Alle artikelen Interviews Muziek Nederlands Web content

[:nl]3voor12/Flevoland: Wie is Sander Hoek?[:]

[:nl]Geplaatst op 26 mei 2011

Wie is Sander Hoek 3voor12Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Sander Hoek

“Wat is nou mooier dan muziek maken?”

De naam Sander Hoek (1974) zal bij veel gitaristen in spe een belletje doen rinkelen. Buiten dat hij in vele bands heeft gezeten en onder andere met de Almeerse Sandy Dane heeft gespeeld is Sander al jaren gepassioneerd gitaarleraar. De veelzijdige gitarist is geboren in Hilversum maar woont alweer een aantal jaar in Almere. Dit bevalt, samen met vrouw, kinderen en kat, prima. Zeker nu hij een eigen zolderkamertje heeft om zich terug te trekken.

Op zijn tiende bestond zijn leven voornamelijk uit Star Wars en G.I. Joe. Zijn eerste kennismaking met gitaar spelen was in 1985 toen zijn neef begon met lessen akoestische gitaar. Na wat jaren lessen en oefenen stapte hij over op de electrische gitaar waarmee zijn, nu uit de hand gelopen, hobby is geboren. Op zijn twintigste was muziek het belangrijkste in zijn leven. Naast de verplichte lessen op school hield hij zich bezig met oefenen en repeteren in bands. Hij heeft onder andere in de Melkweg en op Hilversum Alive festival gestaan.

In 2007 heeft hij naast het krijgen van een endorsement bij Ibanez ook zijn boek ‘Soleren? Zo leren’ uitgebracht. Dit gitaarlesboek is zeer goed ontvangen en heeft in verschillende muziekbladen gestaan. In 2009 kwam zijn tweede boek ‘Soleer je riffs’ uit.

Momenteel is Sander bezig met gitaarlessen geven, Rock-a-oke en zijn band Kelly’s Vacation. KV timmert hard aan de weg en heeft begin 2010 een cd uitgebracht. Sander heeft een passie voor muziek, gitaren en is gek op pannenkoeken. Over deze man is nog veel meer te vertellen dus hoog tijd voor de vraag: wie is Sander Hoek?

Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?

Dat is dan het strandje aan het Weerwater. Daar ben ik in de zomer aardig veel te vinden als het lekker weer is. Lekker zonnen, in het zand liggen en mensen kijken.

Welke kroeg noem jij je stamkroeg?

Het klinkt misschien gek, maar ik ben geen kroegtijger. Je zal me dan ook zelden tot nooit in een kroeg spotten (behalve om op te treden), dus als alternatieve plek voor een kroeg wil ik dan zeggen: Podium de Meester.  En op de tweede plek Grandcafe 70’s 80´s in Almere Buiten.

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?

Op dit moment vind ik New Blues het erg leuk doen. Ik ken Joyce, de bassiste, en ik vind het super stoer voor hen dat het zo goed gaat met de band. In relatief korte tijd hebben ze aardig wat in de wacht gesleept. Dus ga zo door!

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?

Dan ga ik voor de “wat” enorm onderschat wordt en dat zijn de vele goede bands die in Flevoland bezig zijn. Tijd voor erkenning!

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?

Van mij part maakt iedereen lekker muziek tot ze er, letterlijk, bij neervallen, want wat is  nou mooier dan muziek maken, ook al past niet alles bij jou smaak. Maar, okay, je moet wel weten wanneer je enigszins over je toppunt heen bent, Rolling Stones bijvoorbeeld, en gewoon lekker gaan genieten van je oude dag. Dat neemt niet weg dat ik het wel te gek vind dat ze nog bezig zijn. Als je bij elkaar opgeteld over de 500 jaar bent en dan zo energiek op het podium bent, teken ik voor.

Wat is voor jou een bron van inspiratie?

Het klinkt saai, maar alle muziek is voor mij inspiratie. Of het nou metal, klassiek, jazz of funk is. Ik kan overal wel wat uithalen en verwerken in de nummers die ik voor mijn eigen band Kelly’s Vacation schrijf of voor mezelf als gitarist gebruik.

Inspiratie kan je trouwens overal uithalen, het hoeft niet eens muziek te zijn.

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft?

Als motto heb ik: “Keep on Rocking!” Een quote zou kunnen zijn: “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.”

Wat doe je in het dagelijkse leven?

Zoveel mogelijk bezig zijn met muziek maken, (op)schrijven, uitvoeren, opnemen en  nieuwe ideeën bedenken voor mijn gitaarboekenserie. Daarnaast moet ik helaas ook nog werken en natuurlijk niet te vergeten: tijd besteden aan mijn vrouw en kinderen.

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?

Dat is lastig om van “jezelf” te zeggen, maar als ik afga op de reactie die ik krijg als we met Kelly’s Vacation of met de Rockaoke een optreden of show hebben gegeven dan kan ik in ieder geval zeggen dat ik de mensen blij maak en inspiratie geef om zelf ook muziek te gaan maken. Dat laatste geldt vooral voor de gitaarboeken die ik schrijf.

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?

Die zal ik dan ook vast wel hebben. Als je de volgende muziekstromingen onder de noemer afwijkend kan plaatsen, dan zijn het de volgende: ik vind het erg leuk om te luisteren naar “film-muziek” en wat ik zelf als “afwijking” zie is K3. Ook al is het totaal niet mijn genre, hoe vaker ik het luister, hoe leuker ik het vind. Met dank aan mijn dochters en een beetje aan Josje.

En, hoe is het verder?

Verder gaat het lekker. Ik mag zeggen dat ik erg tevreden ben over hoe het op muzikaal gebied gaat. Kelly’s Vacation gaat goed; na de cd-release begin 2010 zijn we erg veel op pad in Nederland om te spelen. De Rockaoke wordt ook steeds drukker en over het schrijven van nieuwe gitaarboeken kan ik zeggen dat het volgende deel alweer in de pen zit. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik mijzelf als gitarist beter op de kaart zet, als ik zo vrij mag zijn. Mijn endorsement van het gitaarmerk Ibanez helpt daar ook natuurlijk een grote hand in mee alsmede het endorsement wat we in de wacht hebben gesleept van een groot plectrumfabrikant uit Amerika.

Dus nee, ik heb zeker geen klagen; het gaat lekker zo, meer, meer, meer!

Wat wil je verder nog kwijt?

Ik hoop dat ik in de toekomst nog vele mooie avonden op het podium mag verslijten. Dat ik blijf zoals ik ben. En Hail to Rock & Roll!

Danitsja Koster

Geplaatst op 3voor12/Flevoland[:]

Aanbevolen artikelen