Alle artikelen Interviews Muziek Nederlands Web content

[:nl]3voor12/Flevoland: Wie is Ronald Venrooy?[:]

[:nl]Geplaatst op 22 juli 2010

Ronald Venrooy 3voor12

Ronald Venrooy in zijn natuurlijke leefomgeving: theater Corrosia.

Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Ronald Venrooy.

“Misschien ben ik niet met een quote te beschrijven”

Ronald Venrooy is als geïmporteerde Almeerder al aardig ingeburgerd in de polder. Iedereen die per ongeluk eens bij Corrosia of de Roestbak naar binnen is gelopen heeft hem vast wel eens gezien. Als hij niet daar is om zaken te regelen als directeur van het cultureel centrum, is hij wel bezig met nieuwe kunstenaars en collectieven in Flevoland te ontdekken. Een echte cultuurman in hart en nieren die Flevoland in het hart draagt. Hij is gek op Lelystad en Almere en heeft zijn plek hier duidelijk gevonden.

Zijn jonge jaren stonden in het teken van concerten, theater en festivals. Zo bouwde hij een repertoire op een kreeg hij een uitstekend gevoel voor kunst. Zijn droom was een baan in de culturele sector om zo zijn passie voor kunst over te kunnen brengen. Zijn missie: culturele initiatieven op de kaart zetten en inspirerende kunstenaars aan elkaar koppelen. In de ruim twee jaar die hij nu bij Corrosia werkt lijkt zijn missie een oneindige maar fantastische uitdaging. Redenen alom om Ronald eens te vragen wie hij is.

Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?

“Mijn werkplek is de fijnste plek. Het is zo leuk en inspirerend om samen met collega’s een huis te creëren voor beeldende kunsten en podiumkunsten. Ik ben een groot fan geworden van de Flevolandse pioniersmentaliteit, daarin vind ik mezelf terug. Het is een weerbarstige nieuwe provincie waar kunst en cultuur niet altijd vanzelfsprekend is. Juist daarom is het zo leuk en inspirerend om me hierin te bewegen. De oude pioniers versus de eerste echte generatie Flevolanders? Dat vind ik mooi.”

Welke kroeg noem jij je stamkroeg?

“In Anno voel ik me thuis. Ik ben erg benieuwd naar andere plekken. Lelystad heeft ook zo’n leuk nieuw etablissement tegenover het station. Als geboren Brabander ben ik erg gevoelig voor een gastvrije sfeer en goed eten en drinken. Bij Anno in Almere vind ik dat terug.”

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?

“Op deze vraag durf ik geen antwoord te geven. Er is zo’n breed en verrassend aanbod dat ik er geen keuze in kan maken. Door mijn werk en interesse zie ik veel interessante muzikanten voorbij komen die allemaal wat boeiends te bieden hebben.”

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?

“Wellicht 3voor12/Flevoland. Snoerloos was een van de leukste evenementen die we in de Roestbak hebben gezien. Daarnaast is het een gepassioneerde club waar naar mijn mening meer aandacht voor mag komen.”

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?

“Alle Dixieland-orkestjes, daar heb ik helemaal niks mee.”

Wat is voor jou een bron van inspiratie?

“Festivals en culturele centra vind ik enorm inspirerend. Denk aan Kunstenfestivaldesarts in  Brussel, Cultuurhuizen als KVS in Brussel of de Verkadefabriek in Den Bosch. Daar kom ik heel leuke culturele initiatieven tegen.”

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft? “Eigenlijk niet, misschien ben ik niet met een quote te beschrijven.”

Wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik hou me voornamelijk bezig met kunst en cultuur in Flevoland en daarbuiten. Uiteraard in mijn werk bij Corrosia maar ook als ik lekker naar het theater of een museum ga.”

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?

“Ik geef in de Roestbak en Corrosia de ruimte aan nieuwe initiatieven en bijzondere muzikanten uit Flevoland. Snoerloos van 3voor12 is een mooi voorbeeld, maar we hebben ook regelmatig optredens van muzikanten met uiteenlopende muziek. Op die manier probeer ik een podium te creëren voor een breed en geïnteresseerd publiek.”

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?

“Van sommige wereldmuziek kan ik erg genieten. Maffe Mongoolse boventoonzangers, popgroepjes uit de Sahel, Fast speed fanfares uit Roemenië en zo verder. Dat soort bijzondere wereldmuziek kan ik goed waarderen.”

En, hoe is het verder?

“Zeer goed! Ik ben net vader geworden dus zweef nog een beetje op een wolk.”

Wat wil je verder nog kwijt?

“Kom vooral eens langs en check onze website www.corrosia.nl.”

Danitsja Koster

Geplaatst op 3voor12/Flevoland[:]

Aanbevolen artikelen