ADHD Alle artikelen Nederlands Web content

[:nl]ADHDition: Kind met korte en actieve naam heeft ADHD[:]

[:nl]Geplaatst augustus 2012

In de categorie ludieke onderzoeken scoort Israël deze week hoog. Op de site van Welingelichte Kringen wordt er door Chantal Caes aandacht besteed aan een Israelisch onderzoek naar het verband tussen de voornaam van een kind en de diagnose ADHD. Onder het mom van ‘er gaat nog niet voldoende onzin rond over ADHD’ leek het de onderzoekers een goed idee om dit eventuele verband nader te bekijken. Aan de hand van een groep kinderen en adolescenten met ADHD en een controlegroep werd getest of bepaalde soorten namen significant meer voorkomen bij mensen met de diagnose ADHD.

Tijdens het onderzoek werden er 134 namen van kinderen en volwassenen met ADHD vergeleken met de voornamen van de controlegroep. De gekozen definities om het verband te bekijken waren de lengte van de namen, hoe vaak de naam voorkomt, de letterlijke betekenis van de naam en of de naam een werkwoord bevat. De 134 namen van de kinderen en volwassenen met ADHD werden op deze manier beoordeeld en vergeleken met de namen uit de controlegroep die qua geslacht en leeftijd vergelijkbaar zijn.

Grappig genoeg is er een vrij duidelijke conclusie uit dit bizarre onderzoek gekomen. De onderzoekers beweren dat kinderen en volwassenen met ADHD significant vaak een naam dragen die activiteit uitdrukt en korter is dan mensen zonder deze diagnose. Wat precies een actieve naam is wordt niet gemeld, Chantal Caes denkt aan bijvoorbeeld Zoë (Leven) en Viggo (Oorlog).

Ook geeft zij aan dat het kan dat ouders van kinderen met ADHD sneller een kortere, actieve en minder voorkomende naam kiezen. In het licht van de erfelijkheid van ADHD is het geen gekke gedachte om de ouders van kinderen met ADHD te ‘beschuldigen’ van creativiteit en een actieve houding die de naamkeuze beïnvloedt omdat ze wellicht zelf ADHD volwassenen zijn. Het komt toch ergens vandaan.

Danitsja Koster

Geplaatst op de site van ADHDition.[:]

Aanbevolen artikelen