Alle artikelen Kennisbank Marketing PR en publicaties Technologie

5 technologieën die PR veranderen

young ethnic man in earbuds listening to music while waiting for transport at contemporary subway station

Amsterdam,15 augustus 2017

Omarm de toekomst van public relations en communicatie

Technologie verandert de wereld en het veld van PR is geen uitzondering. De opkomst van het internet, mobiele telefonie en social media zijn slechts enkele voorbeelden van hoe technologie communicatie heeft beïnvloed.

In een eerder artikel hebben we vijf trends die public relations beïnvloeden behandeld. Deze trends zijn:

  1. Het belang van influencers
  2. Het belang van online reputation management
  3. Thought leadership
  4. Het belang van measurability oftewel meetbaarheid
  5. Externe bijdragers

Het bijhouden van de laatste trend is slechts een deel van het verhaal. Het andere deel is het begrijpen hoe technologie de wereld de komende jaren gaat veranderen, en hoe dat PR gaat beïnvloeden.

Artificial Intelligence

Van alle veranderingen in het technologische veld op dit moment, is de ontwikkeling die PR het meest gaat beïnvloeden de opkomst van artificial intelligence. Volgens Kevin Kelly, oprichter van Wired Magazine, gaan we een stijging in ‘cognification’ zien in de komende dertig jaar, waarbij AI systemen elk aspect van de samenleving zullen infiltreren. De PR-wereld zal deze verandering ook gaan zien, machines zullen in staat zijn om het publieke sentiment in real time te begrijpen door miljoenen gigabyte aan data te verzamelen, natuurlijke en begrijpelijke teksten te schrijven en dit aan te passen aan de wensen van het publiek, allemaal zonder tussenkomst van mensen.

Deze grafiek laat de groei van data in de afgelopen decennia zien. Bron: Patrick Cheesman

Big Data

De tweede trend die veel te maken heeft met de opkomst van AI, is de opkomst van big data. Big data refereert aan de grote aantallen van gestructureerde en ongestructureerde informatie die beschikbaar is voor organisaties om te ontginnen voor inzichten in het bedrijf. Om de groei van data in het juiste daglicht te plaatsen: 90% van de data die nu bestaat is in de afgelopen twee jaar gecreëerd, met 2,5 triljoen bytes aan data wat per dag wordt gecreëerd.

IBM geeft in hun onderzoek van 2017 aan dat mensen tegenwoordig “increasingly expect companies to know them and cater to their likes, needs, wants and preferences with every transaction and every interaction”. Hoewel de oplossing voor dit probleem big data is, hebben de meeste organisaties nog niet uitgevonden hoe ze deze informatie gaan gebruiken om hun lezers beter te kunnen begrijpen. AI systemen die grote hoeveelheden data kan verwerken en content kan aanbieden die getarget is op specifieke gebruikers, zal een integraal onderdeel van PR gaan worden. Momenteel gebruiken alleen grote tech bedrijven als Facebook de mogelijkheid om content specifiek aangepast op likes, advertenties en artikelen van hun gebruikers aan te bieden. Over een paar jaar zal deze trend alom vertegenwoordigd zijn in PR.

Lees meer over big data in ons artikel ‘Online data en PR’.

Video

De opkomst van Web 2.0 heeft vele social media en multimedia tools met zich meegebracht, daaronder vallen ook mogelijkheden om video te delen. In 2017 zijn YouTube, Instagram Video en Snapchat de meest innovatieve platformen die merken gebruiken om hun bericht te communiceren, zeker richting een jongere doelgroep. Snapchat’s recente toevoeging van ‘link’ mogelijkheden aan video’s is het meest recente voorbeeld van hoe video de beste vriend van de communicatieprofessional is geworden.

Uit onderzoek van Animoto blijkt dat 60% van de millennials liever een video kijkt dan een nieuwsbrief leest en 56% van de consumenten vinden dat als een bedrijf een website heeft, dat deze ook video moet bieden. Social media platformen als Facebook hebben de beslissing voor organisaties genomen om de prioriteit bij video te leggen, Mark Zuckerberg beschrijft video als de grootste trend en uitdaging voor de komende vijf jaar.

Organisaties genereren gigantisch succes door hun merk te communiceren via video, vooral door het maken van video news releases (VNR), b-roll materiaal voor mediagebruik en beknopte brand journalism video’s die meer blijven hangen dan marketing en advertising. De opkomst van 360-graden video’s, live streaming, virtual en augmented reality is het duidelijk dat video een steeds belangrijker middel is voor PR professionals. De vraag is of PR-professionals zich kunnen aanpassen en de trend kunnen omarmen door de laatste technologieën te gebruiken om zo effectief met het publiek te communiceren.

De 360-graden video van de Universiteit van Sydney geeft een blik op de campus door de ogen van de studenten. Het demonstreert daarmee de kracht van communicatie die organisaties kunnen inzetten voor hun brand message.

E-mail

Ondanks de voorspellingen van tien jaar geleden is e-mail een verrassend stabiel middel wat PR-professionals graag gebruiken. Ondanks dat de ontwikkelingen van e-mail beperkt zijn geweest, kunnen we bepaalde verbeteringen verwachten die zorgen dat het een essentieel onderdeel van PR zal blijven.

Allereerst is de groeiende personalisering door het gebruiken van big data een belangrijke ontwikkeling. Nu zijn we alleen in staat om gestructureerde data oppervlakkig in e-mails te gebruiken (zoals het toevoegen van Beste voornaam). Met de steeds groter wordende mogelijkheden om ongestructureerde data te gebruiken zullen PR-professionals in staat zijn om getargete e-mails te gebruiken met een ongelooflijke gepersonaliseerde stijl.

De tweede verandering is de opkomst van interactieve email. Tot nu toe is het niet mogelijk om html5 in e-mail te gebruiken. We zich nog steeds niet dat een e-mail laadt als een webpagina: het speelt geen video en laat geen interactieve elementen zien. Maar zodra we deze klikbare elementen in e-mail zien, kunnen we verwachten dat de barrières voor engagement in e-mail afnemen. De verwachting is dat html5 video in 2017 zal worden geïmplementeerd. Volgens Jordie van Rijn zijn de twee belangrijkste redenen die de implementatie tegenhouden de technische uitdagingen, en de veranderingen in tracking en het toeschrijven van tracking data.

E-mail is ook een plek waar automatisering meer gaat plaatsvinden. Deze trend is al gaande met trigger acties zoals mails met ‘welkom, bedankt voor het inschrijven’. Door meer gebruik te maken van big data en de mogelijkheden van systemen om op een natuurlijk manier taal te verwerken, kunnen we een grotere output van AI gegenereerde e-mails verwachten.

Social Media

Sinds 2005 is social media gigantisch gegroeid en heeft het een centrale plek veroverd in de PR-strategie van professionals over de hele wereld. Facebook en Twitter hebben wat krimp gezien, maar nieuwe social media reuzen als Snapchat, LinkedIn en Reddit nemen deze ruimte gretig over. De interactie, toon en distributiemogelijkheden van social media zijn het afgelopen decennium doorontwikkeld. Social media is volwassen geworden, net als de PR-afdelingen die op social media steunen. Twee belangrijke trends in social zijn:

Verlegde focus van organisch naar betaald

De organische reach van Facebook bereikte in 2016 52%, wat aangeeft dat het social media platform haar algoritme inzet om richting een betaald model te bewegen. Onderzoek toont aan dat een pagina met 500,000 likes een organische reach van 2% zal bereiken. Het officiële bericht van Facebook is dat ze willen voorkomen dat organisaties de newsfeed van gebruikers vullen met een continue stroom aan content. PR-professionals die social media gebruiken voor hun distributie doen er goed om om grotere budgetten voor betaalde reach op social te overwegen.

Groei van social messaging

In 2015 ging het aantal maandelijkse gebruikers van messaging apps de social media gebruikers voorbij. Gebruikers over de hele wereld gebruiken deze apps om contact te leggen met vrienden, organisaties en om plaatjes en content te bekijken. Dit presenteert een nieuwe mogelijkheid voor PR-professionals, namelijk om contact te leggen met het publiek via messaging apps. Inloggen op WeChat of WhatsApp om de interactie met het publiek aan te gaan kan geweldige resultaten opleveren. Research van Webio toont aan dat 62% van de millennials meer loyaal zijn aan bedrijven die met ze in gesprek gaan via messaging apps.

Omarm de toekomst van PR

De continue vooruitgang van de technologie geeft de indruk van stagnatie. Video, email en social media zijn zo’n fundamenteel onderdeel van ons leven, dat we niet altijd in staat zijn om te zien hoe ze veranderen en welke impact ze hebben. Ideeën worden altijd gevormd, kennis wordt vergaard en technologie ontwikkelt zich. Net zoals email en social media het PR-landschap de afgelopen decennia hebben veranderd, zullen technologieën de komende decennia het landschap net zo goed veranderen. Deze toepassingen zullen ons niet alleen in staat stellen om beter met het publiek te communiceren, maar ook om het publiek beter te begrijpen. Als PR-professionals moeten we de toekomst van PR omarmen door de toekomst van deze technologieën te omarmen.

Bronnen

Five Ways Technology Affects Public Relations
The Future of PR: Tech-Driven Media Intelligence [Infographic]
Video Is The Future Of Media On The Web
The Future of email marketing – 2017 edition
10 Predictions For the Future of Social Media
Messaging apps are now bigger than social networks

Dit artikel schreef ik voor PressPage https://www.presspage.com/news/nl/5-technologieen-die-pr-veranderen/

Aanbevolen artikelen