Alle artikelen Kennisbank Marketing Social media marketing

De in’s en out’s van influencer marketing

smiling ethnic woman recording video on smartphone

Influencer marketing is hot. Volgens deze studie overweegt 93% van de PR en marketing professionals om influencers in te zetten voor brand awareness. Maar voordat je je in een avontuur met een willekeurige influencer stort, zorg ervoor dat je weet waar je aan begint en waarom. Zoals met de introductie van elke nieuwe strategie of platform, begin ook hierbij met het definiëren van je doelen en doelgroep.

Man working on laptop

Wat is influencer marketing?

Influencer marketing is het gebruiken van invloedrijke mensen om je boodschap over te brengen aan je doelgroep. Dit is niet nieuw: in 1760 gebruikte Josiah Westwood koninklijke aanbevelingen om zijn merk te promoten. Influencer marketing is sindsdien niet heel erg veranderd. De methode van tegenwoordig is vergelijkbaar met de manier waarop aanbevelingen voor Westwood’s aardewerk werden gedaan. Influencers communiceren direct met hun publiek (vooral via social media) en zijn in staat om een merk of product aan te bevelen in hun posts. Influencers en merken moeten daarom een manier vinden om op een authentieke, passende, interessante en vermakelijke manier te communiceren met de doelgroep.

Een van de grootste verschillen tussen influencer marketing en bijvoorbeeld televisiecommercials, is de hoeveelheid regels en voorschriften waar influencers rekening mee moeten houden. Omdat influencer marketing in haar huidige vorm (met de focus op social media) relatief nieuw is, hebben veel landen nog weinig regelgeving omtrent gesponsorde posts en campagnes van influencers. Waar ‘traditionele’ commercials zich aan allerlei regels en voorschriften moeten houden, heeft influencer marketing wat meer speelruimte. Daarnaast worden gesponsorde posts van influencers anders ervaren dan commercials op televisie of in magazines.

Influencer marketing en PR

Waarom is influencer marketing belangrijk voor PR professionals? Influencers hebben al een achterban die de influencer en diens content vertrouwt. PR gaat om het opbouwen van relaties die gebaseerd zijn op vertrouwen, influencers hebben dit proces al achter de rug. Door samen te werken met een relevante influencer, zal zijn of haar achterban worden voorgesteld aan jouw merk en brand story op een manier die zij serieus nemen. Door relaties met influencers op te bouwen heb je een indirecte connectie met je doelgroep op een heel persoonlijke en waardevolle manier. Daarnaast kunnen influencers waardevolle inzichten in je doelgroep geven. Luister naar wat ze te zeggen hebben!

Mond-tot-mondreclame is nog steeds de meest effectieve manier om je bedrijf te promoten. Een samenwerking met een influencer zorgt voor een directe connectie met je doelgroep die min of meer ervaren wordt als mond-tot-mondreclame of een persoonlijke aanbeveling. De belangrijkste voordelen van influencer marketing zijn het boosten van engagement en het creëren van authentieke content rondom een merk.

Een van de meest succesvolle technieken in influencer marketing is het focussen op kleinere influencers om zo specifieke doelgroepen te targeten, in plaats van te focussen op een groot bereik. Door te focussen op kleinere influencers is de conversie hoger dan wanneer er wordt ingezet op grote spelers met meer volgers. Het gevoel van authenticiteit en oprechte focus op een specifiek onderwerp op de kanalen die een influencer gebruikt, helpt om meer engagement op posts te genereren.

Gesponsorde posts zullen kwalitatieve prospects bereiken als er wordt ingezoomd op een specifiek publiek wat relevant is voor je organisatie, daarnaast zal het de geloofwaardigheid van het bedrijf versterken. En, nu we het er toch over hebben, vloggen is een heel populaire trend. Blogs waren lang de place to be, vlogs zijn de name of the game tegenwoordig. Samenwerken met vloggers kan op talloze manieren. Nodig vloggers uit voor je evenement, creëer gesponsorde content voor hun online kanalen of geef samples en trials waar vloggers een video over kunnen maken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe PR en influencers samen kunnen werken om inspirerende content te maken.

Bewaren

infographic

Case study: Daniel Wellington

Een van de meest inspirerende voorbeelden van hoe influencer marketing een merk kan boosten is van Daniel Wellington. Het bedrijf is in 2011 opgericht en produceert unisex horloges. Door te focussen op influencer marketing op Instagram heeft het bedrijf hun miljoenste horloge in 2014 weten te verkopen. Ze hebben contact gelegd met zowel de top influencers als kleinere influencers om zo hun merk bekendheid te geven. Daarnaast stimuleren ze hun klanten met fotowedstrijden om foto’s te uploaden van hun horloge terwijl ze de hashtag #danielwellington gebruiken. Door unieke kortingscodes aan elke influencer toe te kennen kan het bedrijf traceren waar het verkeer vandaan komt en het inspireert de influencers om hun volgers aan te moedigen om een horloge te kopen.

Dit resulteert in een mix van professionele en user generated content die allemaal dezelfde hashtag boosten. Een van de redenen waarom Daniel Wellington zo succesvol is, is omdat ze een van de eersten waren om influencers op Instagram te spotten en gebruiken om merkbekendheid te genereren. Door het reposten van user generated content op hun ontzettend populaire Instagrampagina worden gebruikers continue uitgenodigd om foto’s van hun horloge te posten met de bekende hashtag. De buzz rondom het bedrijf is niet vervaagd en de focus op influencer marketing blijkt een succesvolle strategie.

Lessen geleerd van influencer marketing

Influencer is niet zomaar een nieuwe trend in marketing, het is een indicator van de veranderingen in het veld van PR, marketing en content. De directe en authentieke communicatie met een specifieke doelgroep wat de influencers zo populair maakt, is een van de vele redenen waarom we onze aandacht moeten richten op de ontwikkelingen in dit veld. De voornaamste lessen die we kunnen leren van influencer marketing zijn:

  • Target specifieke doelgroepen om engagement en conversie te boosten, in plaats van te focussen op bereik. Door de focus te leggen op een specifieke doelgroep ben je in staat om een connectie te leggen op het platform waar dit publiek te vinden is en kan je ze benaderen op de manier waarop ze graag worden aangesproken. Je publiek is niet ‘iedereen’, dus probeer niet iedereen te bereiken.
  • Conversie is key. Je kan een miljoen mensen bereiken met een post. Als geen van hen zich inschrijft op de nieuwsbrief of een aanvraag voor informatie doet, wat is dan het nut ervan? Zorg ervoor dat de moeite die je doet een bepaald doel dient. Bereik is geen doel op zich.
  • Het gaat allemaal om relaties. Je klanten, prospects, publiek en community: Je hebt een gezonde relatie nodig met deze mensen om ze tevreden te kunnen houden. Dit betekent geven en nemen, vertrouwen opbouwen en aan de verwachtingen van je publiek voldoen.
  • Relaties zijn gebouwd op vertrouwen. Zorg ervoor dat je jezelf presenteert als een betrouwbare bron voor informatie. Influencers die te veel gesponsorde posts plaatsen kunnen worden gezien als een ‘sell-out’, dat zal je doel niet dienen. Focus op het delen van content die waardevol is.
  • Word een thought leader of zelfs een influencer door waardevolle content te delen, relaties met andere influencers en je community te onderhouden, en je te focussen op een relevante niche.

Ben je er klaar voor om in de wereld van de influencers te duiken? Zorg voor een specifiek doel, doelgroep en strategie. Met dat in gedachten, doe eerst research om de influencers te vinden die het beste bij je doel, doelgroep en merk passen en denk na over manieren waarop je kan samenwerken met deze influencers. Wanneer je zorgt voor een samenwerking die logisch is voor je doelgroep, dan kunnen influencers een mooie toevoeging zijn op je PR strategie.

Dit artikel schreef ik voor PressPage

Aanbevolen artikelen