De goede voornemens-dip

hardlopenDat was het weer, de feestdagen van 2013 zitten er weer op en de goede voornemens van 2014 vliegen ons om de oren. Dit jaar gaan we wel ineens alles doen wat ons de afgelopen jaren niet is gelukt, en dat allemaal tegelijk ook nog! We gaan stoppen met roken, drinken en teveel eten. We gaan eindelijk starten met sporten, een langgekoesterde hobby uitoefenen, meer tijd doorbrengen met dierbaren en die fijne baan of promotie moet toch ook eens gaan lukken. Ik heb ook elk jaar weer veel te veel wilde plannen om te gaan uitvoeren, maar al snel ligt de teleurstelling op de loer. Is het wel haalbaar?

Professionaliseren in 2014

Dit jaar heb ik mezelf voorgenomen een site te lanceren die als professioneel uithangbord voor mijn schrijfdiensten en andere talenten moet gaan dienen. Ik moet nog een naam en de siteindeling bedenken, maar ik ben er al wel over uit dat dit de juiste volgende stap is. Op deze site wil ik voornamelijk informatie bieden en opdrachtgevers binnen halen, een persoonlijke blog lijkt me dan een beetje misplaatst. Toch wil ik het bloggen doorzetten en uitbreiden, dus dan daar maar een aparte site voor? En ga ik me met deze site richten op een niche (ben niet heel goed in keuzes maken) of ga ik breder, of allebei? En zowaar had ik een plan voor drie nieuwe sites terwijl de laatste post op ADHDer.nl alweer van drie weken terug is. Klinkt als een topplan.

Goed voornemen: sporten

Vorig jaar (jeetje, wat klinkt dat al lang geleden) ben ik begonnen met hardlopen. Gewoon, uit mezelf en voor mezelf. Met een app, een paar sportschoenen en een hardloopbroek van mijn vriend ben ik in het wilde weg begonnen en dat ging best prima. Dit deed ik voor het ontbijt, maar dat is alleen haalbaar als ik met de auto naar mijn werk ga en de files te overzien zijn. Dat is de laatste periode niet echt aan de orde geweest. Nu ligt het dus alweer een tijdje stil terwijl ik door de Sint en Kerstman goed verwend ben met handige hardloopattributen. Ik moet tijd maken om te gaan lopen. Maar wanneer? Ik wil graag lopen want ik vind het heerlijk, maar wanneer ik ‘s avonds thuis kom ben ik er ook wel weer even klaar mee. Het grote dilemma van tijd maken voor sporten is dus nu al begonnen.

Hobby’s uitoefenen

Een ruim jaar geleden kreeg ik met de kerst allerlei fijne spulletjes om te beginnen met schilderen. Ik heb de maanden ervoor tijd besteed aan mijn tekenskills en was klaar voor de stap naar het canvas doek. Op mijn bureau richtte ik een fijne plek in met mijn nieuwe ezel, doeken, kwasten en verf. Ik was klaar om de nieuwe Picasso te worden. Puntje bij paaltje heb ik daadwerkelijk een keer de rust gehad om echt wat op het doek te zetten, en dat terwijl ik het heerlijk en enorm ontspannend vind! Dat moet toch echt beter kunnen. Naast het schilderen wil ik graag leren programmeren in HTML en PHP om zo mijn eigen sites te kunnen bouwen. Ik heb twee mooie boeken klaar liggen en een goede vriend die programmeur is en me met liefde helpt. Toch loopt het traject naar superprogrammeur (of überhaupt in staat zijn om wat zinnige code uit m’n hoofd op te lepelen) niet van een leien dakje. Ik vind het leuk, interessant en er zit zeker meerwaarde voor mij in. Schop onder den kont en gaan?

Gezonder leven vanaf 1 januari

De meest gehoorde goede voornemens hebben volgens mij te maken met gezonder leven. Stoppen met roken, drinken, vet eten, zoveel kilo afvallen en het eerder genoemde beginnen met sporten. Ik vraag me af of het zinnig is om op 1 januari te stoppen met roken of te beginnen met sporten. Is dat niet de meest lastige dag van het jaar? Waarom doen we dit niet wanneer we het zelf zat zijn en er helemaal achter staan? Ik wil ook stoppen met roken en ben het af en toe al behoorlijk zat. Maar hét moment heb ik nog niet gehad, zeker niet middenin de nacht op een gezellig feestje tijdens Oud & Nieuw. Dat scheelt weer een voornemen om gefrustreerd over te raken!

Einde aan de goede voornemens-dip

Blijkbaar is het nieuwe jaar hét moment om het leven volledig om te gooien en een beter, gezonder en prettiger mens te worden. Mij lijkt dat niet heel realistisch, ook al word ik er wel enigszins in meegesleept. Dus wat is de truc om de nieuwjaardip tegen te gaan? Schrappen en inplannen. Ik ga alleen werken aan de goede voornemens waar ik echt wat mee wil, dat zijn er al meer dan zat. Ik ga tijd inplannen voor mezelf (schilderen) en voor mijn toekomst (programmeren en websites bouwen), daarnaast kan ik best een dagje in het weekend tijd maken om een rondje te gaan lopen. Het zet geen zoden aan de dijk, maar het neemt wel de teleurstelling weg en hopelijk motiveert het me om meer aan de slag te gaan met mijn doelen voor dit jaar. Wie weet sleep ik al doende nog wat leuke opdrachten of een mooie promotie binnen. Enthousiasme en passie lokken succes uit, of niet dan! Ik denk dat ik mijn voornemen om te stoppen met roken nog even bewaar tot volgend jaar. Dan is 2014 nog redelijk te overzien.

Maak er een topjaar van!

Naiad