ADHD ADHD bij volwassenen Depressie Medicatie Ritalin Verslaving

Ritalin en alcohol, roken of drugs

ritalinOp onze Facebookpagina kwam een aantal hele goede suggesties voor nieuwe blogs voorbij. Een daarvan gaat over de combinatie van ADHD-medicatie als Ritalin met alcohol, roken en soft drugs. Uiteraard staat er in de bijsluiter dat je beter geen genotsmiddelen kan gebruiken in combinatie met Ritalin, maar wat zijn de gevolgen hiervan? Ik ging op zoek naar onderzoeken en artikelen in de hoop antwoord op deze vraag te vinden.

Ritalin en alcohol, roken of drugs wordt afgeraden

Laten we met een open deur in huis vallen, het gebruiken van Ritalin in combinatie met genotsmiddelen als nicotine, alcohol en drugs wordt afgeraden. Dit staat al in de bijsluiter van het doosje methylfenidaat, dus dat lijkt me geen hele grote verrassing. Waarom dit wordt afgeraden is na een rondje Googlen enigszins duidelijk, maar niet helemaal. De combinatie van alcohol of soft drugs en Ritalin kan de bijwerkingen op het centraal zenuwstelsel versterken. Dit omdat Ritalin een stimulantia is en alcohol en bijvoorbeeld wiet een verdovend middel. Dit kan je brein behoorlijk in de war brengen.

Gevaren gebruik Ritalin en alcohol of drugs

Wanneer Ritalin wordt gebruikt in combinatie met alcohol en drugs, zeker wanneer je nog niet zo lang Ritalin gebruikt, kan je lichaam hier heftig op reageren. De effecten van de medicatie kunnen ernstig worden versterkt door het gebruik van alcohol en drugs. Bijwerkingen kunnen optreden door het gebruik van genotsmiddelen of veel erger optreden dan normaal. Het misbruiken van Ritalin en alcohol kan vergaande gevolgen hebben, juist omdat je een stimulantia met een verdovend middel combineert. Deze combinatie van middelen kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat je veel meer gaat drinken dan je lichaam aankan, omdat je niet merkt dat je teveel hebt gedronken. Dit kan leiden tot uitdroging, alcoholvergiftiging en andere lichamelijke problemen.

Ritalin en nicotine

Uit onderzoek blijkt dat ADHD’ers eerder en meer roken dan mensen zonder ADHD. Naast de impulsiviteit en verhoogd risico op verslaving, biedt een sigaret de ADHD’er een boost aan dopamine waar we nogal gevoelig voor zijn. Daarnaast wekt het de aanmaak nog allemaal andere stofjes aan die het verslavende effect versterken. Het zal dus ook niet als een big surprise komen dat alcohol en sigaretten als soort van zelfmedicatie worden gebruikt bij ADHD. De grap aan het hele verhaal is dat er nog steeds te weinig onderzoek is gedaan om aan te tonen wat het effect is bij het gebruiken van genotsmiddelen in combinatie met ADHD en Ritalin. Het gebruik van alcohol en drugs kan depressiviteit en concentratieproblemen verergeren, maar geen enkel artikel kan dit staven met onderzoek of aangeven hoe groot die kans is. Logisch nadenken en jezelf een beetje in de gaten houden lijken het devies.

Wisselwerking Ritalin en medicatie

Naast de gevaren die kunnen optreden bij het gebruiken van Ritalin en genotsmiddelen, zijn er ook medicijnen waar methylfenidaat geen heel succesvolle combinatie mee vormt. Bespreek dit dus met je arts, wanneer hij of zij er niet zelf over begint. De combinatie met medicatie tegen AIDS en HIV wordt afgeraden, dus overleg met je arts wat een goed alternatief kan zijn. Hetzelfde geldt voor bepaalde medicatie tegen depressiviteit. Mocht je antidepressiva gebruiken, overleg dan met je arts of Ritalin wel een goed idee is.

Conclusie: pas op met genotsmiddelen, al weet niemand precies waarom

Dat we moeten oppassen met het gebruik van genotsmiddelen omdat het schade kan aanrichten aan onze gezondheid en verslavend kan zijn, dat weten we allemaal. Maar niemand kan tot nu toe duidelijk aangeven of ADHD’ers en ADHD’ers die medicatie gebruiken een groter risico hebben op gezondheidsproblemen of ernstige bijwerkingen wanneer Ritalin en genotsmiddelen samen worden gebruikt. Daarom is mijn conclusie, gebruik common sense wanneer je medicatie en genotsmiddelen tegelijk gebruikt. Neem je pilletje niet in met een glas whiskey, drink en rook niet te veel, zorg dat je je eigen grenzen kent en vraag anderen je te helpen die grenzen aan te houden en probeer het gebruik van genotsmiddelen beperkt te houden. Totdat er wat meer onderzoek is gedaan naar de effecten van genotsmiddelen op gebruikers van Ritalin zullen we het hiermee moeten doen.

Kleine toevoeging: het wordt afgeraden om medicatie en genotsmiddelen tegelijk te gebruiken omdat de gevolgen daarvan onvoldoende bekend zijn. Bij deze website zijn geen zorgprofessionals of medische wetenschappers betrokken, de site wordt gerund door ervaringsdeskundigen. Mijn advies op persoonlijke titel is om sowieso geen middelen door elkaar te gaan gebruiken, mocht je naast bijvoorbeeld Ritalin of Dexamfetamine een genotsmiddel willen gebruiken is het verstandig om er één te kiezen en die geleidelijk uit te proberen. Denk hierbij wel aan de invloed van hormonen, stress, vermoeidheid, verminderde weerstand enzovoorts die ook kunnen meewegen in het effect van medicatie en genotsmiddelen. Bij twijfels en vragen, neem altijd contact op met je psychiater of huisarts!

Danitsja Koster

Bronnen:

Bijsluiter Ritalin
Combinatie medicijnen en drugs
Dangers of mixing Ritalin with alcohol and other drugs
Ritalin (methylphenidate) and Alcohol / Food Interactions
Gaat Ritalin en alcohol samen?
Mixing Alcohol and Methylphenidate
Behandeling met medicijnen
ADHD en de werking van Methylfenidaat
Werking tabak
Nicotine and alcohol dependence in patients with comorbid attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD)
Veelgestelde vragen over ADHD bij volwassenen
Medicijn: Ritalin

FacebookTwitterWebsite

Aanbevolen artikelen

7 Reacties

 1. Hoi Bram,

  Wiet om in te slapen is een bekend zelfmedicatiemiddel onder ADHD’ers en insomniacs. Overleg je gebruik zeker met je psychiater of huisarts en probeer het beperkt te houden, dan is de kans namelijk groot dat je er meer profijt van hebt dan slapeloosheid ervaren of een ander middel gebruiken. Ik ben ook een enorme optimist en heel blij met de mooie kanten, zeker als je de juiste hulpmiddelen hebt gevonden voor je valkuilen kan het inzetten van je kwaliteiten heel veel moois opleveren!

 2. Hoi Bas,

  Wat is precies je vraag nu? Want bij deze website zijn geen medische professionals betrokken, dat staat op meerdere plekken op de website aangegeven. Voor de volledigheid staat het ook in deze blog genoemd.

  Wat ik heb gedaan is pogen uit te zoeken waarom je een middel als Ritalin niet mag combineren met genotsmiddelen en dat is helaas op het moment van schrijven niet eenduidig aan te wijzen. Op persoonlijke titel zou ik je willen aanraden om sowieso niet allerlei middelen door elkaar te gebruiken en dat wanneer je ervoor kiest om Ritalin te gebruiken als je ook een genotsmiddel gebruikt om het dan tot één genotsmiddel te beperken wat je geleidelijk uittest. Elk lichaam reageert namelijk weer anders, dus zoek eerst uit wat je eigen grenzen zijn. Als je allerlei middelen door elkaar gebruikt op een festival heb je de Ritalin misschien niet nodig, maar overleg dat vooral met je psychiater of huisarts!

  Ook dit advies heb ik ter verduidelijking bij gezet. Als je toch medicatie en een genotsmiddel tegelijk wil gebruiken is voorzichtig testen en geen onnodige risico’s nemen van groot belang. Voor de één is een alcoholisch drankje al teveel in combinatie met medicatie terwijl een ander er misschien drie op kan, zorg vooral voor je eigen veiligheid en gezondheid door geen rare dingen te gaan uitproberen. 🙂

 3. @ ADHD symptomen,

  Welke medische begeleiding laat je überhaupt een XTC pilletjes of een shotje GHB nemen??
  het lijkt me duidelijk dat je deze middelen niet in neemt ter bevordering van je gezondheid.
  Je doet dit puur uit genot of om het mens zijn verdragelijker te maken.

  Mijn vraag is nu:
  is het verstandiger om mijn ritalin te skippen op een festival dag?
  of maak het niet zo veel uit als ik toch alcohol, weed, xtc en andere drugs die voorhanden komt door elkaar gebruik?

 4. Ik heb ADHD en gebruik cocerta, voordat ik ga slapen rook ik altijd een jointje. Dit maakt mijn nachtrust voldoen tot goed. Ik denk dat marihuana HET medicijn is om rustig te denken relativeren en te focussen. Door ADHD en marihuana heb ik regelmatig diepgaande gedachtes. Hier door ben ik tot de conclusie gekomen dat ADHD alleen maar positieve effecten heeft. Super snel in alles, van tanden poetsen tot boodschappen. Van aankleden tot conclusie s trekken

 5. Drugs/alcohol en medicatie zijn sowieso een No-No in bij welke aandoening dan ook. Men moet goed onthouden, dat het allemaal middelen zijn met een chemische samenstelling. Zodra er een verkeerde combinatie optreed, kun je nog wel eens met serieuze problemen kom te zitten. ADHD moet je net als elke andere aandoening serieus aanpakken, en zonder medische begeleiding niet gaan “mixen”

Reacties zijn gesloten.