ADHD Alle artikelen Nederlands Web content

[:nl]ADHDition: Te veel Ritalin, of teveel ADHD-ers?[:]

[:nl]Geplaatst juli 2012

Volgens recente cijfers is er in 2011 meer Ritalin en andere ADHD-medicatie voorgeschreven dan in de jaren ervoor. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten wil een onderzoek naar deze stijging  en de vermoedelijke toename van het aantal kinderen met ADHD en “toegenomen medicalisering van de zorg”. Een hele mond vol.

Mijn vraag is of de staatssecretaris echt zo van moet schrikken. Schattingen over het aantal mensen, dus niet alleen kinderen, met ADHD lopen al tijden uiteen. Dat er meer mensen, dus ook volwassenen, met ADHD rondlopen dan nu een diagnose hebben is al lang als waar aangenomen. Dus waarom dan de verwondering dat er meer medicatie is uitgeschreven als meer mensen de weg naar de hulpverlening kunnen vinden? Uiteraard is het belangrijk dat er niet lukraak met labeltjes wordt gesmeten, maar is dat geen algemene gedachte die bij controle van de zorg van belang is?

Dokter Henk Jan Out legt in zijn beschouwing de pijnpunten bloot. Hij stelt dat de discussie is verschoven van het belang van de patiënt naar een ideologische discussie over pro of contra pillengebruik zijn en hoe de farmaceutische industrie hier slim op inspeelt. Er zijn talloze voorbeelden van ADHD volwassenen of kinderen die belang hebben bij medicatie al dan niet in combinatie met therapie, en ook van ADHD-ers die bewust hebben gekozen om geen Ritalin of Concerta (meer) te gebruiken. Dit zou helemaal prima moeten zijn wanneer dit besluit is genomen in overleg met een deskundige en goed wordt begeleid. Het moet niet zo zijn dat het belang van de ADHD-er wordt ondergesneeuwd in een discussie over of medicatie een (deel van de) oplossing is.

Er bestaat momenteel een consensus in het wetenschappelijke veld dat ADHD bestaat en dat medicatie als Ritalin een hulpmiddel kan zijn wanneer op de juiste manier gebruikt en voorgeschreven door een bevoegd deskundige. Na de ophef in de Tweede Kamer over het gestegen gebruik van ADHD-medicatie lijkt de discussie niet meer te gaan over het nut van dit hulpmiddel, maar over of dit überhaupt nog mag worden voorgeschreven en welke rol de farmaceutische industrie speelt in de stijging van het gebruik van Ritalin en van de ADHD-diagnoses.

Mensen met ADHD kunnen prima leven zonder hulp en medicatie. Mensen met ADHD hebben hulp en medicatie hard nodig. Twee tegenstrijdige stellingen die beide waar zijn, het verschilt per persoon in hoeverre hulpmiddelen als medicatie en therapie wenselijk zijn. Wanneer iemand met ADHD tegen problemen aanloopt is het van belang een breed spectrum van hulpmiddelen te bieden om de beste en meest persoonlijke combinatie te kunnen proberen. Het moet niet zo zijn dat mensen die Ritalin of Concerta gebruiken zich moeten verdedigen omdat ze een hulpmiddel gebruiken voor een erkende aandoening. Zoals dokter Hek Jan Out stelt moet de focus terug op de behoeften van de patiënt, daar ben ik het helemaal mee eens.

Danitsja Koster

Geplaatst op de site van ADHDition.[:]

Aanbevolen artikelen