ADHD ADHD bij volwassenen Concentratie Depressie Hoofdpijn Hyperactiviteit Leerproblemen Medicatie Omgaan met ADHD Ritalin Stress Therapie Vergeetachtigheid Vermoeidheid Verveling

Ritalin, het blijft een twijfel

ritalin

Veel mensen reageren nogal heftig op het gebruik van Ritalin. Talloze aannames worden de wereld ingeslingerd als het om ADHD en Ritalin gaat. Ook ondergetekende was geen fan om ermee te beginnen, maar wat moet je dan? Echte alternatieven lijken er nog niet te zijn.

Mijn doel is om uiteindelijk (zo goed als) zonder Ritalin de klachten van ADHD onder controle te hebben. Helaas heb ik nog een lange weg te gaan. Ondanks dat ik druk bezig ben mijn leven en mezelf te balanceren kreeg ik het vandaag we’l voor m’n kiezen. Ik ben m’n pillen vergeten en dat merk ik absoluut!

Zonder Ritalin zoals vandaag ben ik sneller moe, futloos, afgeleid en heb ik hoofdpijn. Zeker op een werkdag merk ik het sterk omdat er van alles te doen is en het op gezette tijden af moet. Ik voel me echt minder goed zonder als ik moet werken. Dus het eerste wat ik doe wanneer ik thuis ben is die stomme pillen in m’n tas gooien. Voorlopig vaar ik er wel bij!

Naiad

Aanbevolen artikelen

8 Reacties

 1. Dat is zeker heel herkenbaar. Voor sommige mensen is het echt een uitkomst, voor anderen slechts een hulpmiddel voor bepaalde situaties. In elk geval weet je nu wat het voor je kan doen en hoe je ermee om kan gaan. Begrip en inzicht schelen al een slok op een borrel!

 2. Ik heb enkele weken ervaring met het gebruik van methylfenidaat (3 x 10 mg). Ik heb er baat bij want ik voel me heel veel rustiger. Niet meer steeds ‘overwhelmed’ en afgeleid. na heel veel maanden een zwaar hoofd heb ik nu overdag een licht hoofd. Mijn stemming is beter, opgewekter.

  Maar het grootste voordeel aan methylfenidaat is voor mij: inzicht in mijn gedrag. Ik kan ‘zonder ruis’ omgaan met onprettige gevoelens in een drukke omgeving of in omgang met mensen, ik kan klusjes die voor ‘gewone (?)’ mensen een peulenschil zijn zonder ‘ruis’ (‘ik kan het niet’ gedachten, steeds een opgejaagd en gehaast gevoel, gevoel niet de beste keuze te hebben gemaakt) doen. Nooit eerder gold voor mij ‘niet denken maar doen’ zo sterk.

  De rust die ik nu ervaar (en het feit dat er veel meer uit mijn handen komt) geeft me de ruimte om verder te denken. De methylfenidaat belemmert me niet bij het oordelen of ik een situatie prettig of onprettig vind, wat wel en niet bij me past. Als persoon, maar ook als ADD’er. Juist dat zie ik als sterke kracht van dit medicijn: het geeft hulp bij het bepalen van mijn grenzen.

  Voorlopig blijf ik iedere dag methylfenidaat innemen. Voor mijn gevoel ben ik aan het rusten, en energie aan het opdoen voor de tijd dat ik amper tot niet meer dit medicijn nodig zal hebben. Eindelijk heb ik het gevoel ergens te komen!

 3. Wat goed om te horen dat mensen bewust omgaan met het gebruiken van Ritalin of andere medicatie. Het is een hulpmiddel en zo moet het ook gebruikt worden om er daadwerkelijk, zeker op lange termijn, wat aan te hebben. En laten we eerlijk zijn, als het je leven een stuk makkelijker en leuker maakt is het prettig om (zo nu en dan) medicatie te kunnen gebruiken.

 4. Sinds oktober 2012 heb ik officieel ADHD. Eigenlijk wist ik het al wel langer, maar ik had zoveel onrust in mijn hoofd dat ik medicatie wilde. Nu 6 maanden later ben ik daar heel blij mee. Op mijn werkdagen heb ik het echt nodig. Ik heb weer plezier in mijn werk omdat ik het nu overzie en mijn gedachten bij mijn werk kan houden. Is toch best fijn als juf!

 5. Madat bij mij ADD was vastgesteld gingen we op zoek naar welke medicatie mij het beste past. Begonnen met Ritalin maar dit was een ware hel. Ik heb haast letterlijk bijna 2 weken niet geslapen en daar werd ik goed ziek van. Daarnaast werd ik ook agressief. Iets wat voor mij heel vreemd is aangezien ik normaal absolute rust uitstraal en me nooit uit mijn tent liet lokken. Ik was werkelijk een schim van mezelf. Vervolgens met concerta begonnen. Eerst een te lage dosering maar vervolgens op 36 mg uitgekomen. Ik ben van mening dat ik moet varieren in dossering. Voor makkelijke dagen lagere dossering maar als ik weet dat er een zware dag aankomt op mijn werk of als we een stad gaan bezoeken dan kan ik gerust naar de zwaarste dossering grijpen want gegarandeerd dat ik door al die prikkels alle kanten op schiet. Dat met die wisselende dossering moet ik nog eens voorleggen aan mijn arts. Ik ben er echt op tegen dat ik medicatie moet gebruiken maar het levert wel heel veel voordeel op voor mij en mijn partner. Soms sta ik versteld van wat ik allemaal nog meer blijk te kunnen. Ooit de film Limitless gezien?
  Wellicht gaat dit iets te ver maar ergens wel herkenbaar.
  En…ik slaap heerlijk! Als klein mannetje was 02:00 uur eerder regel dan uitzondering. Voorheen was mijn vriendin de marmot van het stel maar inmiddels strijk ik trots met de eer. 🙂

 6. Mooi website. Sinds 8maanden gebruik ik Ritalin. In april 2011 ben ik begonnen met de Lexapro, waar ik 2 weken geleden mee ben gestopt. Ritalin gebruik ik dus nog, maar ik voel mij erg slecht (hoofdpijn, misselijk en zwak). Ik weet niet of het eraan ligt dat ik gestopt ben met de lexapro of door de ritalin. De bijwerking door stoppen met de lexapro had dan toch per direct moeten intreden?

 7. Hey Jeroen,
  Bedankt! Het is een lastige discussie met jezelf, maar merk zeker dat stap voor stap beter werkt dan alles van begin af aan alleen willen doen. Medicatie kan juist de sleutel zijn naar een leven zonder Ritalin.
  Ik ben heel benieuwd hoe je ervoor staat, wanneer kom ik je weer tegen?

 8. Goed stuk. Ik was eerst ook erg anti, alleen begrijp ik nu wel dat medicatie een enorme goede ondersteuning van de therapie is of kan zijn. Dus ga ik toch aan medicatie beginnen. Zover is het helaas nog niet dus voorlopig hou ik die ruis nog ff in mijn hoofd.

  Je site is nice geworden BTW! Grote verbetering. Lekker overzichtelijk enzo.

Reacties zijn gesloten.