ADHD Alle artikelen Nederlands Web content

[:nl]ADHDition: Lesje omgaan met ADHD bij volwassenen[:]

[:nl]Geplaatst april 2012

Webredacteur en psycholoog Chantal Caes laat op ludieke wijze zien hoe om te gaan met een partner met ADHD. In haar artikel op Welingelichte Kringen.nl geeft ze een kort overzicht van de problemen waar men tegenaan kan lopen wanneer een niet-ADHD’er samenwoont met een ADHD’er. Buiten de spontaniteit, creativiteit en gezelligheid die leven met ADHD bij volwassenen met zich meebrengt, zijn er absoluut puntjes om ‘aan te werken’. Acht gouden tips voor partners van een ADHD-er.

Stel je zit rustig op de bank na het avondeten en wil nog even doornemen wat de plannen voor de komende week zijn om de agenda’s een beetje af te stemmen. Grote kans dat lief met ADHD geen agenda heeft, compleet is vergeten dat er zaterdag een belangrijke afspraak op de planning staat, voordat dit duidelijk is gemaakt al drie keer is afgeleid door veel interessantere zaken en geagiteerd reageerd wanneer hij of zij wordt aangesproken aan het gebrek concentratie en interesse. Wanneer er voorzichtig wordt gevraagd of dan in elk geval de wc is schoongemaakt als afgesproken barst de bom. Hier kan volgens Caes wat aan worden gedaan.

Tip 1: Verwijder noppenfolie

Anders gezegd, zorg voor zo min mogelijk afleiding wanneer er een belangrijk gesprek moet worden gevoerd of de geliefde ADHD-er zich moet concentreren op werk, studie of planning. Zeker noppenfolie werkt als een onuitputtelijke bron van vermaak voor de ADHD-er, als bron van frustratie voor de rest van de wereld.

Tip 2: Koop vierhonderd leesbrillen

Zorg ervoor dat belangrijke zaken als brillen, sleutels en papieren meerdere kopieen hebben en leg deze verspreid in het huis neer. Met een paspoort of rijbewijs is dat wat lastiger, dus neem die zelf in bewaring voordat jullie op vakantie gaan of een auto willen huren. Je kan er donder op zeggen dat deze is verlopen, verloren of vergeten op het moment supreme.

Tip 3: Zorg dat de stroom regelmatig uitvalt

Dwing de ADHD-partner om eens in de zoveel tijd achter zijn of haar computer vandaan te kruipen voor een gezellig avondje samen op de bank. Zonder continue de hoofdschakelaar te moeten omzetten of alle stoppen eruit trekken is concrete afspraken maken en die regelmatig herhalen een aantrekkelijk alternatief.

Tip 4: Koop een stemmingsring

Mensen met ADHD kunnen last hebben van stemmingswisslingen en botvieren dit uiteraard op de mensen dicht om ze heen. Een stemmingsring werkt als een alarm, is de ring zwart: maak je als partner dan voorzichtig en snel uit de voeten.

Tip 5: Schoonmaakhulp

Het huishouden staat bij veel ADHD-ers bovenaan de lijst met dingen om uit te stellen. Ruzie, frustratie en een zwaar gebrek aan regelmaat zijn vaak het gevolg. Wanneer je in de positie bent om een schoonmaakster te nemen doe dat vooral! Het scheelt een hoop stress in de relatie.

Tip 6: Koop plastic kamerplanten

Planten water geven hoort een beetje onder het kopje ‘huishouden’. Klinkt ‘vergeten’, ‘ik wist niet hoe vaak ze water moesten’ of ‘ik heb maar heel veel water in een keer gegeven’ bekend in de oren? Hou dan maar op en koop een paar knappe plastic planten, die gaan niet dood aan iets te veel of te weinig water.

Tip 7: Koop een huisdier met diabetes

Een huisdier met diabetes heeft regelmaat nodig. De structuur moet er zijn, ineens is het een kwestie van leven of dood. Een dergelijke verantwoording kan een hoop structuur meebrengen die de ADHD’er anders zelf niet voor elkaar had gekregen. Daarnaast krijgt het dier nog een mooi huis in plaats van dat hij of zij jarenlang in het asiel blijft plakken.

Tip 8: Plak overal een etiket op

Overal betekend overal. Alle potjes, smeerseltjes en personen. Laat mensen op een feestje een naamsticker dragen, dan komt de ADHD’er niet in lastige situaties als hij of zij de naam van een oudtante of buurman is vergeten.

Ondanks de ludieke insteek van het artikel van Chantal Caes zitten er wel een paar sterke punten in. Met een aantal hulpmiddelen en een goede structuur zijn een hoop frustraties weggenomen en wordt het een stuk rustiger in huis. Om daar de gezondheid van een dier voor op het spel te zetten lijkt me wat riskant, maar dat verschilt natuurlijk per persoon. Enig punt van kritiek: het is en blijft de verantwoording van de ADHD-er om zijn of haar leven op de rit te houden. Hulp is zeker welkom, maar ga niet moederen over je partner, want dan ontstaat er een ander probleem.

Danitsja Koster

Geplaatst op de site van ADHDition.[:]

Aanbevolen artikelen