Maaike (20) begon op LWOO en doet nu een HBO-opleiding.
Gek en druk werd Maaike vaak genoemd door klasgenootjes op de basisschool. Leraren maakten haar wijs dat ze nooit een HBO-opleiding zou kunnen halen. Maar nooit heeft de blonde twintiger het haar tegen laten houden. “Als mensen zeggen dat ik iets niet kan geeft het me juist de motivatie om het wél te doen.”
Op haar 12e wordt bij Maaike ADHD geconstateerd. De ‘Kanjertraining’ die zij in groep vijf krijgt en de moeilijke situatie thuis lijken in eens een verklaring te krijgen. “Ik was druk en onhandelbaar”, vertelt de spontane blondine. “De medicijnen die ik vanaf toen kreeg veranderden echt mijn leven. Ineens was het rustig in mijn hoofd. Raar, maar daar wende ik al snel aan.” Toch is ze niet meteen fan van de verandering in haar leven. “Ik dacht dat ik door medicijnen saaier zou worden, iedereen vond mij juist altijd leuk druk, een gangmaker.”
School is eigenlijk nooit echt Maaikes ‘ding’ geweest. Door het lastige gedrag dat ze steeds meer gaat vertonen komt ze terecht op het Leerweg Ondersteunend Onderwijs (LWOO). “Leren deed ik nooit, ik had wel wat beters te doen!” zegt ze lachend. En met wat beters te doen, bedoelt zij vooral slechte dingen. “Toen ik op de middelbare school zat maakte ik gebruik van mijn ADHD. Ik was echt een moeilijk kind en zocht alle grenzen op, maar ging ook over grenzen heen.” Op de basisschool wordt Maaike juist gepest doordat ze altijd de drukste en de meest aanwezige was. Dat laat ze niet nog een keer gebeuren, wat zich op de middelbare school ontwikkeld tot een grote mond en stoer gedrag. “Als ik te veel medicijnen nam wist ik dat ik de hele nacht wakker kon blijven. Ook wist ik dat alcohol en drugs sneller in werking treden in combinatie met Concerta, het medicijn dat ik toen slikte. Ik testte alles uit.” De slechte periodes uit haar jeugd komen niet puur door de ADHD volgens Maaike. “Maar ik denk wel dat dat het versterkte. Andere jongeren experimenteren ook met drugs, maar door mijn ADHD wilde ik altijd nét even meer, nét even harder en nét even gekker.”
Leren blijft een probleem, Maaike kan zich slecht concentreren en vindt het eigenlijk veel leuker om het feestje van de klas te zijn. “Ik verviel in makkelijk gedrag. Als mensen gewend zijn dat je druk bent en altijd je mond opentrekt, is het ‘raar’ als je ineens stil bent. ‘Wat is er met je?’ vroegen mensen mij dan altijd. Dus druk en stoer doen was eigenlijk makkelijker.” Ze noemt het dan wel ‘makkelijk’ gedrag, maar echt makkelijk is het voor de vrolijke jonge meid nooit geweest. “Als ik na zo’n schooldag thuiskwam was ik kapot. Al helemaal toen ik op stage ging, waar ik me vaak ook anders voor moest doen dan ik was. Ik legde veel moeilijker contact met ouderen, had het gevoel dat ik niet mezelf met mijn grote mond kan zijn. Het kostte me ongelooflijk veel energie om zo’n lange tijd anders te doen. Ik lag toen ook echt elke dag om acht uur al in mijn bed.”
Wanneer ze haar MBO opleiding tot onderwijsassistente afrond, weet Maaike zeker dat ze verder wilde leren. “Hoe moeilijk ik leren ook vind, zonder diploma kom je nergens en dat moet je wel voor ogen houden.” Een diploma is echter niet haar enige motivatie. “Iedereen zei altijd dat ik het niet kan. Dat was het laatste wat ze tegen me hoefden te zeggen. Alleen al om hen dwars te liggen ga ik voor de volle honderd procent voor mijn HBO diploma.” Nu studeert ze Sociaal Pedagogische Hulpverlening en het gaat haar tot nu toe goed af. “Ik flik het toch maar even! Vaak ben ik wel gestresst, opdrachten maken gaat me goed af, alleen het leren vind ik moeilijk. Maar daar heb ik gewoon hulp bij gezocht van een studiecoach. Die helpt me bij plannen en huiswerk maken.” Daarnaast is Maaike de eerste HBO-student met ADHD die een speciale behandeling krijgt bij tentamens. “Tijdens een tentamen mag ik halverwege onder begeleiding twee minuutjes pauze. Dat heb ik echt nodig, als ik overgeconcentreerd werk word ik daarna anders weer extra druk. Maar dit werkt goed. Voel me wel vereerd dat ik de enige ben die dit mag, maar aan de andere kant: ik durfde er ook gewoon naar te vragen.”
Na alle problemen uit haar jeugd heeft Maaike nu het gevoel dat alles goed gaat. “Je moet een doel voor ogen houden, je hebt motivatie nodig om er echt voor te gaan.” Behalve haar schoolcarrière is haar privéleven ook heel belangrijk voor de twintigjarige Maaike. “Door mijn ADHD heb ik wel altijd makkelijk sociale contacten gelegd en mensen vergeten me nooit. Nu heb ik veel vrienden en sta ik bekend als de ‘gekke’ Maaike die altijd overal voor in is. Ik ben bijvoorbeeld wel eens ’s nachts met een vriendin met alle deuren op slot door het bos gaan rijden. Gezien wat ik allemaal meemaak, levert mijn ADHD mij juist veel op.” Door wat ze heeft meegemaakt weet Maaike ondertussen ook wat echt belangrijk is in het leven. “Je moet ten alle tijden jezelf blijven. Dit is wie je bent en als jij zo met je ADHD moet leven, moeten de mensen ook met jou leven zoals jij bent.”
Shanna ter Haar
Freelance journalist en blogger – www.ilovemainstream.com