ADHD ADHD bij volwassenen ADHD kenmerken ADHD test Concentratie Concerta Medicatie Omgaan met ADHD Onzekerheid Rijbewijs Ritalin Slaapproblemen Therapie

Herkeuring rijbewijs voor ADHD'ers van de baan!

ADHD_rijbewijsMinister Schultz van Haegen van Infrastructuur komt na een lange test eindelijk met goed nieuws voor mensen met ADHD. De verplichte herkeuring voor het rijbewijs voor ADHD’ers is van de baan! Na een positief advies van de Gezondheidsraad heeft de minister de knoop doorgehakt. Sinds afgelopen zomer zijn de voorwaarden al versoepeld op aandringen van de Tweede Kamer, nu is de herkeuring volledig geschrapt.

Geen herkeuring rijbewijs

De herkeuring voor het rijbewijs is naar verwachting vanaf aankomende zomer niet meer verplicht. ‘Het vervallen van de herkeuring betekent voor mensen met ADHD dat het verlengen van een rijbewijs minder ingewikkeld wordt en minder geld kost’, aldus de minister. De minister hoopt dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) klaar is om vanaf deze zomer te starten met de nieuwe werkwijze. Mensen met ADHD die al jaren veilig een auto besturen komen door deze maatregel niet meer voor onnodige extra kosten voor de keuring te staan. Het risico op ongelukken vermindert naarmate de bestuurder meer rijervaring opdoet en bovendien neemt ADHD niet in ernst toe, waardoor er geen reden is voor herkeuring stelt de Gezondheidsraad.

Wel keuring bij afrijden

Ondanks dat de herkeuring nu van de baan is, blijft de keuring voor ADHD’ers bij het aanvragen van het eerste rijbewijs verplicht. De Gezondheidsraad stelt dat ADHD het rijgedrag negatief kan beïnvloeden. ADHD’ers kunnen bijvoorbeeld makkelijk afgeleid zijn in het verkeer, impulsief of agressief reageren. Daardoor ligt het risico op ongelukken hoger en is de keuring nodig. Het verhoogde risico op ongelukken verschilt per persoon.

Zijn ADHD’ers veroorzakers van ongelukken?

Uit bovenstaande argumenten van de Gezondheidsraad merk ik op dat mensen met ADHD, ongeacht of ze medicatie gebruiken, minder geschikt worden geacht om deel te nemen aan het verkeer. Nu zijn er absoluut mensen die geen drie seconden hun aandacht ergens bij kunnen houden en daarmee potentieel verminderd vaardig zijn in het verkeer. Ik vraag me toch af of mensen met ADHD significant minder geschikt zijn om een gemotoriseerd voertuig te besturen en meer ongelukken veroorzaken. Mijn ervaring is dat mensen met ADHD prima aan het verkeer kunnen deelnemen zo lang ze ruimte creëren om zich op het rijden te concentreren. Zowel met als zonder medicatie gaat dit prima en ken ik geen mensen met ADHD die substantieel meer ongelukken hebben gehad of veroorzaakt zoals de Gezondheidsraad doet vermoeden. Tijd om de keuring voor het eerste rijbewijs maar voor iedereen in te voeren? Want er zijn voldoende andere groepen mensen waarvan ik me afvraag of die nog wel op de weg thuis horen.

Danitsja Koster
FacebookTwitterWebsite

Aanbevolen artikelen

1 Reactie

  1. Mijn zoon van 26 kreeg het bericht dat hij weer gekeurd moest worden voor verlenging van zijn rijbewijs.

Reacties zijn gesloten.