Nelleke Hendriks is psycholoog en neurofeedback therapeut en overtuigd van de kracht van neurofeedback therapie voor volwassenen en kinderen met ADD en ADHD. Volgens deze ervaren therapeut kunnen veel klachten veroorzaakt door ADD en ADHD grotendeels verdwijnen door behandeling van een neurofeedback therapeut. Dit alles zonder medicatie en bijwerkingen. Dit klinkt heel mooi, maar wat houdt het precies in?
Wat is neurofeedback therapie?
“Wanneer hersengolven uit balans zijn kunnen klachten ontstaan. Hersengolven corrigeren niet uit zichzelf, neurofeedback therapie helpt ze weer in balans te brengen. De hersenen worden door de therapie flexibeler gemaakt in de aanmaak van de hersengolven. De therapie kan helpen bij klachten veroorzaakt door ADHD, depressie, burn-out, slaapproblemen en angst. Er zijn verschillende soorten ADHD. Bij een bepaald type ADHD maken mensen aan de voorkant van de hersenen langzame golven aan terwijl ze op dat moment snellere hersengolven moeten produceren. Dat kan klachten veroorzaken zoals slechte concentratie en impulsiviteit. De QEEG scan die van te voren wordt afgenomen meet de hersengolven op 19 punten op het hoofd en vergelijkt die met een database van mensen die geen klachten hebben. Aan de hand daarvan is te zien welke golven niet in balans zijn en ook op welke punten van de hersenen dat het geval is.”
Neurofeedback behandeling
“Tijdens de therapiesessies worden twee punten op het hoofd tegelijkertijd behandeld. De cliënt krijgt sensoren op het hoofd, waarmee de metingen worden gedaan . Deze metingen worden zichtbaar gemaakt en gecontroleerd op de computer. De cliënt krijgt een dvd te zien of muziek te horen. Daarbij krijgt hij of zij feedback van de hersengolven doordat het geluid zachter of harder wordt of het beeld donkerder of lichter wordt. De hersenen worden zo aangezet om ‘beter hun best te doen’. De hersenen worden als het ware beloond als ze de goede hersengolven aanmaken. Door vele oefeningen worden de hersenen getraind en flexibeler.”
“De sessies zijn niet intensief, je kan daarna nog gewoon fietsen of autorijden. De cliënt ervaart het als relaxed een filmpje kijken of muziek luisteren. Omdat de hersenen worden getriggerd bij te stellen en in feite hard werken tijdens de sessie kan het in het begin wel vermoeiend zijn, maar de meeste mensen hebben er weinig last van.“
Vormen neurofeedback therapie
“Neurofeedback wordt op verschillende manieren uitgevoerd. Soms wordt maar op een beperkt van het hoofd gemeten en behandeld. Degenen die zich neurofeedbacktherapeut noemen kunnen ook verschillende achtergronden hebben. Sommige opleidingen duren maar een paar weekenden en daar heb je geen academische opleiding voor nodig. Ik heb eerst een academische opleiding psychologie gedaan en daarna een postdoctorale opleiding neurofeedback van een jaar.
Ik heb dus een aardige wetenschappelijke ondergrond voor deze therapiesoort.”
Voor welke klachten is het geschikt?
“De neurofeedback therapie is een wetenschappelijk bewezen therapievorm voor mensen met ADHD. Ook mensen met epilepsie, depressie, angst, autisme en burn-out kunnen baat hebben bij neurofeedback therapie. Ernstige afwijkingen in de hersenen kunnen niet worden behandeld, dat is zaak voor een neuroloog. Ik zie dat mensen met ADHD zich onder andere beter kunnen concentreren, ze worden minder impulsief, ze kunnen hun dagelijkse bezigheden beter organiseren en er is minder chaos in hun hoofd. Daarnaast zie ik in mijn praktijk dat mensen zich lang niet meer zo druk maken om in feite kleine tegenslagen en daarom een gelukkiger leven leiden na de therapie. De resultaten zijn blijvend, dus dat is zeker de moeite waard.”
Gezondheid cliënt
“In principe kan iedereen de therapie volgen. Het is van belang dat de cliënt in elk geval een gemiddelde intelligentie heeft en rustig kan blijven zitten tijdens de behandeling zodat de metingen accuraat zijn. Er is geen nazorg nodig en cliënten hoeven na de behandeling niet bepaalde dingen te doen of te laten om het resultaat te behouden. Het is wel van belang dat de omgeving waarin de cliënt leeft enige rust, regelmaat, opgeruimdheid en gezond eten biedt, maar dat is voor iedereen van belang.”
Klachten ADD en ADHD
“Eigenlijk kunnen alle klachten die met ADD en ADHD gepaard gaan worden behandeld met neurofeedback therapie. Denk bijvoorbeeld aan burn-out, slapeloosheid, vastlopen op het werk, blijven malen, stress, veel piekeren, van een mug een olifant maken, met tien dingen tegelijk bezig zijn, snel afgeleid zijn, spullen kwijt raken, afspraken vergeten en geen puf meer hebben na een werkdag. Veel cliënten die met klachten in de praktijk komen weten waar het mis gaat, maar blijken niet in staat er zelf wat aan te doen.“
Medicatie en neurofeedback therapie
“Mensen die medicatie voor ADHD gebruiken kunnen daarnaast neurofeedbacktherapie volgen. In overleg met de arts kan de medicatie worden afgebouwd omdat de symptomen van ADHD door de therapie verminderen. In het algemeen heeft neurofeedbacktherapie geen ondersteuning van medicatie nodig voor de ADHD. Maar het kan wel nodig zijn voor andere klachten zoals depressie of angst.”
“Sommige cliënten gebruiken liever geen medicatie uit overtuiging of omdat ze bang zijn een dosis te vergeten. Ook hebben cliënten last van het moment wanneer de medicatie is uitgewerkt en een nieuwe pil moet worden ingenomen. Het voordeel van neurofeedback is dat je dat probleem niet hebt en er zijn geen bijwerkingen.”
Op zoek naar een behandelaar
“Om een goede therapeut te vinden kan je vragen naar de achtergrond van de therapeut en welke opleiding hij of zij heeft gevolgd. Er is geen officiële opleiding voor neurofeedback therapeuten en in principe mag iedereen zich therapeut noemen. Als psycholoog heb je een gedegen opleiding en achtergrond voor de achterliggende werking van neurofeedback en de psychische problemen van de cliënten.
Resultaten neurofeedback therapie bij ADD en ADHD
“Cliënten vertellen dat ze zo blij zijn dat het goed gaat en dat ze complimentjes krijgen. Hun partners zijn ook heel blij met de veranderingen die ze zien. Het geeft mij vreugde als een cliënt zich zoveel beter voelt. Ze kunnen beter hun weg vinden, zijn weerbaarder, kruipen niet meer in hun schulp en verschuilen zich niet ongemerkt voor de buitenwereld. Een van mijn cliënten heeft op de koksschool gezeten en kreeg het maar niet voor elkaar om ’s avonds na het werk voor zichzelf te koken. Nu komt hij thuis en kookt hij een goede maaltijd voor zichzelf. Hij is daar heel erg gelukkig mee.”
“Je kunt je leven zoveel verrijken en je talenten optimaal gebruiken als je je klachten laat behandelen met neurofeedback therapie. Na de behandeling zal je grotendeels zijn verlost van je klachten en kan je dingen doen die je wilt doen. Dit kan allemaal zonder medicijnen en zonder bijwerkingen. Sommige mensen vinden het duur, maar het is een investering in jezelf en je hoeft het bedrag niet in een keer neer te tellen. Je krijgt er enorm veel voor terug dus het is de investering zeker waard.”
Met dank aan Nelleke Hendriks van Neuro FB Functioneer Beter.
[…] ADHD | Interview met een neuro feedback therapeut over de waarde van neuro feedback therapie voor mensen met ADHD en ADD. Deze therapie kan je leven voor altijd veranderen? […]
Beste Eleonoor,
Wij staan inderdaad voor een positievere kijk op ADHD en ADD en willen graag wegblijven van teveel medische termen, hulpmiddelen en medicatie. We willen graag beide kanten van ADHD en ADD laten zien. Daar horen de grappige en leuke eigenschappen bij, maar ook de mindere kanten.
Ondanks dat we graag een tegengeluid willen bieden kunnen we niet ontkennen dat veel mensen met ADHD tegen problemen aanlopen. Vandaar dat we ook informatie bieden over alternatieve behandelwijzen als biologische diëten voor mensen met darmproblemen en neuro feedback therapie voor mensen die teveel tegen ADHD gerelateerde klachten aan lopen. Dit uiteraard naast de herkenbare blogs over associatief denken, een creatief pillenalarm en (volgende week) seks met een ADHD’er.
We hopen hiermee een breder en genuanceerder beeld neer te zetten dan de meeste informatiegebaseerde sites. Mocht er een onderwerp zijn waar je graag meer over zou willen weten horen we dat heel graag! De site is opgezet voor en door ADHD’ers, dat voor ADHD’ers willen we absoluut niet uit het oog verliezen. Bedankt voor je reactie!
Groet redactie ADHD’er.nl
Het valt mij op dat ondanks het feit dat de site in principe zou gaan over de voordelen van ADD er toch verdomd veel artikelen te vinden zijn over hoe verschrikkelijk het wel niet is om te hebben ( Alsof je dat niet allang weet als je ADD hebt). Ook dit artikel is weer zo geschreven dat het lijkt alsof de enige manier van leven met ADD is zo veel mogelijk de gevolgen tegengaan, en zonodig jezelf veranderen om er maar vanaf te zijn. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik mijn random, van de hak op de tak, rare dingen onthoudende, iedereen accepterende brein wel zou willen veranderen. Ik ben er eigenlijk stiekem ook wel een beetje trots op dat ik “anders” ben…
Raak je niet jezelf een beetje kwijt als je zo aan je hersenen gaat knutselen?