ADHD ADHD bij volwassenen ADHD kenmerken Concentratie Onzekerheid Slaapproblemen Stress Vergeetachtigheid Vermoeidheid

Laatkomer

te laat

Ondanks dat ik zo mijn best doe blijf ik een laatkomer. Een ontzettend vervelende eigenschap als je het mij vraagt, maar toch lukt het me met regelmaat om iets of behoorlijk te laat op een afspraak ter verschijnen. Zeker wanneer ik met het openbaar vervoer reis, want een minuut te laat is dan gewoon te laat! De frustratie die het met zich meebrengt is ook niet erg fijn. Hoe moeilijk is het om op tijd te zijn?

Blijkbaar erg moeilijk voor mensen met ADD en ADHD. De combinatie van snel afgeleid zijn door randzaken en zich niet kunnen concentreren lijkt mij de oorzaak. Gelukkig heb ik met naar mijn werk gaan zodanig een routine erin gestampt dat ik niet meer te laat kom. Maar met afspraken gaat het nog regelmatig fout. Het inschatten van de tijd die ik nodig heb en dingen die tussendoor komen zorgen ervoor dat ik bijvoorbeeld vandaag wederom een kwartier later dan gepland bij een vriendin ben. Zij vindt het niet erg maar ik wel!

Het vervelende is dat de meeste mensen deze eigenschap van mij kennen en er zelfs rekening mee houden. Toen ik hoorde dat dit een van de bijkomende zaken bij ADHD en ADD is zorgde voor wat begrip, voornamelijk bij mezelf. Maar naar mijn idee is het nog steeds schandalig om zonder goede reden te laat te komen. Ik ga dus mijn time management maar weer eens aanpakken. Wat later of minder lang afspreken kan prima als ik dan in elk geval op tijd kan zijn. Dat is toch het minimale respect wat ik kan opbrengen voor andermans tijd.

Naiad

Aanbevolen artikelen

4 Reacties

  1. Hoi Lotus,

    Wachten is inderdaad een ‘dingetje’ voor veel ADHD’ers. Weinig geduld en makkelijk verveeld leidt vaak tot activiteiten om de tijd mee te vullen waardoor je de tijd vergeet. Een vicieuze cirkel die alleen kan worden doorbroken door te wachten of een alarm te zetten en er daadwerkelijk naar te luisteren. Het zal een gevecht met de klok blijven…

    Groetjes redactie ADHD’er.nl

  2. Ik ben erachter gekomen dat ik vaak te laat ben omdat ik onbewust niet wil wachten. Ik heb een enorme hekel aan te laat komen, maar nog meer aan wachten. Zonder dat ik er erg in had, ben ik dat zo proberen te vermijden met als gevolg dat ik vaak te laat ben inderdaad.

  3. Hoi Eleonoor,
    Dat is een bekend verhaal. Veel mensen die omgaan met iemand met ADHD houden er al (bijna) onbewust rekening mee dat de ADHD’er dingen net even anders ziet en doet dan de rest. Soms kan het helpen om eerder af te spreken dan de rest zodat je op alsnog op tijd komt, of een stok achter de deur creĆ«ren om het te laat komen af te straffen. toch zal het altijd lastig blijven om mee om te gaan.

  4. Heel herkenbaar dit. Ik ben ook altijd overal te laat en het erge is dat iedereen dat eigenlijk al van me verwacht. Gisteren nog: Op het moment dat ik de deur uit moest toch nog “even snel” een plankje van de muur te halen. Alleen omdat ik me afvroeg hoe dat zou staan… Vervolgens een half uur te laat bij een etentje en geen mens die er iets van zegt… Ik vind het zelf wel heel erg vervelend, maar veranderen lukt niet.

Reacties zijn gesloten.