ADHD Diagnose Onzekerheid Sociaal leven Vooroordelen

De grootste mythes en vooroordelen over ADHD

[:nl]image2

Ondanks alle informatie die voor handen is en al het wetenschappelijk onderzoek wat er is gedaan, zijn er nog steeds talloze mythes en vooroordelen over ADHD. Natuurlijk is er nog steeds veel onbekend, maar de bekendste mythen en vooroordelen zijn echt meermaals onderuit gehaald in wetenschappelijk onderzoek. Meestal weet ik het nare gevoel van me af te schudden als ik weer eens met één van de mythes of vooroordelen te maken krijg, maar soms raakt het me diep. Om mezelf te helpen een scherp antwoord te geven op de soms enorm kwetsende onwetendheid van anderen, heb ik de bekendste mythes en vooroordelen op een rijtje gezet. Wat zijn volgens jou de ergste mythes?

1 Iemand met ADHD is altijd druk

In de psychiatrie worden drie sub-types ADHD (plus NAO, niet anderszins omschreven) onderscheiden, in de onderzoeken met hersenscans voor ADHD worden er zelfs zes sub-types gebruikt. De geëxternaliseerde drukte, wat meestal wordt bedoelt met ‘druk’, is bij slechts enkele sub-types een erkend symptoom. Bij de meeste sub-types is dit symptoom niet of slechts beperkt aan de orde, en dan laat ik nog even buiten beschouwing dat niet elke ADHDer die het ‘prototype drukke ADHD’ heeft niet 24/7 druk zal zijn. Dus nee, iemand met ADHD is zeker niet altijd druk en iemand die niet druk is kan zeker wél ADHD hebben.

2 ADHD gaat over na de kindertijd

Het zou voor veel ADHDers zo fijn zijn als ADHD magisch zou verdwijnen na de puberteit, 18e verjaardag of een andere mijlpaal die het volwassen leven moet inluiden. Geen chaos in het huishouden, stapels vergeten rekeningen in een la, moeilijkheden op het werk door te laat komen, blessures door impulsieve acties, weken blut zijn door een gat in je hand en weet ik wat nog meer. Gewoon, omdat je volwassen bent en ADHD ineens is verdwenen. Zo’n feest is het niet en de uitdagingen zijn permanent. Mettertijd worden we handiger in het omgaan met de symptomen, het leven vormgeven wat bij ons past en de grenzen van ons kunnen respecteren. De strijd blijft en het gaat niet vanzelf. Als je ziet dat iemand als volwassene rustiger en stabieler lijkt, geef diegene dan een groot compliment. Hij of zij heeft er keihard voor gewerkt.

3 ADHD bestaat niet / is een verzinsel van de farmaceutische industrie / bestond vroeger niet / kinderen zijn gewoon druk

Super, dan zijn bij deze al mijn problemen opgelost. Wat is het devies? Rondje rennen, strengere ouders/leraren/collega’s, gewoon niet zeuren of iets anders? Geloof mij, ik heb van alles geprobeerd en met mij nog miljoenen ADHDers die hun weg proberen te vinden in het leven. Geef ADHD een andere naam, hussel de sub-types door elkaar, verander de therapie, het maakt mij niks uit. De symptomen zijn echt en de lijdensdruk is echt. Stellen dat ADHD niet bestaat of een verzinsel ondermijnt mijn symptomen en lijden, dat maakt me wel wat uit! Hiermee maak je namelijk mijn leven nóg ingewikkelder en je maakt me heel verdrietig. In plaats van ondermijnen van andermans gevoel en ervaring, ga op zoek naar een oplossing! Daar ben ik zelf namelijk ook heel benieuwd naar.

4 Visolie / meditatie / acupunctuur / linksdraaiende kamelenyoghurt werkt beter dan medicatie

Wat voor jou werkt, werkt misschien niet voor mij en andersom. Sommige mensen draaien geweldig op Concerta, ik ging daarop helemaal mis en raak dat spul nooit meer aan. Ik ben nu Rélecs aan het proberen (LTO3) en dat lijkt bij mij erg goed te gaan, terwijl een vriendin die er tegelijk mee is gestart er totaal niet van kon slapen en na enkele dagen moest stoppen. Elk lijf is anders, dus één hulpmiddel werkt zelden (nooit) voor iedereen. Tips uitwisselen is natuurlijk prima en zeer welkom, maar ga mij niet vertellen wat ik wel en niet moet doen gebaseerd op de ervaring van één buurman/nichtje/collega. Mijn lijf is anders dan dat van hen dus wat werkt voor mij is mogelijk ook anders dan dat van hen. Tips en inspiratie zijn prima, dwingend advies niet.

5 Medicatie is drugs

Net als paracetamol, chemokuur, penicilline, neusspray en antibiotica is medicatie voor ADHD (psst, er zijn meerdere middelen op de markt naast het verguisde Ritalin) een middel wat je niet achteloos moet nemen. Niet voor niks word het grootste deel van de medicatie voor uiteenlopende aandoeningen voorgeschreven en gecontroleerd door een arts. Mensen die medicatie gebruiken voor ADHD-symptomen worden ingeregeld onder begeleiding van een arts, meestal een psychiater, en begeleid door dezelfde arts of de huisarts. Periodieke controle van bloeddruk en werking van de medicatie is in principe standaard procedure. Bij elk medicijn is het belangrijk om af te wegen of de voordelen groter zijn dan de nadelen of eventuele bijwerkingen. Ik ben een grote meid en kan heel goed zelf samen met mijn arts bepalen wat ik aan hulpmiddelen gebruik. Ik bemoei me niet met de keuze in medicatie bij patiënten met allergie, blaasontsteking, migraine of terminale ziekten, dus ik zou het erg op prijs stellen als ik ook zelf mag besluiten over mijn eigen medicijngebruik.

6 Als dat ADHD is, dan heb ik het ook I

Soms hoor ik bovenstaande uitspraak en vraag ik me af waarom degene die de zin uitspreekt nooit eerder onderzoek heeft gedaan naar ADHD, want in mijn ogen ben je een zeer goede kandidaat voor de diagnose. Ik denk dat ADHDers een ADHD-sensor hebben en andere ADHDers aantrekken. Ik zie een soort herkenning in de manier van doen en denken, als mensen dan gekscherend over de diagnose praten denk ik dat ze zichzelf verschrikkelijk tekort doen. Kennis over hoe je in elkaar steekt en dat er anderen zijn die zo werken kan wonderen doen voor je zelfbeeld en begrip voor jezelf. De “dan heb ik het ook” vind ik dan vaak minder erg, omdat ik weet dat er een kern van waarheid inzit waarvan ik hoop dat de ander daar ooit wat mee gaat kunnen. Hopelijk werkt gedoseerd informatie geven om de herkenning in de diagnose aan te wakkeren. Weten wat je hebt maakt vaak zo’n enorm verschil.

7 Medicatie bij ADHD is onnodig

Dat zou fijn zijn, maar helaas is dit voor veel mensen utopisch. ADHD-symptomen zijn niet alleen lastig voor de buitenwereld zoals soms wordt gedacht, ADHD is ontzettend lastig voor jezelf. Om mee te draaien in je eigen leven én de veeleisende maatschappij is het zaak om goed beslagen ten ijs te komen. Voor veel mensen met ADHD is het, zelfs na allerlei andere aanpassingen in het leven, noodzakelijk om medicatie te gebruiken. Niet om het ‘makkelijker’ te maken, maar om überhaupt het hoofd boven water te houden. Stellen dat medicatie onnodig is bij ADHD, is een directe aanval op de ernst van de aandoening. Hoe licht of zwaar je ADHD ook ervaart, voor een groot deel van de ADHDers is leven met medicatie, begeleiding, aanpassingen en noem het op nog steeds verre van ‘normaal’ en comfortabel. Wanneer iemand kiest voor ADHD-medicatie is dat uit noodzaak, niet voor het gemak of de gezelligheid. Daarbij komt dat deze mensen in de regel talloze andere opties hebben geprobeerd voordat medicatie wordt uitgetest, meestal wegens het stigma wat rust op ADHD-medicatie.

8 Als dat ADHD is, dan heb ik het ook II

Mensen die de symptomen bagatelliseren of willen ondermijnen met de uitspraak “dan heb ik het ook”, gaan er meestal vanuit dat je ‘wel eens’ last hebt van de symptomen. De uitleg dat het continue en structureel is en zelfs verlammend werkt wil ik geven, maar dan stop ik ermee. Het is onmogelijk om de aandoening in al haar nuances en uitingsvormen te vatten, zeker als de luisterende partij niet wil begrijpen wat ik probeer te zeggen. Ik ga de discussie over wat ADHD is, medicatiegebruik en ADHD-symptomen niet aan. Mezelf verdedigen over hoe ik in elkaar steek kost me onevenredig veel energie, dat is het me niet waard. Zodra de woorden ‘label’, ‘stempel’ of ‘dat heb ik ook weleens’ vallen, weet ik dat het gesprek voor mij de moeite niet is. Een enkele keer kom ik de uitspraak tegen, meestal probeer ik het te mijden. Jammer genoeg betekent dit onbegrip vaak ook een verwijdering in het onderlinge contact, maar omdat ik het me zo aantrek is dat vaak de enige optie. Ik praat open over hoe ik in elkaar steek en waar ik moeite mee heb, daarbij verwacht ik een serieuze gesprekspartner. Het gevoel wat ik krijg als ik niet serieus wordt genomen en niet mag zijn zoals ik ben is het me simpelweg niet waard.

9 Iemand met ADHD heeft een gebrek aan wilskracht / doorzettingsvermogen / intelligentie

Zie eerder punt over het hoofd boven water houden en op de tenen lopen, dan zal je hopelijk inzien dat een gebrek aan wilskracht of doorzettingsvermogen ab-so-luut niet aan de orde is. Natuurlijk zijn er situaties en gevallen waarin het aan wilskracht of doorzettingsvermogen ontbreekt, maar over de hele linie kost het ons ADHDers meer wilskracht en doorzettingsvermogen om te functioneren en mee te komen met de ‘normale’ mensen. Om dit te kunnen volhouden zijn creatieve en vernuftige trucs en short-cuts nodig, anders is het niet vol te houden. Veel mensen met ADHD zijn noodgedwongen creatief, intelligent en oplossingsgericht. We zetten door tot we erbij neervallen, anders waren we nooit zover gekomen dat de rest van de wereld denkt dat we redelijk functioneren!

10 ADHD komt door teveel suiker eten / computerspelletjes spelen / vrijheid als kind

In Nederland zijn we er als de kippen bij als we iemand anders kunnen vertellen hoe hij/zij iets moet doen. Bij trouwen, zwangerschap, opvoeden en ziekte staan we in de rij om andermans keuzevrijheid in te perken. Ik ben er zelf behoorlijk allergisch voor, zeker als de ongevraagde dwingende adviezen gepaard gaan met een onmetelijke dosis onwetendheid en onbegrip. Dat is namelijk vaak aan de orde als het gaat over waar ADHD vandaan komt of hoe het moet worden opgelost. “Je moet hem gewoon strenger aanpakken”, “Vroeger speelden we altijd buiten, nu zitten die kinderen achter de computer en hebben ze allemaal ADHD” of natuurlijk “Van al die suikers in eten en drinken zou ik ook gaan stuiteren” zijn nog redelijk vriendelijke uitspraken om mensen met ADHD en hun ouders een structureel rotgevoel en gevaarlijk slecht zelfbeeld te geven. Kijk even naar de wetenschap en zie dat dit soort uitspraken simpelweg onwaar zijn. Het vinden van een routine met sporten, ontspanning, dagritme, voeding en hulpmiddelen is absoluut belangrijk om de symptomen van ADHD binnen de perken te houden. Maar suiker, computerspelletjes of vrije opvoeding zijn net zo min de veroorzaker van ADHD als dat ze een allesomvattende oplossing kunnen zijn. Als het zo simpel zou zijn, dan waren de problemen al lang opgelost.

Ben je op zoek naar verdere informatie over ADHD en wetenschappelijk onderzoek? Op onze pagina ADD of ADHD? staat informatie over de aandoening en links naar wetenschappelijke artikelen over uiteenlopende sub-onderwerpen. Wat zijn voor jou de ergste mythes en vooroordelen over ADHD?[:]

Aanbevolen artikelen

19 Reacties

 1. Zo, die psychiater had wel een heel beperkt beeld van wat ADHD is dan! Ben je wel weer uit de ellende met de arbeidsongeschiktheid gekomen? Hopelijk ben je weer een beetje op de rit.

 2. Haha dat is een goed punt! Ik kreeg laatst ook te horen dat ik rust breng, toen vroeg ik me af over wie ze het hadden. 😉 Mooi compliment wel.

 3. Ik ben eens door een psychiater gekeurd van de arbeidsongeschiktheidsverzekering en deze durfde zwart op wit te stellen dat ik geen adhd heb omdat ik een universitaire studie heb afgerond(met altijd 6 boeken om me heen en de afspraak met mezelf dat ik alles mocht lezen als het maar over geneeskunde ging)

 4. Herkenbaar! Ik maak me er inmiddels niet zo druk om en weet de meeste opmerkingen wel te pareren. Soms zeggen mensen niets aan me te merken, dat vat ik op als compliment. Gelukkig kunnen ze de drukte in mijn hoofd niet zien 🙂

 5. Beste Sanne, wat een lastige situatie! Laat ik beginnen met dat het altijd jouw keuze is of je iemand informeert over je ADHD, geloof, seksualiteit, ingegroeide teennagel of snotneus. Dat je nu onder druk wordt gezet om het te vertellen is niet oké, of je moeder nou gelijk heeft of niet. Je kan misschien aan haar duidelijk proberen te maken dat openheid geven over ADHD eigenlijk hetzelfde is als ‘uit de kast komen’ als niet-heteroseksueel. Dat is een proces wat op jouw tempo en jouw moment gaat bij de mensen waarbij jij daar openheid over wil geven.

  Je kan ervoor kiezen om wanneer je daar bent het te vertellen zodat de eerste indruk die ze hebben echt ‘van jou’ is, maar ook dat is jouw beslissing. Misschien is het juist wel fijn om ze eerst even te leren kennen zodat je kan inschatten hoe je het beste dit aan ze kan en wil vertellen. Het is misschien wel goed om te onderzoeken waarom je het lastig vind er openheid over te geven naar deze mensen. Is het de angst voor een annulering van het project of speelt er meer? In elk geval lijkt het mij goed om hierin zelf je beslissing te nemen. Zo lang er geen regel of wet is die jou verplicht hier openheid over te geven is het helemaal aan jou. Veel sterkte!

 6. Hoi! Graag uw mening en advies over het volgende. Ik ben 18 jaar en ga in januari werken als au pair bij een Nederlands gezin in Engeland. Alles is al helemaal rond, tickets zijn gisteren geboekt etc.
  Maar ik heb niet aan het gezin vertelt dat ik ADHD heb, omdat er altijd veel vooroordelen zijn. Ik had ook vooroordelen, totdat ik vorig jaar de diagnose kreeg. Ik had tegen mijn moeder gezegd dat ik liever niet over de diagnose vertelde, aangezien dat mijn kans op een plekje in een gezin verkleind. Ook nu alles rond is, zeg ik liever niets over mijn adhd. Maar mijn moeder vind ineens dat ik het eigenlijk toch moet vertellen. Ze dwingt me er zelfs toe (“Ja, echt hoor, anders doe ik het!”) Mijn mening is dat ik het vertel wanneer het erop aan komt, omdat ik geen debiel ben en prima kan functioneren met mijn ADHD. Ik kan redelijk goed structuur houden en heb een zekere mate van verantwoordelijkheidsgevoel. Ik ben niet iemand die 24/7 druk is of afgeleid aan alles. In mijn ogen speelt mijn ADHD dus niet zo’n grote rol in mijn leven. Dus aan jullie de vraag: moet ik eerlijk zijn tegenover het gezin en daarmee een canceling riskeren? En haar beeld van mij veranderen? Of hou ik het voor me en vertel ik het later eventueel, als het er echt op aan komt? Het is misschien niet eerlijk om niks te zeggen, maar als het hen toch niet opvalt, wat is dan het probleem? Als ik het vertel gaan ze er misschien alleen maar op letten….
  Dank u wel voor uw advies!

 7. Hoi Christine,

  Ik heb het aangepast, hopelijk is het nu zoals je bedoelde! Bedankt voor je reactie, je bent bij lange na niet de enige die er zo over denkt. Het kost meer moeite, je hoofd werkt anders, maar het is ook zeker niet saai! Begrip voor jezelf is al een enorme stap vooruit. 🙂

 8. Mooi!. Een duidelijk standpunt waar ik mij achter schaar.
  Ik kan hier vanuit mijn eigen ervaring, er behoorlijk veel over zeggen, maar dat doe ik nu even niet, anders wordt het een boek 😉 Het mag wel duidelijk zijn dat ik ook tegen dit soort misstanden aanloop, en voor mij is dat geen pretje.
  Deze 52 jarige ADD oma, heeft tot op heden nog steeds last van onbegrip. Voor mij had het veel meer gescheeld, als deze diagnose zo’n 20 jaar geleden was vastgesteld.
  Het kost mij nu veel meer moeite, om mijzelf te laveren in deze ‘snelle maatschappij’. Je bent nooit te oud om te leren, maar het is wel een flinke klus ????
  Zeker de moeite waard, want deze dame gaat niet bij de pakken neerzitten.
  Óók ben ik hierin heel openhartig tegenover andere mensen. En zeg nou zelf………We zijn allen uniek, en zeker niet saai.

  Met vriendelijke groet,
  Christine ♊️

 9. Jeetje, wat een ongelooflijke zak die huisarts. Dit is niet zijn expertise en hij zou beter moeten weten, zonder gedegen onderzoek is niet te stellen of iemand ADHD heeft of niet. Ik zou zeker overstappen als ik jou was, ik ben zelf zo ver dat ik bij dergelijke situaties een klacht indien want dit soort uitspraken zijn gevaarlijk. Heel veel sterkte met het traject voor jou en je man! Hopelijk komen jullie snel op het juiste spoor.

 10. Prachtig geschreven! Ik heb een vooroordeel van mijn (nieuwe) huisarts. Mijn man heeft symptomen van ADD en daarom gingen we naar de huisarts voor een verwijzing om het uit te laten zoeken. En wat vertelde deze huisarts? Als mijn man ADD zou hebben, had hij 30 jaar geleden zijn diploma Goudsmid nooit kunnen halen!?!?!?! Ik heb zelf ADD, ook op dezelfde school gezeten en mijn diploma als Graveur glansrijk behaald! Met andere woorden; ik heb geen ADD! Hij baseerde zijn uitspraak op het feit dat hij in een AD(H)D-kliniek had gewerkt. Ik ben heel kwaad geworden en heb mezelf voorgenomen naar een andere huisarts in deze praktijk te gaan. Ik vind het absoluut niet kunnen dat een huisarts dit soort uitspraken doet!

 11. Dat had ik dus ook, de diagnose maakte voor mij zoveel duidelijk! Dat is voor de buitenwereld soms moeilijk te begrijpen als je redelijk functioneert, maar ik weet hoe de vork in de steel zit. Het is lastig en ik betrap mezelf vaak genoeg op het me aantrekken van (mogelijke) meningen en verwachtingen van anderen, maar ik leer nu wel om dichter bij mezelf te blijven. 🙂

 12. Bedankt voor het waardevolle advies danitsja, ik neem mezelf inderdaad serieus en accepteer mezelf zoals ik ben.
  De diagnose was een eye opener voor mij en haal veel steun uit contacten met anderen die de diagnose ook hebben. Leren en groeien verder en kan kwaliteit van leven ervaren.
  Ik blijf staande en positief ondanks alle vooroordelen. We blijven allemaal mensen en oordelen hoort bij de mens.

  Allemaal het beste gewenst en fijn dat je bij elkaar terecht kan, weet je in ieder geval zeker dat je serieus genomen wordt. ????

 13. Bedankt voor de reacties dames! Ik ben zelf gezegend met een heel fijne en steunende familie, toch kom ik de vooroordelen tegen. Ik kan me amper voorstellen hoe het moet zijn als je dierbaren je niet serieus nemen (na jaren te kampen met een slecht zelfbeeld juist door de ADHD-symptomen). Laat je niet gek maken en kies voor jezelf, dat is de moeilijke les die ik heb moeten trekken. 🙂

 14. Jazeker punt 8 gaan bij mij ook al mijn haren van recht overeind staan????????vooral als je dagelijks te horen krijgt doe niet zo moeilijk is toch simpel is toch makkelijk…..Ja voor jou ????Roep ik dan ..en intussen ben ik alles vergeten en kwijt waar mijn focus en energie naar toe zou moeten gaan ……heerlijk ADHDVROUW elke x weer die herkenning …zo blij met jullie!!!

 15. Zo ontzettend herkenbaar, het is al meer dan vervelend als een relatief onbekend persoon dit soort uitspraken of oordelen uit, bij mij is het helaas mijn moeder. Wordt ik echt verdrietig van. Zo veel oordelen maar ze heeft nooit de moeite genomen om er ook maar iets over te lezen, ondanks mijn verzoek dat wel te doen.
  ‘Daar waar jij last van hebt, dat hebben alle mensen wel in bepaalde mate’ ‘het is gewoon een trend/mode stoornis, iedereen heeft het tegenwoordig’ ‘is je drugs al binnen? Grrrrrrrr tuurlijk moeders, hou ook van jou hoor.

 16. Vooral punt 8! Ik heb naast adhd ook nog last van emotieregulatiestoornis en ik haat t als mensen zeggen dat ze zich ook wel eens kut voelen of chagerijnig zijn. Aargh!

 17. Wauw Danitsja……….. goed omschreven….. ik struikel erg tegen het vooroordeel dat het niet zo ‘zichtbaar ‘is… tja dat is het probleem ook voor een groot deel bij mij, masker op… en wel vaak de reactie Marieke wat heb je het toch weer chaotisch achtergelaten…. er wordt gedacht dat ik gemakzuchtig ben ( werk met name) maar t kost me zoveel en werk juist zo hard…….

Reacties zijn gesloten.