ADHD Alle artikelen Nederlands Web content

[:nl]ADHDition: Standaardisering ADHD-diagnoses nodig[:]

[:nl]Geplaatst april 2012

Iedereen die zich een beetje verdiept in de oorzaken van ADHD bij volwassenen of kinderen weet dat we eigenlijk niks weten. Bij het Google-en naar informatie, het aanspreken van professionals en het verzamelen van ervaringen van lotgenoten wordt het verhaal hoe langer, hoe ingewikkelder. Waar ADHD vandaan komt is compleet onduidelijk, dus onderzoek is hard nodig. Maar schieten we met de huidige onderzoeken wat op?

Toevallig staat Nu.nl vandaag in het teken van ADHD met verschillende artikelen over onder andere het stellen van de diagnose en een mogelijk verband met andere gezondheidskwesties. De roep om minder diagnoses laait eens in de zoveel tijd weer op, want teveel kinderen zouden (onterecht) een labeltje hebben en medicatie gebruiken. Vandaag wordt er in het artikel ‘Te vaak diagnose ADHD’ een lans gebroken voor standaardisering van de intakegesprekken en diagnostische interviews. In mijn beleving zou het plakken van een labeltje als ADHD bij volwassenen of kinderen altijd via een gestandaardiseerde procedure moeten gebeuren. Waarom is daar nu pas, of ineens, aandacht voor?

Naast deze roep om standaardisering en eenheid in de diagnose van ADHD is er een artikel te vinden gewijd aan een nieuw vermoedelijk verband tussen ADHD en een lichamelijke aandoening: dit maal acne. In ‘Mogelijk verband tussen ADHD en acne’ wordt er melding gemaakt van een onderzoek wat nog niet is getoetst door onafhankelijke onderzoekers en waar nu al de kritische geluiden over te horen zijn. Volgens onderzoeker Madhulika Gupta blijkt uit haar data dat jongeren met acne zo’n 6,3 keer meer kans hebben om ADHD te hebben dan mensen die met andere klachten bij de huisarts aankloppen.

Met alle respect voor onderzoekers en de wetenschap, hier hebben we toch helemaal niks aan? Is het nu de bedoeling dat iedereen die denkt meer puistjes te hebben dan zijn of haar schoolgenootjes aan een nog niet gestandaardiseerde diasgnoseinterview te onderwerpen om te kijken of de jongere ADHD heeft? Het lijkt mij slimmer om meer herkenbaarheid, bekendheid en begrip te creeeren over ADHD. Mensen die met klachten komen zullen vanzelf de weg naar de huisarts en psycholoog vinden. Als vanaf dat moment de juiste diagnose en hulp wordt geboden zijn we al een heel eind op weg!

Danitsja Koster

Geplaatst op de site van ADHDition.[:]

Aanbevolen artikelen