Schaapjes tellen of melatonine?

melatonine

Helaas, het was weer zover. Na een drukke dag werken en twee vriendenbezoekjes was ik moe maar kon ik met geen mogelijkheid in slaap vallen. Na mijn wederhelft de kieteldood te hebben gegeven en even in bed rustig te hebben gekletst waren mijn ogen nog steeds wijd opengesperd. Woelen, draaien en besluiten dat ik echt nu in slaap zou gaan vallen. Het hielp allemaal niks.

De gedachtestroom in mijn hoofd wist niet van ophouden. Die moet ik nog bellen, haar zou ik nog mailen, hoe zou het met hem zijn, daar moet ik nog een afspraak voor maken, morgen even de was aan zetten. Heel belangrijke zaken middenin de nacht. Voor mijn gevoel heb ik drie uur wakker gelegen maar dat zal wel meevallen. Toch werd ik de volgende dag behoorlijk gaar wakker.

Gelukkig is slapen geen dagelijks probleem meer maar als het de kop opsteekt is het behoorlijk vervelend en uitputtend. Schaapjes tellen werkt niet, ik dwaal dan veel te snel af. De waslijst in mijn hoofd met dingen die ik van mezelf moet doen laat zich niet verdringen door wat schapen die geteld worden. Even relaxen voor het slapen, oordopjes in om niet gestoord te worden door geluiden van buiten en lekker gaan liggen zijn meestal prima voorwaarden om te gaan slapen. Maar soms zijn mijn hoofd en lichaam het niet met elkaar eens wanneer er geslapen moet worden.

Het typische is dat ik de dag erna goed moe was van deze gebroken nacht en toch niet lekker kon inslapen. Waarschijnlijk haalde ik van te voren al in mijn hoofd dat ik die nacht ‘moest’ gaan slapen waardoor het een soort selffulfilling prophecy wordt om wakker te liggen. Gelukkig viel ik sneller in slaap dan de nacht ervoor, maar het blijft een lastig en ongrijpbaar fenomeen.  De melatonine die ik van mijn arts heb gekregen om te proberen staat al een half jaar bijna onaangeroerd op het nachtkastje. Voor mij is dat nog  een brug te ver, zeker nu de slaapproblemen aardig verminderd zijn en ik af en toe een gebroken nacht best kan hebben. Sommige mensen zweren erbij maar ik doe het liever zonder. Dus vanavond ga ik het lekker eigenwijs nogmaals proberen, ouderwets schaapjes tellen en hopen dat ik snel in slaap val.

Naiad