ADHD ADHD bij volwassenen Concentratie Depressie Fobie Onzekerheid Slaapproblemen Stress Vergeetachtigheid Vermoeidheid

Nog een labeltje?

balansVorig weekend zat ik met een vriendin te praten over hoe het met haar is. Door lichamelijke en emotionele omstandigheden worstelde ze al een tijdje met haar energie en had ze last van gedeprimeerde gevoelens. Nou kan je al even in de dertig zijn, in zo’n geval wordt je gewoon door je ouders naar de dokter gestuurd. In dit geval stuurde haar ouders haar naar een behandelaar die zich richt op het herstellen van de lichamelijke energiebanen (als ik het goed heb onthouden), in de hoop dat ze daarmee verschillende zaken kan oppakken. Daar kwamen wat onverwachte dingen uit. Zowel voor haar, als voor mijzelf.

Niet zo zweverig als het klinkt

Een behandeling om je energie weer in goede banen te leiden klinkt mij nogal zweverig in de oren. Gelukkig is mijn vriendin net zo nuchter als ik, dus zij dacht er precies hetzelfde over. Totdat ze de eerste behandeling achter de rug had. Ze zegt dat je tijdens de behandeling daadwerkelijk al merkt dat er wat gebeurd in je lichaam en de behandelaar echt resultaat lijkt te boeken. Ach, de moeite van het proberen waard! Ik hoop van harte dat ze er wat aan heeft, na de zoveelste bloedtest voor een tekort aan ijzer ben je sowieso overgeleverd aan de meer vage en zweverige behandelwijzen tegen vermoeidheid en energiegebrek. Dan maar een die lijkt te helpen.

“HSP, zegt dat je iets?”

De behandelaar waar mijn vriendin nu loopt is niet alleen met deze energiebehandeling bezig, ze is ook voedingsadviseuse en getraind om met HSP’ers om te gaan. Daar wordt het echt interessant. Zij vroeg aan mijn vriendin of ze van HSP (Hoog Sensitief Persoon of High Sensitive Person) heeft gehoord, aangezien ze nogal wat kenmerken herkende bij haar. Mijn vriendin heeft zich wat ingelezen en wist niet wat ze las. “Dat ben ik!” Naast dat het een enorme eye opener voor haarzelf was, herkende ze ook een paar mensen uit haar omgeving zeer goed in de omschrijvingen en stellingen die ze in deze zoektocht tegenkwam. Juist, daar kwam ik in beeld.

ADHD, HSP, anders nog iets?

Uiteraard ben ik na deze prangende vraag online gaan speuren naar test en checklists om te zien of ik mezelf hier ook in kon herkennen. Na wat algemene informatie te hebben gevonden kwam ik op een lijst met HSP-kenmerken uit. Ik ging er even rustig voor zitten om deze waslijst aan kenmerken op m’n gemak door te lezen. Dat was maar goed ook, ik viel bijna van mijn stoel! De herkenning van zo’n beetje elke stelling voedde mijn ongeloof en verwarring. “Dit ben ik!” Hoe kan het dat ik dit nooit heb geweten? En wat moet ik nu met deze informatie? Veel kenmerken hebben raakvlakken met ADHD, heb ik het dan beide of eerder HSP dan ADHD? Er kwamen allerlei vragen in mijn op.

Rustig nadenken over de volgende stap

Voor nu heb ik besloten om dit traject zeer rustig op te starten. Toevallig geeft de behandelaar van mijn vriendin regelmatig interactieve sessies over HSP dus daar wil ik, al is het alleen maar uit nieuwsgierigheid, wel een keer aanschuiven. Vanaf daar zien we wel weer verder, ik zal er toch mee moeten leren leven als blijkt dat ik een HSP’er ben. Net als dat ik ermee moet leren leven dat ik een ADHD’er ben. Daar zijn dan wel allerlei behandelingen voor, maar het meeste komt toch uit jezelf, zeker omdat ik altijd vergeet medicatie te nemen. We gaan het zien. Het is in elk geval voor mij wel een bevestiging dat ik inderdaad anders ben dan anderen, maar ook dat dit ok√© is en dat ik er niet alleen in sta.

Naiad

Aanbevolen artikelen