ADHD Alle artikelen Nederlands Recensies Web content

[:nl]ADHDer.nl: Filmtip: Magnificent 7[:]

[:nl]Geplaatst op 23 februari 2011

ADHD_Film_tip_recensie_Magnificent_7Op dinsdag 22 februari zond RTL 8 de televisiefilm ‘Magnificent 7’ (2005) uit, niet te verwarren met de western ‘Magnificent Seven’ uit 1960. Deze Britse productie heeft in Nederland weinig aandacht gehad. Niet geheel terecht want, de film geeft een goed beeld van de moeilijkheden bij het opvoeden van kinderen met een aandoening uit het autismespectrum en is erg fijn om naar te kijken.

De film is gebaseerd op de BBC-documentaire uit 2003 over het bijzondere gezin van Jacqui Jackson. Supermoeder Maggi, geïnspireerd door Jackson, heeft de zorg voor haar zeven kinderen. Naast dat ze een alleenstaande moeder met een groot gezin is, hebben de vier jongens allen een aandoening uit het autismespectrum. De oudste heeft dyspraxie (stoornis verwerken informatie en motoriek), de tweede zoon heeft Asperger Syndroom en dyspraxie, de derde heeft ADHD en de jongste is autistisch. Buiten dat dit het leven van moeder Maggi behoorlijk beïnvloed hebben ook haar drie dochters hun levens aangepast aan hun broers.

De luchtige film vol met droge humor geeft een goed maar niet te zwaar beeld van het leren leven met mensen die lijden aan een aandoening uit het autismespectrum. Met een prachtige hoofdrol voor Helena Bonham Carter als alleenstaande moeder die worstelt alles onder controle te houden. De openingsscene waarin de kinderen een kerstfeest bij de buren compleet op stelten zetten geeft direct aan wat de zware kant van het opvoeden is, maar ook wat de lol is wanneer de druk er even vanaf is.

De sfeer van de film zorgt ervoor dat de kijker makkelijk kan meeleven met de gezinsleden en dat de film niet zwaar wordt. Op sommige momenten wordt de omgeving bekeken door de ogen van een van de kinderen wat een intrigerend beeld geeft van hoe mensen met een autistische stoornis of ADHD de wereld bekijken. Hierdoor poogt de film wat begrip te kweken voor autisme, Asperger en ADHD.

Magnificent 7 is een fijne film die makkelijk wegkijkt. Helena Bonham Carter zet een zeer menselijk en herkenbaar personage neer als kapitein van het bijzondere schip. De verrassingen waar deze moeder elke dag voor komt te staan zorgen voor een zeer vermakelijke film wat benadrukt wat erbij komt kijken om moeder te zijn van kinderen met een vergelijkbare aandoening. Met verbazing en respect blijft de tevreden kijker achter na het kijken van deze film.

Magnificent 7 (2005)

Met: Helena Bonham Carter, Liam Boyle, Louisa Eyo, Bruno Lastra, Christopher Parkinson, Thomas Redford, Holliday Grainger

Regie: Kenneth Glenaan

Script: Sandy Welch, gebaseerd op ‘Multicoloured Mayhem’ van Jacqui Jackson

Danitsja Koster

Geplaatst op ADHDer.nl[:]

Aanbevolen artikelen