ADHD ADHD bij volwassenen ADHD kenmerken Concentratie Concerta Darmproblemen Depressie Hoofdpijn Medicatie Onzekerheid Ritalin Slaapproblemen Stress Therapie Vergeetachtigheid Vermoeidheid

Een week met Ritalin

ritalin

Na een tijdje zonder medicatie wegens omstandigheden ben ik deze week weer begonnen. Een mooi moment om te kijken wat het effect is. Hoe voel ik me met en zonder Ritalin?

Het lastige aan deze vraag is dat het verschil met en zonder niet zo gek groot is. Sterker nog, als ik niet bewust even stil sta om te zien hoe het gaat merk ik niks. Met Ritalin gaat het allemaal prima, maar zonder functioneer ik ook. Want ik heb mijn leven aardig op orde en de mensen om me heen worden niet gestoord van wat ik zeg en doe. Ik ben niet iemand met ‘een zware vorm van’ ADHD. Op zoek naar de nuance dus.

Als ik het een beetje objectief probeer te bekijken merk ik dat ik wat minder moeite heb rust te nemen en me te concentreren. Zeker op het werk merk ik dat wanneer ik geen Ritalin slik ik voornamelijk bezig ben met kleine klusjes en daardoor aan de grote projecten niet toe kom. Deze week met medicatie heb ik weer een aantal grote stappen kunnen zetten en kan daar de rust in vinden, iets wat een ADHD’er over het algemeen vreemd is.

Ook thuis merk ik het verschil. Ik word niet per se onrustig wanneer ik een avond op de bank hang. En als iets niet meteen gebeurd kan ik me daarbij neerleggen. Belangrijke zaken die moeten worden geregeld heb ik deze week afgevinkt. Geen enorme verschillen maar ik merk dat het mijn leven wel een stukje makkelijker en aangenamer maakt.

Ondanks dat de dosering Ritalin nog niet helemaal optimaal lijkt te zijn heb ik er wel profijt van. Het kost me minder energie om me tot dingen te zetten die ik niet leuk of interessant vind. Ieder zal voor zichzelf moeten besluiten wat de juiste weg is na de diagnose ADD of ADHD, ik denk dat ik aardig in de buurt kom nu.

Naiad

Aanbevolen artikelen