Alle artikelen Interviews Muziek Nederlands Web content

[:nl]3voor12/Flevoland: Wie is Rik Hummel?[:]

[:nl]Geplaatst op 19 mei 2011

Wie is Rik Hummel 3voor12Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Rik Hummel.

‘Van leven ga je dood’

Rik Hummel wordt naar eigen zeggen soms herkent als Joran van der Sloot, maar zijn oma vindt hem meer lijken op de sympathiekere Jim Bakkum. Buiten de gelijkenis met deze BN’ers wordt hij gelukkig ook herkent als zichzelf en reikt zijn bekendheid als radioheld al ver buiten zijn eigen familie en vriendengroep.

Als klein jongetje hield hij zich voornamelijk bezig met voetballen. Vrienden waren toen al belangrijk voor deze rasechte Lelystedeling, maar de bekende balsport was helemaal zijn ding. Nu is zijn sportieve verslaving overgslagen naar wielrennen en is Rik de trotse bezitter van een mooie racefiets. Een jaar of vier geleden kwam er nog een hobby om de hoek kijken, deze bezigheid is iets uit de hand gelopen en heeft geleid tot bekendheid in Lelystad en de rest van Flevoland.

Samen met zijn maat Robby Warring vult hij elke zaterdagavond een uur in het radioprogramma Zomaer op Radio Lelystad. Naar eigen zeggen een programma vol onzin, slechte muziek en zo nu en dan een uitstapje naar een van de kazoo’s, de houten fluit of het vingerdrumstel wat de heren achter de hand houden in de uitzendingen. Al houdt Rik zijn eigen muzikale uitspattingen het liefst beperkt, hij is toch echt geen muzikant. Hoog tijd om deze Bekende Lelystedeling het vuur aan de schenen te leggen. Wie is Rik Hummel?

Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?

De Oostvaardersplassen. Dit is by far één van de mooiste natuurgebieden van Europa. Ik ben een best druk persoon, maar ik kan ook onzettend goed van rust en natuur genieten. Dat brengt dan weer het evenwicht in je leven.

Welke kroeg noem jij je stamkroeg?

Hmm, dan moet ik zeggen Grand Café La Mar. Het is niet echt een kroeg, maar het is wel de plek waar ik me thuis voel. Geen gezeur over garderobe e.d., maar gewoon een plek om met je maten te zitten en te genieten van een koud Twentsch biertje.

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet ontzettend bekend ben met de Flevo Music Scene. Maar ik heb Wallnoise ooit horen spelen en dat vond ik erg lekker! Misschien wat minder bekend is trouwens Bopville! Heerlijke rockabilly-shit uit Swifterbant!

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?

Oh man, weer zo lastig. Ik kan deze niet beantwoorden. Daarvoor weet ik nu nog te weinig af van de Flevolandse bands.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?

Euhm, Re-Play! Dit is echt van dat Nederlandse kattegejank waar ik een binnenbeer van wordt. Vooral dat plaatje ‘Niemand’, gadverdamme!

Wat is voor jou een bron van inspiratie?

Alles in het dagelijks leven. Heb niet een bepaalde bron van inspiratie. Als ik op mijn fiets stap kan op één of andere manier de weg een inspiratiebron zijn. Soms is het een liedje, soms alleen maar iemands stem.

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft?

‘Van leven ga je dood’. Typisch Rik. Ik rook verschrikkelijk veel en het boeit me niks. Al die mensen die zeggen dat ik moet stoppen want dan leef ik misschien wel langer, kunnen bij deze de pot op. Nee, dat niet hoor. Straks wordt ik aangereden door een vrachtwagen en dan ben ik er ook niet meer, nou dan heb ik niets aan mijn onthouding van roken gehad. Dan maar twee jaar minder lang achter de geraniums. Ook de uitspraak ‘Een goede wijn is nog steeds geen bier’ is een mooie.

Wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik ben werkzoekende en vul mijn tijd en portemonnee tijdelijk als groenteboer bij de Albert Heyn, en daarnaast natuurlijk het presenteren van het prachtige radioprogramma ‘Zomaer’.

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?

Door de interviews die we afnemen en het promoten van Flevolandse bands voegen wij met Zomaer zeker iets toe. We zijn er mee bezig om dit verder uit te breiden.

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?

Leuke vraag! Veel mensen zien Boris als een muzikale afwijking van mij, terwijl ik dat één van Nederlands beste zangers vind. Maar als het echt op een afwijking aankomt, moet ik toegeven dat ik een zwak voor de 3Js en Nick en Simon heb. Ik houdt niet zo van Nederlandstalige muziek, maar ik vind de 3js en Nick en Simon bijzonder goede muzikanten.

En, hoe is het verder?

Op dit moment, zwaar relax. Ben de radio voor aankomende zaterdag aan het voorbereiden onder het genot van een biertje.

Wat wil je verder nog kwijt?

Luister elke friggin’ zaterdag naar Vies en Vunzig tijdens Zomaer van 20.00 tot 21.00. Van 19.00 tot 20.00 hoor je de Stoeptegels, ook een aanrader. Dus check www.radiolelystad.nl en volg @zomaer op de twittert.

Danitsja Koster

Geplaatst op 3voor12/Flevoland[:]

Aanbevolen artikelen