ADHD ADHD bij volwassenen Concentratie Omgaan met ADHD Onzekerheid Stress Vergeetachtigheid Vermoeidheid Verveling

Uitleg is lastig

adhd man

Veel mensen reageren vergelijkbaar wanneer ze erachter komen dat ik ben gediagnosticeerd met ADHD. ‘Het is niet aan je af te zien’. Nee, dat klopt. Veel mensen die mij kennen zullen niet achter mij zoeken dat ik moeite heb met concentratie, motivatie, verveling en depressie. ADD of ADHD is dan al helemaal iets wat niet zomaar bij ze opkomt. Dat is prima, ergens ook wel een heel prettig idee, maar de onvermijdelijke vraag om uitleg volgt natuurlijk uit zo’n gesprek.

Uitleggen wat ADD en ADHD is blijft lastig, zeker aangezien ik er zelf niet ontzettend veel last van heb. Ik heb op bepaalde vlakken moeite mezelf in de hand te houden of juist te motiveren, maar ik functioneer prima. Uiteraard kan ik een hoop symptomen opsommen en haarfijn uitleggen waar bij mij de valkuilen zitten, maar het echt uitleggen blijft een enorme uitdaging. Niet alleen omdat het moeilijk is er de vinger op te leggen. Ook omdat veel mensen het niet kunnen begrijpen.

Gelukkig kan ik de meeste klachten en valkuilen aardig relativeren en omzeilen waar nodig. Daarnaast zijn er ook een hoop leuke en positieve eigenschappen bij ADD’ers en ADHD’ers te ontdekken waar ik me meer op probeer te richten. Het blijft een bijna onmogelijke opgave om iemand echt uit te leggen wat ADD en ADHD in het dagelijks leven inhoudt, maar stiekem ben ik ook wel blij dat er weinig mensen in mijn omgeving mee worden geconfronteerd. Laat de verbaasde reacties maar doorkomen.

Naiad

Aanbevolen artikelen