Alle artikelen Kennisbank Marketing PR en publicaties

Fearless Girl: hoe creëer je een buzz met offline PR

Amsterdam, 29 augustus 2017

Er zijn heel wat offline PR-campagnes in de afgelopen jaren geweest, die veel aandacht hebben gekregen. Een recent voorbeeld is het “Fearless Girl”-standbeeld wat tegenover het “Charging Bull”-standbeeld is geplaatst op Wall Street New York City op 7 maart 2017. Het standbeeld is geplaatst op Internationale Vrouwendag met de intentie om bedrijven te inspireren om vrouwen te werven voor hun besturen. Het beeld was onderdeel van de campagne om de eerste verjaardag van het Gender Diversity Indexfonds van State Street Global Advisors te vieren.

Reacties boosten bereik

Het standbeeld kreeg behoorlijk veel aandacht van uiteenlopende personen. Mainstream media, feministen, bloggers en grote organisaties stonden vooraan om te reageren op het standbeeld. De ene vierde de betekenis van het standbeeld, terwijl de ander, meest sensationeel de maker van het “Charging Bull”-standbeeld, beledigd was door de impact van “Fearless Girl” op het “Charging Bull”-standbeeld en de veranderde perceptie van “Charging Bull”. Ieder van deze mensen zorgde voor een groter bereik van de campagne waar “Fearless Girl” onderdeel van was.

https://www.nytimes.com/video/players/offsite/index.html?videoId=100000004977856

Waarom werkt deze campagne?

Maar waarom kreeg deze campagne zoveel aandacht (bron: Statue of Girl Confronts Bull, Captivating Manhattanites and Social Media)? Er zijn een paar karakteristieken waardoor deze campagne opvalt. Het standbeeld is op een drukke en beroemde plek geplaatst in een stad die wereldwijde bekendheid geniet. Het beeld daagt een bedrijfstak uit die voor veel mensen over de hele wereld van significant belang is en het richt zich op een actueel thema wat sowieso veel aandacht weet te genereren. Doordat het standbeeld op Wall Street staat en zich richt op gender, ontstaat er direct een spanningsveld wat mensen uitnodigt om erop te reageren en een mening te vormen over het onderwerp.

Het beeld is goed gemaakt en fotogeniek, waardoor het makkelijk is om er foto’s mee te maken en het aan bekenden te laten zien. De boodschap van de campagne is makkelijk internationaal te begrijpen. Vrouwenrechten, gelijke lonen en feminisme zijn populaire onderwerpen in veel landen. Wegens de plek van het beeld en de positie tegenover de bekende “Charging Bull” voelt het geheel als een daad van verzet, en zijn mensen geneigd bevlogen te reageren op het standbeeld en de boodschap. Het onderwerp van de campagne is complex, maar toch is het gemakkelijk te begrijpen.

Gebruik je kernwaarden

Het creëren van een gonzende campagne als “Fearless Girl” is niet makkelijk, maar er zijn een paar punten die we van dit succes kunnen meepikken. De campagne is verbonden aan een actueel onderwerp en het is goed uitgevoerd, dat is iets wat je zelf misschien kan reproduceren.

Denk na over de kernwaarden van je product, service en bedrijf. Gebruik deze universele waarden als de kern van je campagne en gebruik ze om na te denken over waar de campagne over moet gaan. De kernwaarden kunnen bijvoorbeeld loyaliteit, veiligheid, gelijkwaardigheid of integriteit zijn. Als entertainment een belangrijk deel van je organisatie uitmaakt, zie het dan als een manier om voor jezelf te zorgen. Op deze manier kun je de kernwaarden koppelen aan actuele onderwerpen en veranderingen in de maatschappij. Dan is de kans groot dat mensen zich kunnen verbinden met het onderwerp en daarmee met je organisatie.

Zorg dat je het goed uitvoert. Een goed georganiseerd evenement, een mooi kunststuk of een goed gemaakte sample kunnen veel effect hebben als je de doelgroep wil bereiken. Elk puzzelstukje moet de kernwaarde van de campagne en de brand story ondersteunen. Wees kritisch op elk element wat je produceert, het moet authentiek zijn en passen bij het product, de service, de brand story en de kernwaarden. Kijk op een andere manier naar je merk om zo een overtuigende offline PR-campagne te creëren.

Dit artikel schreef ik voor PressPage https://www.presspage.com/news/nl/fearless-girl-hoe-creeer-je-een-buzz-met-offline-pr/

Aanbevolen artikelen