ADHD ADHD bij kinderen ADHD bij volwassenen ADHD dieet Darmproblemen Omgaan met ADHD Stress Therapie

Bijeffect: Darmproblemen

dieet

Veel mensen met ADD of ADHD hebben last van maag- en darmklachten. Ondanks dat er nog geen wetenschappelijk verband tussen de twee is gelegd wordt er steeds meer naar gekeken. Omdat er nog geen wetenschappelijk verband is gevonden en de testen van de huisarts niks uitwijzen is het advies voor ADD’ers en ADHD’ers vaak vezels eten en niet te veel stress hebben. Lekker onmogelijke opgave! Daarom ben ik verder gaan zoeken.

Problemen met de darmen heb ik al even ervaring mee, als kind openbaarden zich de eerste problemen. Daarna heb ik er tijden geen last meer van gehad tot mijn 17e, vanaf daar ging het goed mis. Buikpijn, wisselende ontlasting, diaree, misselijkheid en een opgeztte buik waren meer regel dan uitzondering. Met de huisarts kwam ik helaas weinig verder en na wat zelf aanklooien dacht ik de boosdoener in kaas en vette producten te hebben gevonden.

Toch ging het na deze vondst niet gek veel beter. Sommige voedingsmiddelen kon ik direct als boosdoener aanwijzen als het mis ging, maar steeds vaker bleef het en raadsel. Het probleem was ondertussen verre van opgelost. Hoog tijd om wederom goed op onderzoek uit te gaan want ik ben ervan overtuigd dat er wat is.

Na uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis was ik nog geen stap verder, totdat een vriendin vertelde over een goed aangeschreven allergoloog die bij haar een aantal nieuwe allergieen aan het licht heeft gebracht. Wat een idee! Ze vertelde hoe haar ervaring was en dat ze leerde dat wanneer iemand sterk reageert op bepaalde voedingsmiddelen dit vaak dingen zijn die de persoon al niet zo gek lekker vindt.

Dit zette me aan het denken. Sowieso heb ik een afspraak gemaakt bij de allergoloog om nu na jaren darmproblemen eindelijk uitsluitsel te kunnen krijgen. Daarnaast ging ik kritisch kijken naar wat ik zelf minder lekker vind waar ik misschien op reageer. Ik kom uit op brood. Een glutenallergie heb ik niet, dat is al getest, maar er zitten meer ingredienten in brood natuurlijk. De afgelopen week heb ik als proef geen brood gegeten en ik ben voor het eerst in tijden niet zo lang niet misselijk geweest! Wat een verademing. Gister heb ik stokbrood gegeten en dat ging vandaag weer mis. Het zou zomaar een tarweallergie of iets in die strekking kunnen zijn, ik ben in elk geval blij dat ik eindelijk wat lijk op te schieten!

Naiad

Aanbevolen artikelen

2 Reacties

  1. Leuk en herkenbaar verhaal. Ik heb een VEGA test laten doen en daar kwam brood ook uit maar dan wel de bakverbeteraars die er inzitten. Dit zijn producten waardoor het brood langer vers blijft ( chemische rotzooi dus).

    Ik ben zelf brood gaan bakken, volkoren meel van de molen, gist, water en suiker. En voila….geen darm problemen meer

  2. wooow wat herkenbaar, dat brood…ben er sinds kort ook achter dat brood bij mij allerlei rare lichamelijke ongemakken veroorzaakt, maar aangezien niemand anders dat heeft vond ik t nogal onlogisch klinken…

Reacties zijn gesloten.