ADHD’ers gaan ook weleens op vakantie. Het gaat alleen meestal wat minder gezellig en vlekkeloos dan bij de meeste andere mensen. Chaos, vergeetachtigheid, impulsiviteit en creatief met prioriteiten zijn kwaliteiten die nog weleens roet in het eten kunnen gooien. Zie hier een typisch voorbeeld van een ADHD’er die op vakantie gaat. Wat neem je, per ongeluk, allemaal niet mee?
Stap 1: De vakantie uitzoeken
Impulsief, breed geïnteresseerd en avontuurlijk. Komt dat je bekend voor? Dan heb je vast ook de neiging om overal naartoe een vakantie te willen boeken om te eindigen in je eigen achtertuin. Ik heb altijd een miljoen reisplannen een een vakantie-wish-list die met de minuut langer wordt. Daarnaast schijnt mijn aanstaande man ook nog wat te willen zeggen over onze vakantiebestemmingen wat resulteert in uren online zoeken naar bestemmingen zonder een besluit te nemen. Of besluiten een exotisch oord te willen bezoeken zonder me te realiseren dat het budget bij lange na niet toereikend is.
Tip: besluit voordat je gaat zoeken en impulsief allerlei reisgidsen besteld hoe en waarom je tot een besluit gaat komen. Bepaal je budget, wens en reisafstand, dan vindt er vanzelf al een selectie plaats. Is dat onvoldoende? Neem dan een grote wereldkaart en een dartpijl, met de typische ADHD-motoriek moet daar een spannende locatie uit kunnen komen!
Stap 2: Vrije dagen plannen
Stel, je bent na de discussie met jezelf, je reispartner en je financiën tot de conclusie gekomen dat één reisbestemming er bovenuit steekt. Je hebt erover nagedacht, het besluit is genomen en de vakantie is zo goed als geboekt. Dan zal voor werkend Nederland het handig zijn om vooraf de grote baas te informeren wanneer je weg wil gaan. Wacht niet te lang met je vrije dagen opnemen en plan dit in elk geval een aantal weken vooruit. Dan is de kans wat groter dat je de dagen kan opnemen. Daarnaast is het handig om voor jezelf even uit te rekenen hoeveel dagen je nog kan opnemen en daar je huidige vakantie op af te stemmen. Het is niet voor iedereen weggelegd om in maart vier weken weg te gaan en de rest van het jaar te teren op de weekenden.
Tip: plan vooruit. Weet hoeveel vrije dagen je hebt, wanneer je deze kan opnemen en hoeveel je er voor andere zaken nog wil kunnen gebruiken.
Stap 3: Vakantie boeken
De vakantiedagen zijn goedgekeurd, je bent overtuigd van je besluit en je reispartner is nog niet gillend weggerend. Je gaat de vakantie boeken! Doe dit gelijk nadat je te horen hebt gekregen dat je dagen zijn goedgekeurd zodat de kans groot is dat de uitgekozen reis nog beschikbaar is. Zorg er ook voor dat je de gegevens van het reisgezelschap kan invoeren en check dan meteen even of je paspoort nog geldig is. Mocht je een verre reis gaan maken, lees je dan meteen in. Nu is het interessant en spannend, daarnaast heb je nog even de tijd om inentingen en visa te regelen mocht dat nodig zijn. Denk ook aan wat je thuis achterlaat (planten, dieren, post, andere zaken) die tijdens je vakantie zorg nodig hebben. Dat scheelt een hoop stress vlak voor vertrek.
Tip: lees je in wanneer je met je kop bij het boeken van de vakantie zit. Check de geldigheid van je paspoort, of je inentingen of visa nodig hebt en andere zaken die van belang kunnen zijn. Nu heb je de interesse voor de vakantie dus een kleinere kans dat je dit gaat vergeten.
Stap 4: Inpakken en achterblijvers informeren
Ik ben werkelijk een grote ramp met het inpakken van mijn koffer. Ik zou met gemak de helft kunnen vergeten en m’n portemonnee daarnaast laten liggen zodat ik ook niet even een tandenborstel of schoon paar sokken kan kopen. Om het mezelf makkelijk te maken zoek ik online, ruim van te voren, een paklijst uit die voldoet aan de eisen van mijn aanstaande vakantie. Uitprinten, elk ingepakt item afvinken en eventuele aantekeningen of oningepakte zaken staan op een briefje die ik de ochtend van vertrek nog even door kan nemen. En nee, ik streep mijn tandenborstel niet af totdat die in mijn koffer zit! De achterblijvers moeten ook worden geïnformeerd, dus zet dat op je paklijst. Laat het adres van je verblijfplaats bij een paar dierbaren achter en vergeet niet ruim op tijd iemand te vragen om de planten water te geven/de kat te voeren/op de hond te passen. Een dag voor vertrek met dat verzoek aankomen valt niet bij iedereen in goede aarde.
Tip: maak het jezelf niet moeilijker dan nodig. Alles is online te vinden, dus maak daar gebruik van. Print een paklijst, informatie over je vakantiebestemming en je reispapieren uit zodat je alles bij de hand hebt.
Stap 5: Vertrek
Vlak voor vertrek word ik altijd zenuwachtig. Ik check nog tig keer de paklijst om zeker te weten dat ik voldoende t-shirts mee heb genomen en toch niet weer mijn tandenborstel ben vergeten, ik heb al zes keer gecheckt of alle reispapieren in de juiste tas zitten en of zowel mijn reispartner als ik de paspoorten binnen handbereik hebben. Gelukkig heb ik dit van te voren klaar gelegd dus is de stress meestal op niks gebaseerd. Ik word er ook altijd bloednerveus van om daadwerkelijk te gaan vertrekken. Zullen we op tijd zijn voor ons vliegtuig/trein/bus/boot? Wanneer we met de auto gaan voelt het helemaal zo onaf om ‘ineens’ te vertrekken. Ik loop in m’n hoofd alle stappen na en ga op goed geluk de deur uit.
Tip: bereid zoveel als mogelijk voor zodat je niet echt aan jezelf kan gaan twijfelen. Vertrek ruim op tijd zodat je de tijd hebt om last minute nog dingen te zoeken/pakken/checken.
Stap 6: De vakantie
Geen structuur, eten en drinken wat je wilt, het bewegingsregime gaat overboord en je kan je mentale energie niet kwijt in je werk en projecten (workaholic, anyone?). Dat klinkt als een recept voor een ongeduldige en onrustige ADHD’er. Dit is enigszins te voorkomen. Denk voordat je op vakantie gaat goed na over wat je van de vakantie verwacht. Lekker luieren en bijkomen klinkt heerlijk, maar er zijn niet zo gek veel ADHD’ers die daar heel gelukkig van worden. Wissel een dagje luieren af met een uitstapje of activiteit zodat je voldoende te doen hebt om je energie kwijt te kunnen. Neem voor de luierdagen voldoende afleiding mee, denk aan boeken, tijdschriften, spelletjes en muziek.
Tip: zorg dat je jezelf kan vermaken, je energie kwijt kan en je dagelijkse routine niet volledig links laat liggen door uitstapjes te doen en bijvoorbeeld een goed boek mee te nemen.
Stap 7: Thuiskomst
Zo, dat was de vakantie. Je hebt als het goed is je vermaakt, gerelaxed en wat mooie dingen gezien of gedaan. Nu is het tijd om niet meteen in de dagelijkse stress en paniek terug te keren. Neem alles stap voor stap en probeer het vakantiegevoel vast te houden. Natuurlijk zal je op een gegeven moment je was moeten draaien en de eventueel uitbesteedde huisdieren moeten ophalen, maar niet alles hoeft tegelijk. Wat heel goed kan werken is, als het mogelijk is, om een extra dagje vrij aan je vakantie vast te plakken. Dan heb je nog even rustig de tijd om na te genieten en je wasje te draaien, de hond op te halen en wat boodschappen voor de aanstaande werkweek in huis te halen. Relax, het is nog steeds vakantie!
Tip: doe de hoogst noodzakelijke dingen eerst en probeer daarna nog even te genieten van het vakantiegevoel. Zeker als je nog een extra dagje vrij aan je vakantie hebt kunnen plakken!
Naiad