ADHD Alle artikelen Nederlands Web content

[:nl]ADHDition: Vijf tips voor de klusjes die altijd blijven liggen[:]

[:nl]Geplaatst maart 2012

Er valt niet aan te ontkomen: vervelende klusjes. Van die taken die je maar uitstelt. En uitstelt. En uitstelt. ADHD volwassenen zijn er uiterst begaafd in, dat vooruit schuiven van dingen. Vroeg of laat moet je er toch aan geloven. Maar hoe aan te pakken? Vijf tips om je sneller door de to do-lijst te worstelen. 

Besteed zaken uit

Ondanks dat er altijd klusjes blijven liggen die niet kunnen worden uitbesteed is het toch goed om kritisch te kijken of iemand een taak kan overnemen of kan assisteren. Een schoonmaakster, behulpzame buurvrouw of handige collega. Collega’s met een andere achtergrond en functie dan jij kunnen mogelijk helpen met klusjes waarbij jij de aandacht in no time verliest.

Creëer eigen deadlines en tijdsdruk

Vraag zoveel mogelijk informatie om een klus af te kunnen ronden inclusief de deadline en eventuele updates tijdens het proces. Om de tijdsdruk op te voeren is het handig om eigen deadlines te stellen die vroeger zijn dan de daadwerkelijke deadline. Overtuig jezelf ervan dat de eigen deadline belangrijk is, omdat je op vakantie gaat, een dag vrij wil, er een project aan komt of een andere goede reden. Prent de nieuwe deadline in en schrijf deze in je agenda om zo de tijdsdruk op te voeren en jezelf daarmee te motiveren om ermee aan de slag te gaan. Beginnen is dan minder moeilijk en als op het laatste moment zaken uitlopen, heb je nog een buffer.

Zet een tijdslimiet per onderdeel en neem pauze

Verdeel de taak onder in pagina’s, records, hoofdstukken of een andere verdeling die van toepassing is. Stel per onderdeel een bepaalde tijd in, bijvoorbeeld een uur per hoofdstuk, en zet dit af tegen de hoeveelheid tijd die je jezelf hebt gegeven om de taak te volbrengen. Na elke deadline neem je een welverdiende pauze om op het volgende ingeplande moment weer een uurtje aan de slag te gaan.

Maak een wedstrijd voor jezelf

Aan de hand van de gestelde tijden en deadlines kan je een wedstrijdje maken voor jezelf. Bijvoorbeeld door een bepaalde hoeveelheid records in een database sneller af te werken dan je had gedacht zonder fouten te maken. Of door net even langer door te gaan en een extra hoofdstuk van een rapport na te kijken. Wees wel streng voor jezelf en blijf secuur, anders kost de snelheid straks alsnog extra tijd.

Deel je klus op Facebook, Twitter, sms of whatever

Laat anderen via social media, sms en WhatsApp weten wat je aan het doen bent. Op die manier ontstaat er een gevoel van sociale controle en moet je een heel goed excuus gaan verzinnen om je klus niet af te maken. Af en toe updaten als je een deadline hebt gehaald kan voor motiverende reacties zorgen. Daarnaast zijn er vast nog meer mensen die hun tijd doden op Facebook omdat ze met een rotklus in hun maag zitten. Gedeelde smart is halve smart en je kunt elkaar een hart onder de riem steken.

Wat werkt er voor jullie?

Danitsja Koster

Geplaatst op de site van ADHDition.[:]

Aanbevolen artikelen