Alle artikelen Nederlands Recensies Web content

[:nl]XI Online: Novemberregen[:]

[:nl]Geplaatst op 17 mei 2005

Een bijzonder project van Almeerse jongeren is uitgegroeid tot een korte dramafilm. Deze club heeft helemaal zelf een film geschreven, opgenomen, gemonteerd en op een geweldige manier in première laten gaan. Met een beetje hulp hier en daar is Novemberregen het resultaat. En na hun vorige project, Voor even of altijd, werd er toch wel wat verwacht.

In Novemberregen wordt het leven van Freya gevolgd, een jonge vrouw die van kinds af aan een fascinatie heeft gehad voor de herfst. Zij heeft de liefde van haar leven gevonden in Don, een nuchtere jongen die haar band met de herfst niet goed begrijpt. Als het stel op een mooie herfstdag door het bos loopt is de sterke liefde tussen hen heel duidelijk te zien en te voelen, ook voor de herfst. Deze raakt in paniek, bang om Freya kwijt te raken aan haar vriend. Bang om haar nooit meer terug te zien. Door een ongeluk overlijdt Don in het bos terwijl Freya wordt gered. Freya weet niet hoe ze verder moet leven zonder Don aan haar zijde. Ze geeft de novemberregen de schuld en beslist: er moet iets gedaan worden tegen de gruwelijke moordenaar die herfst heet.

Wat gelijk opvalt aan de film is de snelheid in combinatie met de muziek. De film is vrij snel gemonteerd en de muziek is daarbij gecomponeerd door Lennert Busch. Shots die elkaar snel afwisselen en mooie nummers die het gevoel van de scène versterken. Ook de verschillende camerastandpunten zorgen voor een bijzonder mooi plaatje om naar te kijken. De afwisseling tussen de snelheid van Freya’s leventje en de langzamere momenten waarop ze terugdenkt aan Don versterken heel mooi het gevoel van de hoofdrolspelers. De makers zijn ook creatief omgegaan met de flashbacks en dromen. Soms lopen deze door het leven van Freya nu heen dat wat meer duidelijkheid geeft over haar gevoelens op dat moment. De voice-over van Frits Lambrechts als de herfst iserg goed gekozen. De wanhoop die de herfst voelt is heel duidelijk te horen.

De dialogen zijn over het algemeen vrij kort waardoor de aandacht wordt gevestigd op het beeld. Op sommige momenten is nog wel goed te zien dat de film niet door een professionele crew is gemaakt. Dan zijn de dialogen iets te geacteerd of zijn er nog wat oneffenheden te zien in kleur of decor. Maar ondanks dat verdienen de acteurs ook een pluim. Over het algemeen was het acteren goed om naar te kijken. De afwisselende sfeerbeelden en de beelden van Freya die een beetje doelloos door het huis wandelt versterken het verhaal aan laten de kijker meeleven in een moeilijke periode voor deze vrouw. Toch zijn de sfeer en het sterke verhaal de kracht van de film die het duidelijk de moeite waard maken. Hoogstwaarschijnlijk zal zelfs de muziek uit de film op diverse radiostations en de muziekzenders te horen en te zien zijn. Een bijzondere samenwerking die tot een bijzonder mooi resultaat heeft geleid.

Info: www.novemberregen.tk

www.fpsfilm.nl

Danitsja Koster

Geplaatst op XI Online[:]

Aanbevolen artikelen