ADHD ADHD bij kinderen ADHD bij volwassenen ADHD kenmerken Omgaan met ADHD

De goede kanten van ADHD

enthousiast

In de meeste artikelen over ADD en ADHD worden de nadelen en knelpunten benadrukt. Dat is uiteraard heel belangrijk voor mensen met ADD en ADHD om boven deze moeilijkheden uit te stijgen en voor de omgeving om begrip te kunnen tonen. Helaas wordt hierin vaak iets heel belangrijks vergeten: mensen met ADD en ADHD kunnen deze andere manier van denken positief inzetten!

Mensen met ADD en ADHD die op latere leeftijd de diagnose krijgen hebben vaak al allerlei trucjes, routines en ezelsbruggetjes verzonnen om ‘normaal’ te kunnen functioneren. De diagnose kan daardoor tegelijk heel beklemmend en bevrijdend werken. Er zijn namelijk tal van mogelijkheden om de typerende eigenschappen van ADD en ADHD in te zetten op bijvoorbeeld het werk en in het sociale leven.

Denk aan creativiteit, associatief denken, humor en intelligentie. Veel mensen met ADD en ADHD komen in de zorg of de creatieve sector terecht. Dat is niet heel gek want in deze sectoren is snel schakelen, associatief denken en creatief/oplossingsgericht denken van groot belang. Ook humor is van groot belang omdat contact met mensen eerder regel dan uitzondering is in deze sectoren.

Wanneer je na de diagnose wat zaken op een rijtje hebt kunnen zetten kan het verhelderend zijn om deze positieve kanten nader te bekijken. Zet je deze voldoende in op professioneel en persoonlijk vlak om genoeg voldoening uit je leven te halen? Want ADD en ADHD is niet alleen maar lastig en vervelend, het kan ook een hoop kansen creëren wanneer je op de juiste plek zit.

Naiad

Aanbevolen artikelen

1 Reactie

  1. Ik ben het roerend met je eens. Waar ik zelf alleen tegenaan loop is dat ik zoveel dingen interessant vind dat ik nu eigenlijk geen idee heb wat ik zou willen doen. Wanneer ik iets interessant vind dan zorg ik ervoor dat ik de vaardigheden daarvoor heel snel verkrijg met als gevolg dat ik zowat alles kan wat ik wil kunnen.

Reacties zijn gesloten.