitbrengen van een kinderboekenlijn en een educatieprogramma voor scholen wil de stichting zorgen voor wederzijds begrip en respect tussen westerse landen en ontwikkelingslanden.
Het eerste boek over Kenia is met veel succes gelanceerd en er staan nog minstens drie andere boeken op de planning. ‘We willen kinderen stimuleren in hun nieuwsgierigheid en de angst voor de ander wegnemen’, aldus Denise van Dijk.
Crowdsourcing Door studie, werk en vrijwilligersprojecten heeft Denise ruime ervaring opgedaan met ontwikkelingswerk. Daarnaast heeft ze door middel van een crowdsourching campagne haar droom om een jaar aan de University of Cambridge te studeren waar kunnen maken. Dit leidde tot het idee om door middel van kinderboeken de educatie in ontwikkelingslanden te ondersteunen. ‘We willen graag het gat dichten tussen noord en zuid en meer wederzijds begrip creëeren. Kinderen komen steeds meer in aanraking met uiteenlopende culturen, we willen eraan bijdragen dat de angst voor het onbekende vervaagt en daarmee educatie in ontwikkelingslanden ondersteunen.’
De stichting heeft een duidelijke visie en probeert daadwerkelijk een verschil te maken. ‘Als je de wereld wil redden dan moet je het zelf doen.’ Het idee voor de stichting kwam spontaan bij Denise op, toch zit het plan solide in elkaar. ‘We richten ons op het faciliteren van educatie in ontwikkelingslanden. Zet mensen in hun kracht om een verschil te maken. We hebben hetzelfde idee voor studiebeurs, we kijken naar de visie van een student in plaats van naar de cijfers. Dit is een investering in een droom en missie.’ Zowel de kinderboekenlijn als het educatieprogramma en het studiebeurzenprogramma zijn erop gericht om enerzijds westerse landen en ontwikkelingslanden dichter bij elkaar te krijgen en anderzijds educatie te faciliteren in deze ontwikkelingslanden.
Transparant Het eerste kinderboek over Kenia is een mooi voorbeeld van hoe Global Books Foundation te werk gaat, vertelt Denise van Dijk. ‘Van de opbrengst van alles wat we doen gaat 70 procent van het geld naar educatie in ontwikkelingslanden. De boeken die we uitbrengen zijn een combinatie van educatie en entertainment, kinderen moeten het natuurlijk wel leuk vinden om de boeken te lezen. Per boek werken we met bepaalde partners samen en alle donaties zijn online te vinden. We streven naar transparantie.’ Ze benadrukt dat transparantie, openheid en authenticiteit belangrijke peilers van de stichting zijn.
Alle betrokkenen werken samen wegens een gedeeldeovertuiging dat wederzijdse educatie van belang is. ‘We willen geen stichting zijn die alleen iets goeds poogt te doe, maar we willen echt impact hebben en faciliteren.’ De beste manier om de stichting te ondersteunen is door een van de boeken tekopen. ‘Koop de boeken en lees ze voor aan je kinderen, datis de mooiste investering die we kunnen wensen. Onze visie ligt bij de boeken en de prachtige volksverhalen die erin staan.’ De stichting wil dit jaar het boek over Kenia ook in het Swahili uitbrengen, daarnaast staan boeken over Ethiopië, Ecuador en de Filipijnen op de planning. De illustraties worden wederom verzorgd door tekenaar Eric Weesie. Elk boek bevat achtergrondinformatie over het land van de verhalen en vier volksverhalen uit verschillende ethnische groeperingen.
Danitsja Koster
[:]