ADHD Chaos Concentratie Gedachten Ontspanning Overspannen en Burn-out Therapie Zelfbeeld

Helemaal zen in een boeddhistisch klooster

Als onderdeel van mijn revalidatietraject mocht ik drie dagen naar een Tibetaans klooster in België. Hier wordt een programma geboden van yoga, meditatie, lezingen van lama’s en een buitenactiviteit. Alles omringt door een prachtig landschap en een bijzonder indrukwekkend Tibetaans centrum met een zeer mooi klooster. Op de middelbare school heb ik een dergelijk weekend gedaan in een Dominicaner klooster wat veel indruk op me heeft gemaakt. Dus ik had er gelijk al veel zin in. Maar aan de andere kant, zen worden met een ADHD-hoofd is nog best een uitdaging!

Bezig met mezelf

Één van de dingen die ik tijdens het revalidatietraject aan het leren ben, is bezig zijn met mezelf in plaats van met de ander. De drie dames met wie ik naar België ben gereden zijn ontzettend gezellig en ik heb me verschrikkelijk met ze vermaakt, maar ik heb ook heel prima kunnen zeggen wanneer ik me even wilde terugtrekken. Het was een goede praktijkoefening om mijn eigen behoeftes serieus te nemen. In een sociale setting vind ik het altijd lastig om me terug te trekken en op tijd te erkennen dat ik daar behoefte aan heb. Juist omdat iedereen deze dagen er voor zichzelf zit en aan het oefenen is met het herkennen van de eigen behoeften is het een fijne omgeving geweest om mijn weg hierin te vinden. Zo ben ik lekker op tijd naar mijn kamer gegaan om rustig en op tijd te kunnen slapen (niet helemaal gelukt trouwens). En heb ik de tijd genomen om te lezen en te gaan hardlopen. Omdat er geen wifi is in het klooster is de telefoon niet zo’n enorme stoorzender, dat is zeker een goede les die ik hopelijk in het dagelijks leven kan blijven toepassen.

Energie kwijtraken

Mede door mijn ADHD heb ik veel fysieke energie die ik kwijt moet. De dag van aankomst hebben we een wandeling gemaakt en de tweede dag is een wandeling georganiseerd door het revalidatiecentrum onderdeel van het programma. Maar voordat ik klaar ben voor een dag vol lezingen en meditatie moet ik echt mijn energie kwijt. Na de yoga en de wandeling merkte ik dat ik nog volop energie had, dus ik ben een stuk gaan hardlopen. Op die manier is mijn lijf voldoende vermoeid dat ik me kan toeleggen op meditatie en me rustig klaar maken voor de nacht. Eindeloos wiebelkonten omdat mijn lijf nog bruist van de energie is geen goed startpunt voor een meditatie, dus dat is iets waar ik altijd rekening mee zal moeten houden. Het voordeel is dat ik vrij sportief ben dus altijd een manier heb om wat mijn mijn fysieke energie te doen. Ik moet het alleen doen!

Filosofie en zelfreflectie

Als van jongs af aan ben ik bezig met filosofie en zelfreflectie. Ik vind het ontzettend interessant om over de grote en kleine dingen van het leven na te denken en ik vind het belangrijk om mezelf continue te ontwikkelen. Toch zijn deze belangrijke onderdelen van mijn leven de laatste jaren wat naar de achtergrond verdwenen. Werk, carrière, sociaal leven en noem het op vochten om aandacht. Tijd en ruimte om stil te staan was er niet en was ook vooral niet prikkelend genoeg. Een tijdje terug heb ik in een kringloopwinkel een mooi filosofisch boek gekocht waarin ik gelijk ben begonnen met lezen. De paar dagen in het klooster hebben mij weer hernieuwde energie gegeven om me verder te verdiepen in de filosofie en mezelf. Yoga en meditatie zijn nog te weinig onderdeel van mijn leven terwijl ik er enorm veel profijt van heb, daarnaast merk ik dat een lezing over boeddhistische thema’s bij mij wat in werking zet. Ik wil me verder verdiepen in de stof en mijn geest verrijken. De sportschool waar ik wil gaan sporten zal ook zeker yoga moeten aanbieden zodat ik daarin al een mooi moment van geestelijke verrijking kan creëren. Nu is het zaak om te kijken hoe ik, naast lezen en zelf reflecteren, filosofie een structureel onderdeel kan maken van mijn leven.

Helemaal zen

De dagen in het klooster zijn omgevlogen. Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad en gemerkt dat ik in een dergelijke setting dichter bij mijn eigen behoeftes kom. Ik heb wat concrete lessen uit de dagen kunnen halen en op een wat algemener vlak inzichten gekregen. Ik was absoluut helemaal zen door de yoga en meditatie, daarnaast heb ik me gebogen over de vele aantekeningen die ik heb gemaakt tijdens de lezingen om de stof me eigen te maken. Hopelijk kan ik het zen-gevoel wat langer vasthouden en een retraite voor komend jaar plannen lijkt me een heel mooi iets om mezelf weer even terug te brengen bij mezelf!

Aanbevolen artikelen