ADHD Alle artikelen Nederlands Web content

[:nl]ADHDer.nl: Pas op voor een bore-out![:]

[:nl]

Geplaatst op 28 mei 2014

ADHD_Werk_vermoeid_burn_outVerveling op het werk kan voor ernstige klachten zorgen. Vermoeidheid, depressiviteit en een algeheel gevoel van nutteloosheid zijn klachten waar veel mensen met een bore-out mee rondlopen. Verveling, gebrek aan uitdaging, een laag zelfbeeld en schaamte om over de problemen te praten (want iedereen heeft het druk en jij zit je te vervelen) kunnen op de lange termijn het plezier in het werk ernstig verstoren. Aangezien mensen met ADHD over het algemeen tien stappen vooruit denken en zeker afwisseling nodig hebben om werk uitdagend te houden, ligt een bore-out op de loer. Pas op, herken je klachten en probeer er wat aan te doen voordat je van ellende thuis komt te zitten.

Bore-out, bestaat dat echt?

Ja en nee. Om een bore-out als beroepsziekte te erkennen is er (nog steeds) te weinig onderzoek gedaan naar hoeveel mensen met een bore-out kampen en hoe dat invloed heeft op hun functioneren. Het voornaamste bezwaar is dat er te weinig veldonderzoek is gedaan en het teveel steunt op theorie om bore-out als een klinische diagnose aan te merken. Grappig genoeg is de uitleg op Wikipedia heel duidelijk over wat een bore-out is en waarom het nog geen klinische diagnose is. Aan de andere kant zijn er wel weer verschillende onderzoeken gedaan over tijdsverspilling op het werk en verveling onder werknemers. Ook zijn er voldoende mensen die met ernstige klachten kampen naar aanleiding van jarenlange verveling of werken onder hun niveau. Ondanks dat het nog niet de officiële erkenning heeft van een burn out, is de bore-out niet uit de lucht gegrepen.

20% van de werknemers is niet geïnteresseerd in hun baan

De infographic waar dit cijfer vandaan komt is gebaseerd op een onderzoek in Engeland, maar het is wel een teken aan de wand. Werknemers verspillen tijd op het werk, niet alleen om even een pauze te nemen zodat ze zich beter kunnen concentreren of om een band met een collega op te bouwen. Bijna een kwart van de Engelse werknemers verspilt tijd omdat ze onvoldoende geïnteresseerd zijn in hun huidige baan. De situatie in Nederland zal hopelijk niet zo dramatisch zijn, toch is het belangrijk om verveling, desinteresse en afstomping op de werkvloer te voorkomen en aan te pakken. Zowel werkgevers als werknemers kunnen daar een rol in spelen. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld meer werk delegeren, werkdruk bespreekbaar maken en samen met de werknemer kijken naar doorgroeimogelijkheden. De werknemer kan zich inzetten om projecten aan te pakken, werkzaamheden proberen meer te verdelen onder verschillende collega’s en open te zijn over de problematiek rondom de werkdruk. Soms is de enige oplossing uit te kijken naar een baan die beter bij je past. Dit zal in de huidige tijd niet makkelijk zijn, maar een beter passende functie zou je ook intern kunnen zoeken.

Bore-out bij ADHD

ADHD’ers zijn over het algemeen snelle denkers, hebben moeite met zich concentreren op taken waar ze niet heel erg warm voor lopen, kunnen impulsief en beweeglijk zijn en kunnen een hoger werktempo hebben dan hun collega’s zonder ADHD. Deze informatie is af te leiden uit allerlei overzichten over symptomen bij ADHDen kunnen problematisch zijn wanneer een baan onvoldoende uitdaging geeft. De risico’s van een bore-out zijn niet mis. ADHD’ers die het idee hebben dat ze onvoldoende worden uitgedaagd op het werk of zich zelfs structureel vervelen zullen actie moeten ondernemen. Praat met je manager of vertrouwenspersoon, probeer je werk interessanter te maken en kijk naar doorgroeimogelijkheden intern. Mocht dat niks uithalen kan een jobcoach of recruitmentbureau helpen om extern te kijken naar werk wat beter bij je past. Je hebt teveel kwaliteiten om weg te kwijnen in een baan die niet bij je past!

Danitsja Koster

Bronnen:

Wikipedia: Bore-out

Infographic: Verspil jij ook zoveel tijd op het werk?

Bore-out: Feit of verzinsel?

Trimbos: Symptomen ADHD

Vervelingsziekte bore-out door werken onder je niveau

Geplaatst op ADHDer.nl

[:]

Aanbevolen artikelen