Alle artikelen Blogs Nederlands Social media Web content

[:nl]42bis.nl: Tamagotchi is terug![:]

[:nl]

Geplaatst op 1 maart 2013

42bis_TamagotchiKen je ze nog, de Tamagotchi’s? In 1996 kwamen de eerste exemplaren op de markt en in ‘no time’ had het virtuele huisdiertje kinderharten over de hele wereld veroverd. Aan elke Kiplingtas of sleutelbos hing wel zo’n vrolijk apparaatje.

De rage ebde snel weg en na een aantal weinig vruchtbare pogingen tussen 2008 en 2011 om het speeltje weer in de markt te zetten, is nu de nieuwe generatie Tamagotchi klaar om de wereld over te nemen. Met een app, blog en community hopen de ontwikkelaars de mega-rage van halverwege de jaren negentig te vervolgen. Het klinkt hoopvol, maar zijn kids hier tegenwoordig nog wel gevoelig voor?

Nieuwe generatie Tamagotchi

42bis_Tamagotchi_appGoogle op Tamagotchi en je vindt de laatste tweets en Facebookposts over het virtuele huisdiertje. Zo’n 60.000 mensen vinden de Facebookpagina leuk en op Twitter schromen de Tamagotchi-lovers niet om plaatjes van hun diertjes te delen.

In de Tamagotchi L.i.f.e. App wordt de nostalgische ervaring van het fysieke eitje uit de jaren negentig opgeroepen. In de ‘Toy Mode’ zie je het bekende eitje met drie besturingsknoppen op het beeldscherm verschijnen. Uiteraard zijn alle bekende mogelijkheden in de app meegenomen. Zo moet je het diertje voeren, verschonen, vaccineren en ermee spelen om hem of haar gelukkig en levend te houden.

Extra’s

Je kan ook naar de ‘App Mode’, waarin de Tamagotchi fullscreen in kleur is te zien en de menu’s via het touchscreen kunnen worden geopend. Het design komt dicht in de buurt bij het ontwerp dat de diehard fans van vroeger gewend zijn, maar de besturing is sneller en gebruiksvriendelijker dan het plastic beestje van toen.

Een leuke toevoeging, die heel wat verloren uurtjes kan vullen, is de optie om ‘Rock Paper Scissors’ te spelen met je Tamagotchi. Uiteraard wordt het virtuele huisdiertje hier erg happy van. Ook kun je foto’s direct vanuit de app naar je Facebookpagina sturen, zodat al je vrienden op de hoogte zijn van de laatste drol die je Tamagotchi heeft gelegd.

Tamagotchi lifestyle

42bis_Tamagotchi_kledingHet zien van de vrolijk gekleurde app brengt ook bij mij warme gevoelens naar boven. Het voert me terug naar de tijd dat Tamagotchi’s werden verboden in de klas, omdat leerlingen hierdoor teveel werden afgeleid. En het herinnert mij eraan hoe ik met mijn vrienden weddenschappen afsloot wie het langste zijn virtuele huisdiertje in leven kon houden. Er zijn zullen genoeg mensen zijn die uit nieuwsgierigheid en nostalgie de app downloaden en met gemak uren besteden aan het vertroetelen van hun beestje. Maar op een gegeven moment is de lol er wel van af, lijkt mij. Want heeft de app meer te bieden dan een feest der herkenning?

In een artikel van USA Today geeft de chief marketing officer bij Sync Beatz, de uitgever van de app, aan grootse plannen te hebben met de lancering van Tamagotchi. “The idea was to base the gameplay on the original Tamagotchi that everyone knows and loves,” aldus Shin Ueno. “As we move along, every two months, we’ll refresh the app, and it will evolve.” Ook zijn er plannen om steeds meer merchandise zoals t-shirts en accessoires in te zetten om daarmee de ‘lifestyle’ verder uit te breiden.

De gratis app is nu nog alleen te downloaden in Amerika en Canada, maar het is een kwestie van tijd totdat de rest van de wereld eraan mag geloven. Dus, allemaal weer aan de Tamagotchi inclusief bijpassende t-shirts, tassen en oorbellen of toch niet? Het is leuk om een nostalgisch spelletje in een frisse app terug te zien, maar of volwassenen gek genoeg zijn om de hysterische t-shirts en accessoires te dragen betwijfel ik. Omdat Europeanen mij minder vatbaar lijken voor dit soort rages, vraag ik me af of de hype niet snel over zijn hoogtepunt heen zal zijn. In ieder geval zal het spel méér moeten bieden, wil het het vroegere succes evenaren.

Danitsja Koster

Geplaatst op 42bis.nl.

[:]

Aanbevolen artikelen