ADHD Alle artikelen Nederlands Web content

[:nl]ADHDition webtekst: Wat is ADHD?[:]

[:nl]Geplaatst in januari 2012

ADHD is een term die vele associaties oproept terwijl veel mensen niet precies weten wat het inhoudt. ADHD is niet alleen maar druk zijn en dat niet goed kunnen kanaliseren, ADHD houdt veel meer in dan dat en is zeker niet perse negatief of onhandig. Er zijn vele symptomen en eigenschappen die heel goed gebruikt kunnen worden. Dus wat is ADHD dan wel?

Kort gezegd worden ADHD en ADD veroorzaakt door een afwijking van de opname van hormonen in de hersenen. Afwijking slaat in deze context op afwijkend ten opzichte van mensen zonder ADHD en ADD. Wetenschappelijke studies geven helaas nog geen uitsluitsel over hoe dit precies in z’n werk gaat en hoe er neurobiologisch een oorzaak kan worden aangewezen. Wel blijkt dat ADHD en ADD erfelijk is.

Wanneer er een direct familielid de diagnose ADHD of ADD heeft gekregen is de kans aanzienlijk dat andere familieleden ook ADHD of ADD hebben. Het resultaat van deze afwijkende opname van hormonen in de hersenen is dus ADHD of ADD. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Mensen met ADHD of ADD ervaren vaak lichamelijke en mentale onrust, moeite met concentratie, beweeglijkheid en impulsiviteit. Vaak zijn mensen met ADHD en ADD zeer creatief, oplossingsgericht, kunnen snel schakelen en denken.

De ene persoon met ADHD of ADD zal meer tegen bepaalde zaken aanlopen dan een ander, niet alle symptomen zijn bij elke ADHD’er even sterk aanwezig. Het verschil tussen ADHD en ADD wat momenteel wordt gehandhaafd door het Psychologisch Handboek is dat mensen met ADHD de drukte meer fysiek uiten en mensen met ADD meer de drukte in hun hoofd hebben.

De basis van beide aandoeningen is hetzelfde en vergelijkbare ervaringen kunnen het leven en gedrag beïnvloeden. De drukte, het gevoel geen overzicht te hebben en moeite met prioriteiten stellen zijn symptomen die bijvoorbeeld werk en studie op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. Creatief en oplossingsgericht denken, snel kunnen schakelen en op zoek gaan naar uitdagingen kunnen zorgen voor bijzondere prestaties.

De grote truc met ADHD en ADD is een manier vinden om er voor jezelf mee om te gaan en te accepteren dat bepaalde eigenschappen door ADHD en ADD bij je karakter horen. Ondanks dat ADHD en ADD zich op verschillende manieren kunnen manifesteren zijn een aantal eigenschappen en symptomen vrij universeel en herkenbaar. Om te zien of ADHD of ADD de reden is van bepaalde continue onrust is het invullen van een simpele vragenlijst op internet een goede indicator.

Iedereen loopt wel eens over, raakt het overzicht kwijt, voelt zich onrustig, reageert impulsief of heeft moeite met prioriteiten stellen. Mensen met ADHD en ADD ervaren dit structureel en kunnen daarmee hun leven moeilijker op de rit krijgen. Wanneer duidelijk wordt dat ADHD of ADD hiervan de oorzaak is gaat er een wereld van mogelijkheden open.

Geplaatst op de site van ADHDition.[:]

Aanbevolen artikelen