ADHD ADHD bij volwassenen Concentratie Depressie Onhandig Onzekerheid Stress Vergeetachtigheid Vermoeidheid

Feestdagenstress?

kerst_stressDeze week stelde ik een vraag op onze Facebookpagina om te zien hoe ADHD’ers omgaan met de feestdagenstress. De antwoorden variëren van ‘Ik had als kind al een hekel aan deze maand en kan niet wachten tot het januari is’ tot ‘Ik laat de versiering lekker het hele jaar hangen’. Ik heb ook elk jaar weer moeite om mijn hoofd boven water te houden, zeker omdat er naast de feestdagen ook nog zes verjaardagen tussendoor fietsen. Dat moet toch beter kunnen! Hierbij tips voor vier verschillende feestdagentypes met ieder hun eigen visie op de decembermaand.

1. Dat hele kerstgebeuren mag aan mij voorbij gaan

Er zijn mensen die niet op kerst, oud en nieuw en de decemberdrukte zitten te wachten. Dat is je natuurlijk goed recht! Een puntje van aandacht kan zijn dat familie, vrienden en je partner toch verwachten dat je deelneemt aan de feestelijkheden. Daar zijn grofweg twee oplossingen voor: je zorgt door werk, vakantie of een goed betoog dat je in overeenstemming met de feestdagenfans het samenzijn kan missen. Het is uiteraard van groot belang dat je aangeeft waarom je er niet bij kan zijn zonder de feestvreugde bij de andere partij de kop in te drukken. Of je zorgt ervoor dat je wel aan de feestelijkheden meedoet, maar dan op een manier die voor jou te overzien is. Dus bijvoorbeeld om voor te stellen waar kerst wordt gevierd, vanaf wanneer je daarbij aanwezig wil zijn en door open te zijn over je bewaren en daarmee de ruimte te creëren om niet uren in de keuken te staan of je even terug te kunnen trekken als je daar behoefte aan hebt. Tussen een uitbundig feest wat de hele dag duurt en totale afwezigheid bevinden zich legio van mogelijkheden. Daar is vast een middenweg in te vinden.

2. Op zich vind ik kerst wel leuk, maar het is allemaal zo’n gedoe

Laten we gezellig met elkaar besluiten dat de feestdagen zo’n gedoe zijn als je er zelf van maakt. Gooi alle verwachtingen en spanning de deur uit en maak er een feest van waar iedereen van kan genieten. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om iedereen met wie je een van de feestdagen viert een deel van het eten en drinken te verzorgen. Je kan er ook voor kiezen om de versieringen ingetogen te houden, volledig over te slaan of gezellig met een clubje het optuigen van de kerstboom te doen. Daarnaast zijn vaak de cadeaus ook nog een stressfactor. Je kan ervoor kiezen om (bijna) geen cadeaus te doen, je inkopen alvast in september in huis te halen en in te pakken, of alle cadeaus bij dezelfde webwinkel (ingepakt en wel) te bestellen zodat je daar geen zorgen meer over hebt. De gouden regel is dus: hou het overzichtelijk en behapbaar zodat je er ook nog van kan genieten.

3. Ik ben gek op de feestdagen, maar het sloopt me

Als je gek bent op de feestdagen heeft het weinig zin je ervan te overtuigen dat het ook gezellig is zonder versieringen en cadeaus. Dus hoe pak je dat slim aan? Verdelen en plannen lijkt de enige manier. Begin vroeg met cadeaus kopen, recepten verzamelen en hulptroepen inschakelen. Mensen die bij of met jou de feestdagen komen vieren mogen best een handje uitsteken, samen cadeaus inpakken is toch veel leuker dan alleen! Met het opruimen, schoonmaken en versieren van het huis kunnen de feestgangers ook best even helpen, zeker als je elkaar erg goed kent, en niet alles hoeft op een avond af. Je kan er best een week voor uittrekken om je huis aan kant te maken voor het sint-, kerst- of oud en nieuwsfeest. Dat scheelt een hoop gedoe. Mocht dat niet voldoende zijn kan je op de feestdag zelf ervoor kiezen om een soort lopend buffet aan hapjes, diner en drinken klaar te zetten. Dan zijn de gasten vrij om te pakken waar ze zin in hebben en kan jij je lekker vermaken met de andere feestgangers. Of je gaat lekker uit eten, dan heb je helemaal geen zorgen over hapjes, drankjes en versieringen!

kerst zak cadeaus

4.Ik ben gek op de feestdagen en heb nooit last van stress

Top! Stuur ons alsjeblieft een mail met hoe je dat doet. Wij hebben het op papier onder de knie, maar in praktijk kunnen we nog wel wat tips gebruiken. Hele fijne december allemaal!

Naiad

Aanbevolen artikelen